[szukam] Procesor pasujący do reszty zestawu

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Slideroh

Post autor: Slideroh » 23 wrz 2008, 19:36

[szukam] Procesor pasujący do reszty zestawu

Witam serdecznie.
W najbliższym czasie, a może też nie, zamierzać kupić nowy procesor. Jako tako cały sprzęt już bym wymianiany niedawno. Jakibyście polecali, do mojego aktualnego sprzętu, aby nie zaniżał karty graficznej itp.

Sprzęt:
Intel Celeron D 2,80 GHz Socket 775
GOODRAM 2GB.
płyta ASUS
GeForce 9600GT
Płyta główna: AsRock FSB1066( wiem,że to nie oryginalna nazwa, ale płyta jest podobna do tej -

Kod: Zaznacz cały

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=4CoreDual-SATA2%20R2.0
)

Z góry dziękuje.
Tylko proszę bez pie :cenzura: głupot w stylu ' wymień komputer, bo sie z tym nie zgodze... :wsciekly:

Pozdrawiam.

A ja proszę o kodowanie linków... MTS
Dobrze będe pamietał na nastepny raz...
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 15:21 przez Slideroh, łącznie zmieniany 3 razy.

<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 23 wrz 2008, 20:29

Re: [szukam] Procesor pasujący do reszty zestawu

Cóż,największym ograniczeniem w twoim przypadku jest płyta główna a konkretnie maksymalna częstotliwość magistrali FSB.Nie dość że jest to konstrukcja budżetowa to do tego raczej kiepska jakościowo.Zanim dokonasz zakupu jakiegkolwiek procesora zaktualizuj najpierw bios do najnowszej wersji,być może uzyskasz dzięki temu wsparcie dla szybszej magistrali FSB(konkretnie 1333Mhz)i obsługi najnowszych procesorów Intela w technologii 45nm.Jeśli najnowszy bios udostępnia te funkcje to możesz wybierać pomiędzy układami z serii Core2 E7xxx lub tańszymi E5xxx(zamieniły układy z rodziny DualCore E2xxx).Jeśli jednak nowy bios nie udostępni ci w/w funkcji najlepszym wyborem będzie Core2 e 4700(jest dosyć wysoko taktowany i ma spore możliwości overclockingu przy dobrym chłodzeniu-polecam PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu Alpaya P 7016 niedrogi i dosyć wydajny powinien starczyć do osiągnięcia 3.6-4.0Ghz o ile twoja płyta na to pozwoli) lub jakiś model z serii E6xxx powinny być jeszcze dostępne na wyprzedażach w dosyć atrakcyjnych cenach ewentualnie szukaj używanych na allegro.W kwestii twojej karty graficznej odsyłam do założonego przeze mnie w tym dzile tematu dotyczącego problemu ze wsparciem dla OpenGL w nowszych układach nvidii.

Gigabyte EP35DS3 Intel Dual Core E2200 2.2Ghz (małpa) 3.66Ghz 2xPatriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 4-4-4-12 Asus Geforce 8800gt 512 MB (małpa) 705-2000Mhz core-memory 2x Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB SunBeam FreezingStorm PC case+5x120mm led fan Chieftec CFT-650A-12B ATX 650 Watt PSU
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, 20:31 przez zriel, łącznie zmieniany 1 raz.