(pomocy) Komputer strasznie charczy :(

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

szajba

Post autor: szajba » 6 paź 2007, 11:02

(pomocy) Komputer strasznie charczy :(

Witam Wszystkich
Mój komputer po włączeniu strasznie CHARCZY (jak traktor :(). Minie jakieś 15 minut od włączenia i dopiero wtedy się "rozkręca" i już jest dobrze. Po każdym włączeniu dłużej dochodzi do siebie.Bardzo mnie to martwi.
Proszę o szybką odpowiedź co może być przyczyną i jak ją zwalczyć.
Z góry dzięki.
Pozdro.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 6 paź 2007, 12:13

Re: (pomocy) Komputer strasznie charczy :(

1. Możliwe, że dawno nie odkurzałeś wnętrza komputera - zadbaj głównie o komponenty, które się kręcą, np: wszelkie wentylatorki i procesor.
2. Zobacz czy jakieś kabelki nie ocierają się o pozostałe komponenty.
3. Zbadaj tempereture podzespołów - służy do tego program SpeedFan:

Kod: Zaznacz cały

http://www.programosy.pl/program,speedfan.html
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, 12:23 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 6 paź 2007, 14:34

Najprawdopodobniej jeden z wiatrakow jest juz zurzyty lub zakurzony i jak jest komputer zimny to wentylator wpada w wibracje, a po nagrzaniu wibracje znikaja. Przypuszczam ze z karty graficznej - bo to najczesciej - pozniej z Procka.
<<

szajba

Post autor: szajba » 6 paź 2007, 14:43

czyli wystarczy przeczyszczenie ich ? :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 6 paź 2007, 14:58

szajba pisze:czyli wystarczy przeczyszczenie ich ?
Nic innego nie możesz na początku zrobić - a czy wystarczy to nikt Ci nie powie.
Ale przeważnie intensywne nagrzewanie się podzespołów (oznaką jest, np: wywalanie do Windowsa podczas grania) i dziwne hałasowanie to powód zakurzonego wnętrza komputera.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, 14:59 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Imasouls

Post autor: Imasouls » 9 paź 2007, 20:29

dzwieki zdechlego kompa :D

z opisu wynika ze zaciera ci sie wentylator w kompie prawei na 50% ze w zasilaczu drugie 50% to proc sprawdz! wlącz kompa i przez otwor w zasilaczy wetknij delikatnie olówek tak zeby zatrzymac wentylator jak halas ustanie to wlasnie znalazles problem jak nie szukaj na procu i grafie noo chyba ze masz jakis wentyl w obudowie na tamte mozesz wykozystac palce powinnes je delikatnie zatrzyamc wiec do dziela szukaj :)
<<

szajba

Post autor: szajba » 10 paź 2007, 19:46

ok sprawdzę to
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 10 paź 2007, 23:38

Rozkręć kompa, włącz odkurzacz, nie dotykaj żadnych części tylko zasysaj, zobaczysz ile ci się tego nazbierało, powtarzaj ćwiczenie co jakiś czas. Na koniec skręć dobrze obudowę :D
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 paź 2007, 15:15

też tak czasem mam. Rozkręciłem, poodkurzałem i... nic to nie dało :) jedyne lekarstwo to walnąć w tylną ścianę obudowy pięścią :)

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 11 paź 2007, 17:39

Wy wszyscy o wiatrakach a to może być ten problem co ja mam czyli z twardzielem. Ma on <font color=red><b>po prostu</b></font> za wysokie obroty lub jest za gorący ale tak jak mad_prince, napisał pomaga walnięcie, tylko nie w górną część obudowy bo będzie za mocny wstrząs i komp ci się zresetuje....
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 paź 2007, 18:03

stachu pisze:jak mad_prince, napisał pomaga walnięcie, tylko nie w górną część obudowy bo będzie za mocny wstrząs i komp ci się zresetuje..
żebyś my mieli jasność, nie polecam takiej metody, gdyż może uszkodzić komputer. U mnie po rozkręceniu kompa, odkurzeniu, rozkręceniu zasilacza i wiatraka nic się nie zmieniło, dlatego napisałem, że ja sobie tak z tym problemem radzę.

<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 11 paź 2007, 18:36

mad_prince, nie cały komputer DYSK jak coś to tylko bo doznaje wstrząsu....
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 paź 2007, 19:15

a co Ci po kompie bez dysku? :) i nie tylko dysk. Wtyczki od taśm doznają wstrząsu, co może powodować wyrobienie gniazd i późniejsze wypadanie wtyczek; jeśli masz w napędzie płytę odczytywaną, to może ona uszkodzić napęd (jak porządnie łupniesz oczywiście :))

<<

szajba

Post autor: szajba » 11 paź 2007, 19:24

rozkręciłem dzisiaj komputer i przeczyściłem wszystkie wiatraczki i.....dokręciłem obudowę i.... JEST EXTRA. Komputera nie słychać <font color=red><b>w ogóle</b></font>. Okazało się że płytka z wentylatorka się złamała i robiła taki hałas , ale już jest ok. Komputer chodzi bardzo cicho jak nigdy przedtem dziękuje wam zaraz dam "+" :)
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 11 paź 2007, 22:17

Słuchajcie można też rurę od odkurzacza przyłożyć z tyłu do wentylatora on się zacznie kręcić samoistnie i dużo wtedy tez wyciąga, ważne jest też żeby dobrze skręcić obudowę. Nie polecam rozkręcać poszczególnych części łatwo poprzerywać kable jak ktoś nie doświadczony jest.
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 13 paź 2007, 10:59

jestem pewny ze to któryś z wentyli a najbardziej to ten od proca... wymiana
<<

Karol_UG

Post autor: Karol_UG » 14 paź 2007, 17:34

mad_prince pisze:też tak czasem mam. Rozkręciłem, poodkurzałem i... nic to nie dało :) jedyne lekarstwo to walnąć w tylną ścianę obudowy pięścią :)
No jak popatrzeć na wasze wypowiedzi to jestem pełen podziwu, że komputer jeszcze w tym przypadku chodzi. Ja mam najlepszy sposób na to taki:

1. Biorę obudowę do pracy.
2. Rozkręcam jeden bok obudowy.
3. Uruchamiam sprężarkę i ustawiam ciśnienie powietrza (niewolno za duże - bo wydmucha częsci z obudowy)
4. Wydmuchuję cały kurz z wnętrza obudowy w 1 min. I mam spokój na kolejny roczek.

PS. Kiedyś bawiłem się w ręczne czyszczenie, ale to czasochłonne. Teraz są urządzenia - które to ułatwiają. Jeśli nie masz sprężarki w pracy lub w domu - na stacjach benzynowych są. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 17:44 przez Karol_UG, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 14 paź 2007, 18:20

Karol_UG pisze:na stacjach benzynowych są
Ta... biegnę na stacje benzynową, rozkręcam kompa i czyszczę. :) A co!
Okey - na serio teraz. Zgodzę się z Karol_UG, że najlepiej czyścić wnętrze komputera za pomocą sprężarki. Po prostu jest to efektywna i bezpieczna metoda oczyszczania z kurzu.
Więcej o czyszczeniu komputera znajdziecie na tych stronach:
1 2 3
Komputer trzeba czyścić - chyba, że chcemy mieć TAKIE albo TAKIE wnętrze.
I tym miłym akcentem można zamknąć temat, bo pewnie niektózy nie zauważyli (w tym ja), że problem jest już dawno rozwiązany:
szajba pisze:rozkręciłem dzisiaj komputer i przeczyściłem wszystkie wiatraczki i.....dokręciłem obudowę i.... JEST EXTRA. Komputera nie słychać w ogóle. Okazało się że płytka z wentylatorka się złamała i robiła taki hałas , ale już jest ok. Komputer chodzi bardzo cicho jak nigdy przedtem dziękuje wam zaraz dam "+" :)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 18:25 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 16 paź 2007, 22:12

ja mam ten problem, dotyczy on u mnie zasilacza i moim zdaniem nie jest to problem wentylatorów bo jak się rozkręci i wyjmie zasilacz to nic już nie słychać. Prawdopodobnie początkowe wibracje, zasilacz nie jest rozgrzany itp. Sam dokładnie nie wiem o co w tym chodzi ale wiem, że zdarza mi się to często pomiędzy latem a jesienią (może zmian temperatury o te trzy, cztery stopnie w domu).
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 27 paź 2007, 00:20

ja mam ten problem, dotyczy on u mnie zasilacza i moim zdaniem nie jest to problem wentylatorów bo jak się rozkręci i wyjmie zasilacz to nic już nie słychać.
Nowe zasilacze kosztują 150zł i to markowe (Chieftec 400W) tak więc lepiej udaj się do sklepu po nowy, ponieważ może się okazać iż nie będzie co z kompa zbierać. Popsuty zasilacz może uszkodzić płytę główną, procesor, kartę grafiki itd.