[Problem] Sterownik ekranu (zawieszanie się gier)
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Mam pewien problem. Kupiłem komputer juz jakies 3 miesiace temu. Od tego czasu mam problem z owym komputerem. Po graniu w nową gre, np Crysis, Far Cry 2, GRID, w ogóle w gry które maja wysokie wymagania po jakiejs chwili wyłacza sie gra i pojawia sie komunikat że "sterownik ekranu odzyskał sprawnosc..." juz myslalem ze to wina sterownikow. Zmienialem sterowniki parokrotnie. Nic nie pomogło. Sprawdzałem temperature karty Graficznej, sądziłem że może sie grzeje i <font color=red><b>s</b></font>tąd ten bład (czasem zamraża się obraz i pomaga w tym przypadku tylko restart komputera) Najdziwniejsze jest to ze gdy nacisne magiczne klawisze:P ctrl+alt+ del gra jest nadal zawieszona lecz system działa. Czasami pojawiają sie artefakty:/ ostre krzaki. Myślałem już że jest to wada fabryczna karty. Karta zostala wymienona na nową w ramach gwarancji. Problem nadal sie pojawia. (gdy nacisne ctrl+alt+del odsyła do okna gdzie sie wybiera uzytkownika i tam juz artefaktow nie ma a na pulpicie są;/ )y)Format tez nic nie pomaga , juz jest to któras instalacja systemu na tym komputerze.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2008, 21:27 przez neomatrix0, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [Problem] Sterownik ekranu (zawieszanie się gier)
Wszystko wskazuje na kartę graficzną, ale skoro mówisz że została wymieniona... Spróbuj zaktualizować bios do najnowszej wersji, upewnij sie że WSZYSTKIE sterowniki masz najnowsze (łącznie z SP). Jeśli dalej nic spróbuj postawić nowy inny system (jeśli masz XP sformatuj HDD i postaw Viste - albo na odwrót). Jeżeli problem będzie dalej występować jedyne co Ci pozostaje to mobo wysłać na gwarke, bo nic innego przyczyną artefaktów raczej być nie może.
Intel C2Q Q6600'3.49ghz V1.4+Noctua NH-C12P|ASUS P5N-E SLI|Gigabyte GTX280 1GB'650/2400|Kingston DDR2 2x2GB'800 dc|Maxtor 500GB'sata+WD 80GB'ata|Chieftec'600W|SB Audigy SE 7.1+Zalman ZM-RS6F 5.1|Logitech G15+G9|Fever Wizard Black
neomatrix0, Jezeli porkręce swojego radeona o jakis tam procent to tez pojawiają mi sie te kreski na ekranie co swiadczy o tym ze karta sie przegrzewa. Spróboj zamiast podkrecac to spowolnic nieco karte. Zwolnij prace rdzenia i pamieci karty
Rdzeń -- Core
Pamięc-- Memory.
Spróbuj może bedzie warto.
Rdzeń -- Core
Pamięc-- Memory.
Wybacz ale to co piszesz nie ma najmniejszego sensu...globus pisze:neomatrix0, Jezeli porkręce swojego radeona o jakis tam procent to tez pojawiają mi sie te kreski na ekranie co swiadczy o tym ze karta sie przegrzewa. Spróboj zamiast podkrecac to spowolnic nieco karte. Zwolnij prace rdzenia i pamieci karty
Rdzeń -- Core
Pamięc-- Memory.
Po pierwsze jak po podkręceniu pojawiają sie "kreski" to nie oznacza że karta sie przegrzewa tylko została przetaktowana. Downgrade taktów karty mija się całkowicie z celem i nie ma najmniejszego sensu tego robić. Przy fabrycznych ustawieniach karta nie bedzie Ci sie przegrzewać (nawet jęsli zawsze można troche przyspieszyć prace wentylatora) a i objawy tego są też inne.
Intel C2Q Q6600'3.49ghz V1.4+Noctua NH-C12P|ASUS P5N-E SLI|Gigabyte GTX280 1GB'650/2400|Kingston DDR2 2x2GB'800 dc|Maxtor 500GB'sata+WD 80GB'ata|Chieftec'600W|SB Audigy SE 7.1+Zalman ZM-RS6F 5.1|Logitech G15+G9|Fever Wizard Black
Globus mówisz o podrkęcaniu lecz mi sie te paski pojawiaja bez podrkęcenia. Ostatnio troche rzadziej ale za to teraz pojawia mi się ten...***** sterownik ekranu.
reklamuj kartę jeszcze raz,wszystko wskazuje na uszkodzone kości pamięci.przy normalnym użytkowaniu systemu nie zauważysz tego ponieważ pulpit systemu wyświetlany jest w trybie 2d(za wyjątkiem interfejsu "Aero" w windows Vista)Błędy pamięci wychodzą dopiero w trakcie wyświetlania grafiki w trybie 3d.pamięci stosowane w kartach graficznych są bardziej wrażliwe na wszelkiego rodzaju usterki ponieważ w przeciwieństwie do kości RAM są konstruowane tak aby posiadały większą wydajność kosztem stabilności dlatego osiągają tak wysokie taktowania.Dla pewności przetestuj swoją kartę jakimś wymagają cym testem np.3d markiem jeśli przy nominalnym taktowaniu wystąpią artefakty to na 90% jest to wina uszkodzonych kości pamięci.jest to częsta usterka w konstrukcjach z dużą ilością pamięci.spróbuj też użyć bezpłatnego narzędzia "ATITool" to niewielki program słuzący do podkręcania kart graficznych ATI oraz Nvidii,ma on wbudowany test "Artefact Tester"który służy właśnie do wychwytywania błędów spowodowanych uszkodzonymi kośćmi pamięci.musisz tylko pamiętać aby przy instalacji gdy ukarze się komunikat "incompatible driver" użyć przycisku "ignore".
ps.kupno geforce'a 9600GT z 1GB pamięci mija się z celem,ta karta ma zbyt małą wydajność aby możliwe było korzystanie wysokich rozdzielczości w grafice 3d w nowszych grach,a jak wiadomo duża ilość pamięci jest potrzebna tylko do przechowywania tekstur w wysokich rozdzielczościach.umieszczanie tej ilości pamięci w tym modelu to typowy zabieg marketingowy producentów mający za zadanie wyciągnąć większą ilość gotówki z kieszeni klienta model z 512 MB pamięci w zupełności wystarcza do gry np.w Crysis przy rozdzielczości 1280x1024 przy średnich detalach.sam posiadam podobne pod względem wydajności GF 8800GT 512 MB i bez problemu gram w najnowsze tytuły w w/w rozdzielczości.
Linki kodujemy. MTS
Kod: Zaznacz cały
http://www.programosy.pl/program,ati-tool.html
ps.kupno geforce'a 9600GT z 1GB pamięci mija się z celem,ta karta ma zbyt małą wydajność aby możliwe było korzystanie wysokich rozdzielczości w grafice 3d w nowszych grach,a jak wiadomo duża ilość pamięci jest potrzebna tylko do przechowywania tekstur w wysokich rozdzielczościach.umieszczanie tej ilości pamięci w tym modelu to typowy zabieg marketingowy producentów mający za zadanie wyciągnąć większą ilość gotówki z kieszeni klienta model z 512 MB pamięci w zupełności wystarcza do gry np.w Crysis przy rozdzielczości 1280x1024 przy średnich detalach.sam posiadam podobne pod względem wydajności GF 8800GT 512 MB i bez problemu gram w najnowsze tytuły w w/w rozdzielczości.
Linki kodujemy. MTS
Ostatnio zmieniony 28 paź 2008, 19:55 przez zriel, łącznie zmieniany 1 raz.