[problem] Komputer czasem nie chce się uruchomić

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 15 mar 2008, 15:27

[problem] Komputer czasem nie chce się uruchomić

Witajcie, jak wiecie (albo i nie :P ) na pewien czas musiałem się przesiąść na starego rzęcha... Mam z nim taki problem, że często mam problemy z jego uruchomieniem, zwłaszcza jesli jest "zimny". Wygląda to tak: załączam listwe, potem uruchamiam komputer, zapala się zielona dioda, ale BIOS nie startuje (nie pika), dysk twardy również, a stacja dysków się nie otwiera, na monitor nie reaguje. Wyłączam komputer przytrzymując PWR przez kilka sekund. Uruchamiam go ponownie, zazwyczaj dochodzi do małego postępu (choć czasem jest tak samo jak napisałem 2 zdania wcześniej) tzn. zapala się kontrolka dysku twardego, napęd się otwiera, ale BIOS się nie odzywa, monitor również. Za trzecim razem (choć też nie zawsze, czasem powtarza się sytuacja opisana zdanie wcześniej) Już wszystko gra, wszystko się świeci, BIOS pika jeden raz, monitor wyświetla obraz, system się ładuje. Co zrobi aby komputer startował normalnie za pierwszym razem? Dodam że jeśli komputer chodził kilka godzin wcześniej to prawie zawsze uruchamia się bez problemu. Myślałem że to coś z zasilaniem, i załączałem listwę parę minut wcześniej, ale problem jest nadal.

<<

DjLuKiS

Post autor: DjLuKiS » 15 mar 2008, 15:43

Re: [problem] Komputer czasem nie chce się uruchomić

1.Zobacz czy nie ma wirósa w biosie.
2.Wejdz do biosu i sprawdz ustawienia włanczania i wyłanczania komputera.
3.Zobacz dostępne aktualizacje biosu
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 15:46 przez DjLuKiS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 15 mar 2008, 15:55

DjLuKiS pisze:1.Zobacz czy nie ma wirósa w biosie.
W BIOSie z tego co wiem wirusa nie może być...
DjLuKiS pisze:2.Wejdz do biosu i sprawdz ustawienia włanczania i wyłanczania komputera.
Nic w BIOSie nie mieszałem, więc to raczej nie to.
3.Zobacz dostępne aktualizacje biosu
Do tak starej płyty raczej BIOSu nie znajdę, zresztą nie chce się bawić w aktualizowanie, bo jak coś spieprze to bede bez kompa w ogole.
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 15 mar 2008, 18:28

spróbuj zresetować bios , zworką lub baterią . Jak miałem kiedyś stary komputer to pomogło ;] .
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 18:28 przez Carlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

Kulfon

Post autor: Kulfon » 15 mar 2008, 20:53

Nie wyłączaj listwy i powinno chodzić. Też miałem taki problem że jak dłużej był komp wyłączony z prądu to potem musiał się jakby naładować bo inaczej bios nie startował. Płyta ma już pewnie swoje lata i nic nie poradzisz, u mnie się już kiedyś komp nie uruchomił i stwierdziłem że czas na zmianę sprzętu.

EDIT:
Może być i bateria ale wtedy by był też chyba problem z godziną że po włączeniu okazuje się ze jest inna(zegarek spóźnia). Baterie wymieniałem i nie pomogło ale każdy może mieć inne źródło problemu :P
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 21:09 przez Kulfon, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 15 mar 2008, 21:01

możliwe również że bateria płyty głównej padła jeżeli masz na prawdę starego kompa. mój kumpel miał identyczny problem i wymienił baterię na płycie >> to pomogło. to tyle co do teorii. nie powiem ci gdzie masz tą "baterię" bo 1. nie znam twojej płyty głównej 2. wiem że kumpel tak problem rozwiązał ale sam w tym się nie bawiłem więc nie wiem jak może wyglądać taka bateria płyty głównej. :niepewny:
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 15 mar 2008, 21:16

DDragon, to raczej nie pomoże, Iwan już próbował to zrobić i mu nie pomogło.

Uważam jak Carlik, że należy zresetować BIOSa.
Semper in altum
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 15 mar 2008, 21:27

Na razie nie wyłączam w ogole listwy i można powiedzieć że chodzi :) Jak znowu zacznie się pieprzyć to spróbuję zresetować BIOSa albo wymienić baterię.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 21:37 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Kamillos

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Kamillos » 15 mar 2008, 23:14

Wymiana baterii nie ma sensu.. bez baterii tez startuje komp tyle ze z domyslnymi ustawieniami BIOS'u.. Wiec to nie jest wina baterii na pewno :)
Asus P5PE-VM- Dual Core E2180 2x2.0Ghz- 2GB RAM Kingstone DDR- ATI HD3650 512MB- Samsung 300 GB HDD
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 15 mar 2008, 23:59

Bateria służy do podtrzymywania pamięci biosu (data , godzina , sprzęty w menedżerze urządzeń) i jak chcesz bez niej uruchomić komputer ? Ja jak wymieniłem baterię to mi cały menedżer urządzeń musiał dodać ^^ .
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 16 mar 2008, 03:08

Najlepiej rozkrec kompa i:
1. Posprawdzaj czy kondensatory na plycie nie wylaly,
2. Rozkrec zasilke i sprawdz czy tez tam nie wylaly "kondziorki",
3. Sprawdz czy kosci BIOS-u nie wypadla/obluzowala sie z obudowy,
4. Sprawdz czy kable z przycisku power przypadkiem sie nie odlaczyly od plyty glownej,
5. Ogolnie podociskaj wszystko,
6. Jesli to zadne z powyzszych zaproponowanych rozwiazan to pozostaje znalezc kogos kto ma taka sama plyte jak twoja i pozyczyc kosc BIOS-u na 30 min :) , wsadzic do swojej plyty i sprawdzic czy dziala.
Jesli to bedzie BIOS to masz 3 wyjscia:
a. sprobujesz wgrac nowa wersje (ale w tym wypadku malo to może dac, jesli caly sterownik padl),
b. oddasz do serwisu lub sam zaprogramujesz caly sterownik,
c. kupisz nowa plyte.

Bateria na plycie sluzy tylko do potrzymywania napiecia, w celu zachowania ustawien BIOS-u, daty etc. Wyczerpana bateria spowoduje tylko niewlasciwe chodzenie zegara i ladowanie domyslnych ustawien. Jednak system sie bedzie normlanie ladowal.

Mozesz tez zresetowac CMOS ale moim zdaniem nic to nie da, bo spowodujesz tylko przywrocenie ustawien domyslnych.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, 03:08 przez Borys666, łącznie zmieniany 1 raz.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 16 mar 2008, 08:26

Borys666 pisze:1. Posprawdzaj czy kondensatory na plycie nie wylaly,
2. Rozkrec zasilke i sprawdz czy tez tam nie wylaly "kondziorki",
3. Sprawdz czy kosci BIOS-u nie wypadla/obluzowala sie z obudowy,
4. Sprawdz czy kable z przycisku power przypadkiem sie nie odlaczyly od plyty glownej,
5. Ogolnie podociskaj wszystko,
Tyle mogę zrobić, kości pozyczał nie będę bo nie mam od kogo, nowego BIOSa do tak starej płyty raczej nie znajdę, nowej płyty też nie będę kupował, bo za tydzień i tak wróci nowy komp :)
<<

szymix

Post autor: szymix » 16 mar 2008, 17:00

Ja bym stawiał na zasilacz
<<

maciek52

Post autor: maciek52 » 24 mar 2008, 12:09

Ja nie wiem co jest przyczyną, ale czytałem że baterie mogą być nieładowane przez nawet 10 lat.