[Opinia] Gears of War

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 28 sty 2008, 10:28

[Opinia] Gears of War

Kontakt z Gears of War miałem już kilka tygodni temu u kolegi. Pomimo, że zagrałem tylko kilkanaście minut uważałem, że gra jest bardzo dobra.
Wczoraj mając z kolega większą ilość czasu (początek ferii ;-]) przyjrzałem się owej produkcji trochę bliżej (czytaj: miałem więcej czasu na grę). Cóż - zmieniłem zdanie, że gra jest bardzo dobra... Jak dla mnie, ona jest diabelnie dobra.
Kilka słów o samej grze. Bohaterem produkcji jest niejaki Marcus Fenix, który musi zdobyć zaufanie przełożonego, który uważa, że jest zdrajcą. Fabuła jakaś wspaniała nie jest, ale trzyma poziom.
Gears of War to pod wieloma względami niezwykły shooter. Łatwo tutaj zginąć, bardzo ważna jest odpowiednia taktyka podczas wymiany ognia. Właśnie efektowne strzelaliny to chyba największa zaleta tej gry.
Oczywiście gra jest dopieszczona pod względem technicznym. Grafice i dźwiękom właściwie nic nie można zarzucić...
A co jeszcze bardziej cieszy? Na pewno fakt, że w tworzeniu tej wspaniałej gry wzięli udział panowie ze studia People Can Fly.
Więcej na ten temat w TYM temacie na Forum.

Wszelkie informacje, recenzje i ciekawostki można znaleźć na tej stronie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gram.pl/gra_8g3fGO3_Gears_of_War.html
Co sądzicie o tej grze? Choć nie grałem w nią tak długo, abym mógł pokusić się o napisanie recenzji, myślę, że z czystym sumieniem mógłbym dać tej produkcji 9+/10.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 28 sty 2008, 11:08

Re: [Opinia] Gears of War

Tak zdecydowanie gra jest wspaniała, tak jak napisał MATchlesS wymiana ognia jest bardzo intensywna czasem wręcz często będziecie wracać do ostatniego sejwa :hyhy: . Gra już na poziomie normal potrafi zaskoczyć trudnością i często trzeba szukac innej alternatywnej drogi na obejście jakiegoś bardziej okopanego dziada. People Can Fly spisło sie na medal ta konwersją, dołożyli 5 misji w kampani, z czego ciekawa jest walka z Brumakiem i 3 nowe mapy w multi. Sterowanie jest nie męczące czego sie obawiałem po konwersji z XBox'a. Broni nie ma za dużo ale w zupełnosci wystarczy, rozkręcenie piły i potniecie wroga to już miodzio gdy krew zachlapuje ekran monitora :evil: . Przeszedłem całą a teraz szykuje się do poziomu najtrudniejszego. Polecam ta grę każdemu kto lubi ostre i dynamiczne strzelanki. Dla mnie 10/10, teraz tylko czekać na druga cześć tej wspaniałej gry
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, 11:23 przez kratos31, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 15 lut 2008, 13:41

To ja tez napisze coś od siebie.
Właśnie dorwałem tą grę, oj sporo waży, bo aż 9GB. Mój blaszak to 1,5GB RAM, Asus, AMD 3200+ Geforce 7300GT. Gra spokojnie śmiga na ustawieniach „Medium”, rozdzielczość 1280x960, wyższych ustawień jeszcze nie próbowałem, ale jak sprawdzę to dam znać.
O samej grze chyba nie wiele mogę powiedzieć, bo zaledwie zacząłem w nią grać, czyli początek pierwszej planszy. A to, co mogę z pewnością powiedzieć, że po tej chwili grania aż zakręciło mi się w głowie po tym, co tam zobaczyłem. Naprawdę bardzo dobra grafika, świetne lokacje z najdrobniejszymi szczegółami no i ten nasz bohater, o ludzie jak on się rusza. Po prostu bomba. Wszystkie skoki pady, ruchy, ustawienia, chowania, idealnie dopracowane. Widać, że to dobra przeróbka konsolowa a nie skiepszczona tak jak DMC 3.
Naprawdę polecam tą grę wszystkim lubiącym wartką i szybką akcję połączoną ze strzelaną.
<<

Przemoman

Początkujący

Post autor: Przemoman » 16 lut 2008, 22:57

Gra super, ale mam jedno zastrzeżenie, że save'y mi się kasowały, ale w konsoli sobie wpisywałem nazwe mapy jaką odpalić i było dobrze :) Jedna z najbardziej klimatycznych gier w jaką grałem. Fajny system przeładowywania broni. Modele postaci też super, a jak przecina się piłą i potem widać wnętrzności :P niesamowity efekt :) Jeszcze do tego tryb cooperacji, to jest to czego mi brakuje w 99% gier. Szkoda, że moi koledzy mają słabe kompy i ta gierka im nie ruszy :( Fajnie sie poginało w Serious Sama w co-op!
Grze był dał 9/10 (za kasowanie savów i inne drobne błędy które by się znalazły :P )
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 lut 2008, 23:02

Ja grałem w GoW na X360 i jestem zadowolony, mimo że brakuje mi kilku elementów z PC, chociaż i tak bym nie pograł na PC hehe.

Grafika ładna, ale jak dla mnie CoD4 rządzi niepodzielnie, nawet gdy napiera GoW. Koniec kropka. No może GoW jest dłuższe i nie jest takie liniowe, ale CoD4 to CoD4 hehe.
Semper in altum
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 16 lut 2008, 23:14

No tak do tej gry trzeba mieć mocny sprzęt niestety, to jest ból większości nowych gier, których wymagania robią się bajeczne. Na PC w GoW widać różnice między np ustawieniami High a Medium. Na wysokich ustawieniach przy obracaniu się postaci całe otoczenie się rozmywa, dosyć fajny efekt tak jakbyśmy przekręcali głowę w bardzo szybkim tempie. Fajna nowinka ale do niej się trzeba przyzwyczaić. Zresztą nie tylko w tym jest różnica, przy mniejszych ustawianiach zmienia się też wygląd postaci, jest to mniej efektowne w czasie strzelania do celu no i np nie zostają wyrwy po pociskach. Do pełnego obrazu tej gry to trzeba mieć już naprawdę super szybki sprzęt. Musze jeszcze spróbować jak w to się gra na padzie, bo chyba się da.