SLI czy warto???
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Mam problem niedługo modernizuje komputer, obecnie posiadam jednego GF 7600 GT 256mb czy warto dokupić drugą taką samą czy może sprzedać starą ,czekam na propozycje (karta graficzna do max 400zł). Mój sprzęt AMD Athlon X2 5200+ , płyta główna Foxconn nForce 590 Sli , 2 GB ramu.
Re: SLI czy warto???
Z tego co czytałem SLI zwiększało wydajność tylko przy najszybszych kartach GeForce (wtedy było to karty 79xx) Poza tym, niektóre gry nie obsługują tego trybu, i działają tak jakby w systmie była tylko jedna karta. Tak więc moim zdaniem lepiej będzie sprzedać tą i kupić polecanego nie raz Radeona X1950Pro za ok. 450zł.
co ważne jaki masz zasilacz, bo niektóre karty są strasznie prądożerne :DD
Zapraszam do mojej galerii
Ja tez mysle ze lepiej bedzie sprzedac obecna karte + do tego 400 zl ktore chcesz dolozyc i za tak kwote lepiej kupuc cos nowszego technologicznie np cos z serii 8600 GTS (71 Wat) za okolo 570 zl ewentualnie radeona x1950pro (66 wat) , Ja jednak wybral bym 8600 GTS.
ps Twoja obecna karta bierze okolo 50 wat
ps Twoja obecna karta bierze okolo 50 wat
Ostatnio zmieniony 4 lis 2007, 12:18 przez Lucas McFly, łącznie zmieniany 1 raz.
Można również (jeśli uda Ci się zebrać pieniądze) kupić hit ostatnich kilku/nastu dni: GF 8800GT. Karte tę można nabyć już w granicach 800zł a wydajnościowo niewiele ustępuje tylko GF 8800 GTX pozostawiając obie karty GTS w tyle. Karta bierze ok 100 Wat prądu co jest dość przyzwoitym wynikiem(porównując oczywiście do starszych sióstr).Lucas McFly pisze:Ja tez mysle ze lepiej bedzie sprzedac obecna karte + do tego 400 zl ktore chcesz dolozyc i za tak kwote lepiej kupuc cos nowszego technologicznie np cos z serii 8600 GTS (71 Wat) za okolo 570 zl
Jeśli zaś chodzi o SLI to jest to dość ryzykowna i droga decyzja. Są gry w których wzrost wydajności może sięgać nawet 80%, oczywiście są również takie w których wzrost wydajności oscyluje na poziomie 20% czy nawet mniej.
Tryb SLI jest nieopłacalny bo nie wszystkie gry go obsługują to raz, dwa że każda gra inaczej stad różne wahania w przyroście wydajności. Oczywiście polecam Radka x1950pro którego sam mam, co do GF8600 w grach tak jakby jest około 2-4 klatek za moim Radeonem. Mamy z kumplem podobne kompy ja mam Radeona on ma GF, on ma Core 2 Duo 4400 ja mam Dual Core 2140 wykręconego na 2,6 GHz i Wiedźmin np działa u mnie lepiej.