[Ankieta] Która gra RPG jest najlepsza?

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Która gra jest najlepsza: Gothic 3, Oblivion, Wiedźmin czy inna?

Gothic 3
4
36%
Oblivion
3
27%
Wiedźmin
2
18%
Inna
2
18%

Liczba głosów : 11
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 16 gru 2007, 19:20

[Ankieta] Która gra RPG jest najlepsza?

Witam zacząłem się zastanawiać która z gier według Was jest najlepsza i dlaczego, chciałbym też żebyście napisali czemu reszta Wam się nie podoba.

Ja wybrałem Gothic 3 za fabułę, grafikę, wielki żyjący świat, dużą ilość misji pobocznych, 3 zakończenia oraz ogólnie za całość serii.

A nie wybrałem Wiedźmina bo grałem tylko w demo i nie zdążyłem poznać tej gry tak dobrze, ale postaram się nadrobić zaległości jak trochę kasy przybędzie :D ale też po tym co widziałem to gra jest dobra, ale nie aż tak jak Gothic.

A Obliviona nie wybrałem bo w ogóle ta gra mi się nie podobała jej jedynym plusem jest grafika i świat a fabuła i grywalność to leży i kwiczy, kilka razy do tej gry podchodziłem i nie mogę po prostu nie mogę.

Liczę na wasze głosy i odpowiedzi.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 gru 2007, 20:27

Re: [Ankieta] Która gra RPG jest najlepsza?

Śledziks, zabrakło mi króla Diablo II...

Zabrakło również Hellgate London, który również jest wspaniały, chociaż to nowy klon Diablo.

Mógłby jeszcze widnieć na liście Titan Quest, czyli całkiem miły hack'n'slash.

O takich grach się nie zapomina ;).

Z głosem wstrzymam się do poprawienia ankiety.
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 16 gru 2007, 21:07

Tytuł tematu brzmi "Która gra RPG jest najlepsza?", a z tego co wiem, to Gothic 3, TES IV: Oblivion i Wiedźmin to niejedyne gry RPG na rynku. Gdzie Neverwinter Nights 2, Dark Messiah of Might and Magic, Fable: Zapomniane Opowieści i inne gry tego gatunku?! Rozumiem, że ankieta była robiona na zasadzie "Ja grałem w te gry i inne gry RPG ma gdzieś". Ja rozumiem, że nic sie nie chce, ale wymienienie trzech gier i napisanie "Inna" to przesada...
Pominę fakt, ża dokładnie taki sam temat jest na tej stronie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.portal24h.pl/forum/topics10/opinie-ktory-rpg-jest-wedlug-ciebie-lepszy-vt9787.htm?highlight=rpg
Ja tylko napiszę jedno: OBLIVION z dodatkami i pluginami. Dlaczego tak, a nie inaczej - odsyłam do recenzji dodatków na Stronie Głównej, wątku o pluginie Fighter's Stronghold i samym Oblivionie - oto linki:

Kod: Zaznacz cały

http://www.portal24h.pl/forum/topics10/opinia-tes-iv-oblivion-fighters-stronghold-vt13640.htm?highlight=rpg
http://www.portal24h.pl/forum/topics10/the-elder-scrolls-iv-oblivion-vt5537,25.htm
http://www.portal24h.pl/gry/recenzje_gier/tes_iv_oblivion_-_knights_of_the_nine_1168.html
http://www.portal24h.pl/gry/recenzje_gier/tes_iv_oblivion_-_shivering_isles_1167.html
Na tych stronach wyraziłem swoją opinię na temat tej gry.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, 09:44 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 16 gru 2007, 21:40

szczerze, to bym wybrał wszystkie 3 ale skoro tak nie można to wcale nie głosuje :)
Obrazek
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 16 gru 2007, 23:17

To mi pojechaliście, ale macie rację więc mam prośbę do moderatorów żeby usunęli ten temat z forum a jak go już nie będzie to założę nowy i uwzględnię więcej gier :wstyd:
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 16 gru 2007, 23:54

Dla mnie najlepsza jest saga baldurs gate, pierwsze rpg z prawdziwego zdarzenia w które grałem, i do tej pory dla mnie najlepsze
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 17 gru 2007, 02:42

The Elders Scrolls IV Oblivion the best RPG. Why??
Na początku strasznie mi się nie podobał. Poza grafiką nie mogłem się przyzwyczaić do tej gry. Miałem angielską wersję i biorąc pod uwagę specyficzny język, w niektórych zadaniach nie wiedziałem co mam robić. Potem Cenega wypuściła spolszczenie no i zakochałem sie w tym rpg-u. Wszystko jest tutaj na miejscu. Grafika stoi nawet jak na te czasy na wysokim poziomie gdzie Gothic 3 który ukazał się później nawet nie wie co to porządny silnik graficzny (wystarczy spojrzeć na piękną listę bugów). Następnie fabuła, nie ma praktycznie nawiązania do Morrowinda (uznanego za najlepszy RPG wszech czasów, myślę że tu Oblivion jest w stanie konkurować i wygrać), ale jeśli się pogra dłużej jest wciągająca i ciekawa.Genialne zadania poboczne takie jak w gildii zabójców, gdzie zabijamy praktycznie wszystkich członków gildii nawet nie wiedząc o tym, a takich smaczków w tej grze jest całe mnóstwo. Następnie grywalność. Tutaj może się schować każda gra(może poza Diablo 2 na battelnecie) mamy ogrom broni, pancerzy, ubrań, przedmiotówi w końcu najnormalniejszy system rozwoju postaci. Walczę mieczem i ten skill mi rośnie, strzelam z łuku to moja postać staje się lepszym strzelcem, a nie tak jak w Gothicu zabijam czymkolwiek zdobywam lvl muszę wydać kasę i punkty na rozwinięcie czegokolwiek-żenada. Od kiedy to ucząc się tylko matmy dostajemy 6 z polskiego :?:
Poza tym twórcy gry udostępnili prosty edytor postaci, map, przedmiotów przez co do Obliviona( podobnie jak do Morrowinda ) wychodzi ogrom dodatków robionych przez twórców jak i fanów. Dzięki temu gra nawet po ukończeniu wątku (który zajmuje chyba zaledwie 1/4 całej gry) nie jest w stanie się znudzić. Teraz po kilku latach gry pozostaje czekać na kolejne dobre dodatki tym razem robione przez fanów oraz następcę TES V. Który już na początku jego prac zapowiada się na przełomowy.