[Działanie] Napisy w formacie *.ass

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 31 maja 2008, 19:00

[Działanie] Napisy w formacie *.ass

Witam,
mam taki problem. Ściągnąłem sobie napisy do film w formacie *.ass (już wiem skąd się to rozszerzenie wzięło) i po pierwsze prawie żaden program mi tych napisów nie czyta, a po drugie jak je odczyta (tylko sub edit player) to zamiast polskich fontów są jakieś krzaczki :kwasny: więc mam takie pytanie co muszę zrobić żeby były polskie znaki, albo jakim programem mogę przerobić te napisy żeby wszystko było ok?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2008, 19:31 przez Śledziks, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 31 maja 2008, 20:48

Re: [Działanie] Napisy w formacie *.ass

Spróbuj Subtitle Workshop. Z tego co pamiętam to program obsługiwał kilkanaście formatów napisów. Wydaje mi się że była tam opcja konwersji.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 31 maja 2008, 21:13

Śledziks, użyj Napiprojektu, to znajdzie ci napisy w .txt do filmu bez problemu.

A ten plik .ass, to widać godny swojemu rozszerzeniu.
Semper in altum
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 2 cze 2008, 14:13

Iwan pisze:Spróbuj Subtitle Workshop.
Próbowałem i przerobił napisy, ale krzaczki dalej są :kwasny: jeszcze popróbuje coś z tym kodowaniem
bartekmp pisze:użyj Napiprojektu
Mam używam, ale niestety nie znajduje napisów :(

EDIT
Znalazłem rozwiązanie mojego problemu :super: podaje rozwiązanie mam nadzieje że komuś się przyda ;)
Ściągamy SMPlayera w menu "Napisy" wybrać: "Użyj Biblioteki SSA/ASS", a w menu Opcje/Ustawienia/Napisy wybrać kodowanie UTF-8 [dla standardu SSA/ASS].
Jak chcemy wrócić do odtwarzania txt, to odznaczamy "Użyj biblioteki SSA/ASS" [można to zostawić, ale najpierw trzeba poustawiać domyślną bibliotekę] i zmieniamy kodowanie na "CP1250" [standardowe Windows]

Szczerze mówiąc więcej o formacie ass nie powiem złego słowa bo teraz widzę jakie one mają możliwości. Animacje, przejścia różne czcionki i kolory od razu bardziej chce się oglądać film :)
Obrazek