[Opinia] Oblivion: Shivering Isles

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Jak oceniasz najnowszy dodatek do gry TES IV: Oblivion:

Znakomity 6/6
1
100%
Bardzo dobry 5/6
0
Brak głosów
Dobry 4/6
0
Brak głosów
Średni 3/6
0
Brak głosów
Słaby 2/6
0
Brak głosów
Bardzo słaby 1/6
0
Brak głosów
A co to w ogóle za gra, ten Oblivion...?
0
Brak głosów

Liczba głosów : 1
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 22 sie 2007, 16:26

[Opinia] Oblivion: Shivering Isles

Tak jest - grałem w najnowszy dodatek do gry TES IV: Oblivion, pt: "Shivering Isles".
W tym temacie chciałbym opisać swe refleksje po zagraniu w owy tytuł oraz poznać Wasze opinie o grze.
KRÓTKO [ ;) ] opiszę co? jak? gdzie? po co?
Nie będę zdradzał fabuły - po prostu zostajemy sługą Sheogoratha i wykonujemy najmniejsze zachcianki psychicznego władcy. Mógłbym pisać wiele o fabule, bo naprawdę jest przednia, ale nie chcę informowac innych (tych którzy mają zamiar grać) o jej przebiegu. Mogę tylko zdradzić... że jest fantastyczna.

Nowy świat dzieli się na Manię (miasto Błogość) i Demencje (miasto Tygiel). Mania to cukierkowa kraina z wielkimi grzybami - nie znaczy to, że nie ma tam olbrzymich pająków i innych dziwnych stworów. Demencja to przeciwnieństwo wspomnianej Manii - ponura i zamglona. Oczywiście żyją tam obrzydliwe stwory, np: anorektyczne psy i atronachy.
Grafika w dodatku jest jeszcze piękniejsza - szczególnie krajobraz Manii jest przepiekny. Oblivion to nadal najładniejsza gra RPG na PC i jedna z najładniejszych ze wszystkich dostepnych na blaszaka (Gothic 3 jest ładny, ale nie piękny :] ). To samo jesli chodzi o dźwiek.

Bardzo fajnym dodatkiem jest zbieranie surowców do wykuwania broni - rudy i bursztynu. Nie są one szczególnie dobre, ale doskonały kirys obłędu jest chyba najlepszym kirysem w całej grze (jeśli mamy formę [można je zbierać w jaskiniach/ruinach oraz w ciałach przeciwników - dodają magiczną cechę danej broni], to dodaje także 12 punktów do siły - CUDO).

Jedynymi minusami są mało rozbudowane zadania poboczne (fabularnie są bardzo fajne, tylko mam wrażenie, że twórcy chcieli je za szybko skończyć - mają naprawdę wielki potencjał... tylko niestety nie wykorzystany) oraz krótka fabuła główna (da się ukonczyć w trzy dni, co dziwi, bo w podstawce pojedyńcza gildia była chyba dłuższa).

Duży plus także za wspaniałych lektorów (w podstawce miałem wrażenie, że jeden lektor podstawiał głosy kilkunastom osobom [szczególność ludność miejska]), a teraz głosy Haskila albo Sheogorath to istny majstersztyk. Zaletą są także bardziej urozmaicone podziemia - teraz są bardzo pokręcone i z wieloma tajnymi przejściami (w podstawce tego niekiedy brakowało, ale ich ilość lokacji to usprawiedliwia).

IMO Oblivion to nietylko najlepsza gra RPG, ale również najlepsza gra ogółem - po zagraniu w dodatek jestem jeszcze bardziej przekonany, że te zdanie jest jak najbardziej na miejscu. Szczególnie zachęcam do gry fanów Gothica - seria TES w każdym elemencie IMO jest lepsza (grafika, ilość zadań, wielkość terenu, sterownie [co jest bardzo ważne w grach RPG - wygoda na pierwszym miejscu] oraz mniejsza ilość bugów to aspekty jednoznaczne przemawiające za TES). Chociaż Gothic może ma trochę lepszą fabułę - nieważne. Temat o porównywaniu Gothica do TES jest chyba na Forum, więc to nie najlepsze miejsce do dyskusji.
Teraz chciałbym zagrać w pierwszy dodatek (Knights of The Nine) oraz poznać oficjalne pluginy.

Wiem jedno - gra jest wybitna! POLECAM.
P.S. - niedługo jak znajdę czas, to napisze pełną recenzje gry na stronie głównej.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, 18:44 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 10 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 22 sie 2007, 17:29

Re: [Opinia] Oblivion: Shivering Isles

Tak ten dodatek sporo wniósł do gry, pare dodatkowych zadań i itemków. Ja odkad mam Obliviona po polsku uwielbiam ta grę, przestałem w nia na razie grac bo brak nowych misji a jakoś nie chce mi sie biegac i szukac nowych nieodkrytych. Ogółem czekam na jakiś nowy spory dodatek i na TES V
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 22 sie 2007, 18:09

MATchlesS, zastanawiam sie nad kupnem tej gierki, tylko powiedz mi jedno (bo mamy podobne kompy), jak ci ta gra chodzi i w jakiej rozdzielczości.
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 22 sie 2007, 19:03

welll1 pisze:przestałem w nia na razie grac bo brak nowych misji a jakoś nie chce mi sie biegac i szukac nowych nieodkrytych.
Jeśli Ci się nie szukać zawsze mozna skorzystać z tej strony:
Zadania poboczne do podstawki:

Kod: Zaznacz cały

http://www.elderscrolls.phx.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=826&Itemid=686
Zadania poboczne do dodatku Shivering Isles:

http://elderscrolls.phx.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1791&Itemid=1035
Czasem tam zaglądam, żeby zobaczyć czy są jeszcze jakieś misje, ale zawsze sam je przechodzące, tzn. bez poradnika/solucji.
MATchlesS, zastanawiam sie nad kupnem tej gierki, tylko powiedz mi jedno (bo mamy podobne kompy), jak ci ta gra chodzi i w jakiej rozdzielczości.
Ostatnio (zauważyłem, że po zainstalowaniu dodatku chodzi trochę gorzej) gram w rozdzielczości 800 x 600 (na 1024 x 800 trochę za mocno się jednak tnie), 2x AA i wszystkie bajery WŁĄCZONE poza cieniami, tzn. blask, odległa widoczność wszystkich elementów jest uruchomiona itd. (nie wszystkie można włączyć na mojej karcie, np: HDR, ale opcji regulowania grafiki jest bardzo dużo). I nawet na takich detalach Mania wygląda cudnie i chodzi w miarę płynnie, tzn. jak przyjdzie kilku przeciwników, a Ty w nich walisz i pełno jest krwi to czasem zwalnia, ale w pomieszczeniach/ruinach itp. gra, niezależnie od sytuacji, chodzi płynnie.
Poza tym, Ty masz dwa razy więcej pamięci ode mnie, a w tej grze ma to duże znaczenie.
Poza warto pobawić sie w pliku kongiguracyjnym - link dałem w dziale "Problemy z grami" w temacie z pamięcią wirtualną (zacinanie się gier).
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 19:19 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 5 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 22 sie 2007, 20:09

MATchlesS, ile teraz stoi w Komputroniku na przykład, bo do niego mam najbliżej.

PS. 800x600 to trochę mało na mój monitor :/ Ale mam podkręconą kartę to może uciągnie 1024x768 bez AA i AF na przykład.
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 22 sie 2007, 21:23

Zawsze kosztem detali, np: tekstur wysokiej jakości, które ja mam włączone można włączyć wyższą rozdzielczość - w tym przypadku 1024 x 768.
bartekmp pisze:AF
W Oblivionie nie można zmieniać filtrowania tekstur :P .
bartekmp pisze:MATchlesS, ile teraz stoi w Komputroniku na przykład, bo do niego mam najbliżej.
Gra obecnie jest w Wakacyjnej Promocji Cenegi, czyli jest dostępna za 69,90zł. - myślę, że za ten tytuł warto poświęcić taką kasę, tym bardziej, że zapewnia długie godziny grania.
A dodatek Knights of the Nine jest już dostępny (w tej samej promocji) za 39,90zł.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 21:26 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 22 sie 2007, 22:13

Ciężko będzie, ale poszukam używanej na allegro.pl, bardziej się opłaci. Dzięki za odpowiedź.
Semper in altum
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 23 sie 2007, 01:11

Co do poradników i solucji, nie chce mi się już robić misji najbardziej pobocznych jakie moga byc bo tylko fartem się na nie natrafi i nawet w poradnikach o nich nie pisza, wszystko co już na stronie TES przedstawili i opisali już ukończyłem, dla tego czekam na kolejny dodatek bo 6 raz tej gry od nowa zaczynac nie bede :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 23 sie 2007, 12:40

welll1 pisze:Co do poradników i solucji, nie chce mi się już robić misji najbardziej pobocznych jakie moga byc bo tylko fartem się na nie natrafi i nawet w poradnikach o nich nie pisza, wszystko co już na stronie TES przedstawili i opisali już ukończyłem, dla tego czekam na kolejny dodatek bo 6 raz tej gry od nowa zaczynac nie bede
Ja jak przeszedłem wszystkie zadania poboczne w podstawce i Shivering Isles po prostu zwiedzałem świat - "czyściłem" wszelkie podziemia, jaskinie i ruiny - chciałem mieć jak najsilniejszą postać, a przy okazji zdobywałem naprawde znakomite bronie, amulety i pierścienie - w niektórych ruinach artefakty są lepsze od tych, które możemy zdobyć w fabule głównej - w ten sposób "wyczyściłem" ponad połowę wszystkich jaskiń, podziemi i ruin, które są w grze. Mój czas grania w podstawce i dodatku Shivering Isles wynosi ponad 160 godzin. To świadczy ile zabawy jest w stanie dostarczyc ta gra - teraz czekam na Knights of The Nine...

Przy okazji chciałbym polecić pewnien program - znalzałem go wczoraj przeglądając zawartość Adamantytowej Wieży. Chodzi mi o szczegółową mapę świata w grze Oblivion oraz Shivering Isles. Oprócz wszystkich miast (te także można dokładnie zbadać w mapie), jaskiń ruin itd. na mapie sa zaznaczone również Ołtarze i Kamienie Zagłady. Poza tym program ma wiele innych przydatnych funkcji.
Co ważniejsze mapa jest po polsku - w menu, po prawej stronie mapy, wejść na zakłądkę "Options" i zmienić na nasz język.
Więcej na:

http://elderscrolls.phx.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=681&Itemid=587