[problem] Karta graficzna

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Henry

Post autor: Henry » 20 gru 2008, 21:03

[problem] Karta graficzna

Witam serdecznie. Ostatni zakupiłem nowy sprzęt komputerowy i niestety zaczęło się mnóstwo problemów, które przedstawię poniżej i opiszę:

Pierwszą kartą jaką miałem zainstalowaną była ATI Radeon 4850 1GB, mimo doskonałych opinii na jej temat ja niestety nie miałem o niej dobrego zdania... już od początku w grach znikały tekstury, wyłączał się monitor (bez możliwości włączenia, wszystko kończyło się resetem). W sklepie wymieniłem kartę na GF 9800GTX+ 1GB i jak się niestety okazało i ta karta ma problemy (wyłącza się monitor, gry się zawieszają), ponadto nie mogę zainstalować do niej nowych sterowników, gdyż po zainstalowaniu najnowszych sterów, po obowiązkowym restarcie systemu nie odpala się Windows :) po załadowaniu się boot screena jest czarny ekran... Proszę o pomoc... Jak doskonale zdaję sobie z tego sprawę - wymiana karty graficznej na kolejną jest bezcelowa. Co może być przyczyną powyższych błędów ? I czy ktokolwiek się z takim czymś spotkał ? Pozdrawiam i oczekuję na szybką odpowiedź.

Specyfikacja komputera:
Intel Core2 Duo 3 GHZ
2x 2GB Patriot (800Mhz)
Asus 5PQ SE

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 21 gru 2008, 17:59

Re: [problem] Karta graficzna

- za słaby i marnej jakości zasilacz
- złe chłodzenie karty graficznej
- przegrzewające się inne elementy komputera
- złe montowanie kart graficznych (niedociśnięcie)
- niedociśnietę pamięci ram (bo sie poruszyły np. podczas montazu karty graficznej)
- uszkodzenie pamięci ram
- uszkodzenie innego podzespołu komputera
- błędy w systemie operacyjnym
...i parę innych mozliwości jeszcze by się znalazło :] Do wyboru do koloru!
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 21 gru 2008, 19:42

Maciek pisze:- za słaby i marnej jakości zasilacz
90% obstawiam na ten punkt. Podaj marke i moc zasilacza :]
Obrazek
<<

Henry

Post autor: Henry » 28 gru 2008, 18:53

Zasilacz to Modecom VULCANO 550W więc ani nie jest on za słaby, ani też marny :)

Na szczęście poradziłem sobie z problemem. Wystarczył format i wszystko wróciło do normy. Tylko teraz pytanie... czy nie warto wrócić do poprzedniej karty ? HD4850, przypomnę że teraz mam GF 9800 GTX+
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 28 gru 2008, 18:57

Henry pisze:Zasilacz to Modecom VULCANO 550W więc ani nie jest on za słaby, ani też marny
Jakiś no-name więc tego 550W nie bierz zbytnio na poważnie :D
Henry pisze:HD4850, przypomnę że teraz mam GF 9800 GTX+
4850 zdecydowanie lepsza :]
Obrazek
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 28 gru 2008, 21:10

Henry pisze:Tylko teraz pytanie... czy nie warto wrócić do poprzedniej karty ? HD4850, przypomnę że teraz mam GF 9800 GTX+
Warto i to bardzo :).
Semper in altum
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 29 gru 2008, 10:25

Też radzilbym Ci wrócić.
Teraz Radeon kopie GeForce w kącie ;]
<<

Henry

Post autor: Henry » 31 gru 2008, 16:50

Niestety, uległem namowie na wymianę karty i NIESTETY żałuję! powróciły problemy, artefakty itd. Krótko mówiąc Radeon 4850 była moja pierwszą kartą od ATI i na pewno ostatnią, całe szczęście że w sklepie miałem możliwość zamiany Radka na GF 9800 GTX+ i teraz mam pełen komfort bez żadnych problemów. Podsumowując nie warto opierać się na opiniach innych (nie obrażając nikogo), osób które prawdopodobnie nie miały styczności z danym produktem (w tym przypadku kartą graficzną), a opierają się jedynie na testach. Mimo wszystko dzięki za dość szybką pomoc, co prawda nietrafiona ale zawsze jakaś chęć, wielkie dzięki. Pozdro. :)

Edit.
A tak nawiasem mówiąc to GF wcale nie jest taki zły, w niektórych testach wypada o niebo lepiej niż Radeon :)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 16:51 przez Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 31 gru 2008, 17:15

Henry pisze:A tak nawiasem mówiąc to GF wcale nie jest taki zły, w niektórych testach wypada o niebo lepiej niż Radeon
Pokasz mi ten test :rotfl:
Henry pisze:a opierają się jedynie na testach.
testy właśnie mówią że radek jest lepszy, a że ty nie umiesz wgrać poprawnie sterów to nie nasza wina :zakrecony:

**EDIT**

Zmień zasilacz na porządny a później podłącz Radka :]
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 17:18 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

Szlachta

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Szlachta » 1 sty 2009, 13:24

Henry pisze:Zmień zasilacz na porządny a później podłącz Radka :]
Żeby stabilnie chodził to lekko 500W potrzebujesz a zobaczysz że GF będzie wysiadał w każdym calu i detalu w grach^^

Rozsądna cena do produktu:

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Corsair_CMPSU_520HXEU__520W/pelny,id,31688/
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Corsair_CMPSU_750TXEU__750W/pelny,id,47105/
Ja całego kompa składałem przez Komputronika ale możesz parzcież zakupić też przez allegro bo na 1000% będzie taniej:)

Ja posiadam tego i jest git:

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Chieftec_CFT_750_14C_750W/pelny,id,43162/
Masz zestawienie z

http://www.benchmark.pl/
:
Obrazek

Nie ma jakiś naprawdę dużych różnic miedzy tymi grafami... dlatego biorę zawsze ATi za rozsądne cenę masz bardo dobre osiągi...
Ostatnio zmieniony 1 sty 2009, 13:35 przez Szlachta, łącznie zmieniany 2 razy.
1:
AMD Athlon 64 2.8Ghz| 2Gb Ram|ATi HD2600Pro 512/128| Samsung 120GB| 450W|
2:
AMD Phenom x4 3.2Ghz| 8GB Ram| ATi HD6970HiS 2048/256| 2x WD Caviar 640GB| 650W|
3: Acer Aspire 5560
AMD A4 3300M| 4GB Ram| ATi 6480G 512/128| 320GB|
<<

Henry

Post autor: Henry » 3 sty 2009, 12:08

Ależ Panowie... uwierzcie mi że nie jestem laikiem w tych sprawach i sterowniki jak i samą kartę graficzną potrafię dobrze zainstalować. Po drugie karta i sterowniki były instalowane w sklepie, więc przez profesjonalistę. Nawet gdy odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem ponownie problemy występowały nadal. Co do zasilacza jest on jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) w tym przedziale cenowym, więc nie zamierzam go zmieniać. Co do "tych testów" gdzie GF wypada lepiej od Radeona to niestety ale adres strony mi umknął, jak znajdę to podam w tym temacie.

Szlachta
Mówisz że mam zmienić zasilacz i wtedy kartę - którą wymieniałem już 3 razy, a skąd pewność że będzie wszystko działało poprawnie ? A jeśli nie zadziała to do kogo będę mógł mieć jakiekolwiek pretensje ? :)
<<

Szlachta

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Szlachta » 3 sty 2009, 13:00

Jeżeli chodzi ci o problemy ATI ze sterami do kart graficznych to miały je tylko wersje z HD2xxx i tylko pod AGP ( przekonałem się o tym na własnej skórze bo na starym komie mam HD 2600 PRO Asus ale na tego już przeszedł czas po procek nie dawał rady ).
Ostatnio zauważyłem że GF tez ma problemy z sterownikami do swoich kart graficznych a tak ogólne posiadam ATI Radeon 4870 Gigabyte 512MB GDDR5 i jakoś nie mam żadnych problemów z nim bo podstawa to porządny zasilacz...
Ja jestem tu żeby pomagać w rozwiązaniu problemów a co ty zrobisz to tylko i wyłącznie twoja sprawa...
1:
2:
AMD Phenom x4 3.2Ghz| 8GB Ram| ATi HD6970HiS 2048/256| 2x WD Caviar 640GB| 650W|
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 3 sty 2009, 13:00

Henry pisze:więc przez profesjonalistę
to są ludzie z przypadku
Henry pisze:Co do zasilacza jest on jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) w tym przedziale cenowym, więc nie zamierzam go zmieniać.
W jakim do 50zł? No chyba sobie żartujesz ...
Henry pisze:Mówisz że mam zmienić zasilacz i wtedy kartę - którą wymieniałem już 3 razy, a skąd pewność że będzie wszystko działało poprawnie ?
Zmień zasilacz na porządny Chieftec? i wtedy podłącz kartę :] Jeżeli problemy będą dalej występować - karta na gwarancje i przysyłają ci nowego radka :]
Obrazek
<<

Szlachta

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Szlachta » 3 sty 2009, 13:12

Henry pisze:Ależ Panowie... uwierzcie mi że nie jestem laikiem w tych sprawach i sterowniki jak i samą kartę graficzną potrafię dobrze zainstalować.
Dokładnie tak jak kolega stachu napisał. Napisałeś że nie jesteś laikiem to poco w ogóle tu piszesz?? Jeżeli za takiego się uważasz to powiłeś wiedzieć ze ZASILACZ TO PODSTAWA profesjonalisto :]
A 2 sprawa napisz co masz za zasilacz "Made in China" 300W to najwyraźniej jego cała nazwa którego aktualnie masz.
Więc napisz co masz dokładnie a nie się kłócisz my próbujemy pomóc a ty co...
1:
2:
<<

Henry

Post autor: Henry » 4 sty 2009, 19:25

Po 1. Jest to dokładnie ten zasilacz:
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_ ... ,id,51381/ (nie byle chińczyk i nie w przedziale cenowym do 50 zł :] )
Po 2. Karta graficzna była wymieniana już 3 razy, więc każda kolejna wymiana jest już nie na miejscu zważywszy na to że ta karta działa poprawnie(na kogo wyjdę w oczach serwisanta?)
Po3. Nie powiedziałem że jestem profesjonalistą, w innym przypadku nie prosił bym o pomoc.

Pozdro.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2009, 19:28 przez Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 5 sty 2009, 14:55

Henry pisze:Po 1. Jest to dokładnie ten zasilacz:
http://www.komputronik.pl...pelny,id,51381/ (nie byle chińczyk i nie w przedziale cenowym do 50 zł
Po pierwsze kolego, porządny zasilacz to np taki:

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Chieftec_GPS_550AB_A_550W/pelny,id,41922/
Henry pisze:Po 2. Karta graficzna była wymieniana już 3 razy, więc każda kolejna wymiana jest już nie na miejscu zważywszy na to że ta karta działa poprawnie(na kogo wyjdę w oczach serwisanta?)
A była wysyłana do serwisu ATI? Jeżeli tak, a problem dalej występował to jestem w 80% pewien że to zasilacz...
Obrazek
<<

Henry

Post autor: Henry » 8 sty 2009, 17:02

Po pierwsze kolego, porządny zasilacz to np taki:

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/Chieftec_GPS_550AB_A_550W/pelny,id,41922/
Chyba nie każdy musi być fanem Chieftec'a ? :] I też nie każdy Chieftec jest najlepszy - racja ?
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 8 sty 2009, 17:24

Chyba nie każdy musi być fanem Chieftec'a ? :] I też nie każdy Chieftec jest najlepszy - racja ?
A czy ja muszę być fanem firmy żeby to kupować? Dziecinne stwierdzenia kupie to bo to znana marka i jest najdroższe... To ma chodzić i nie sprawiać problemów, a nie mieć nazwę i najwyższą cenę. Co do drugiego pytania OGÓLNIE z zasilaczami tej firmy najmniej się słyszy o problemach...
dodatkowe informacje
Certyfikaty: FCC, TÜV, CE, CB
3 linie 12V
SLI / Crossfire ready
6x Molex
2x Floppy
Poczytaj sobie o tym co pogrubiłem. W twoim Volcano nawet nie ma zwmianki o tym...
Obrazek
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 11 sty 2009, 09:42

Odp.: [problem] Karta graficzna

Modecom nie jest firmą byle jaką (solinda podstawa - to nie jest byle jaka chińczyzna czy mówione potocznie No Name)- myślę, że zasilacz spokojnie daje radę i nie trzeba go wymieniać tym bardziej, że GeForce potrzebuje więcej mocy niż ta karta Ati i zasilacz daje radę - więc wina zasłabego zasilacza odpada. Tym bardziej, że zały zestaw bierze jakieś 350 watt. Wiec 550 Watt które daje nam zasilacz jest wystarczająca.
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 11 sty 2009, 10:43

Po pierwsze zasilacze z serii Volcano robi dla Modecom-a własnie Chieftek(wiele uznanych marek robi sprzęt dla firm trzecich-np. 90% radeonów wychodzi z fabryki Sapphire-a). Po drugie większość nowych gier potrzebuje do poprawnego działania na kartach ATI instalacji specjalnych łatek tzw ATI hotfixów udostępnianych przez wydawców tychże gier.Miałem ostatnio taki sam problem u kumpla z Far Cry 2.Na moim 8800 GT wszystko jest ok. na jego HD 4850 wyskakiwały artefakty mimo że karta była w 100% sprawna,instalacja hotfixa do kart ATI rozwiązała problem.Problem wynika z różnic technologicznych w budowie oraz sposobie działania zunifikowanych jednostek obliczeniowych w układach ATI oraz NVIDII,oraz z tego że NVIDIA mimo wszystko ma nadal dominującą pozycję na rynku układów graficznych w związku z czym nowe gry optymalizowane są przede wszystkim pod kątem poprawnego działania na układach NVIDII.Jeśli chodzi o układy ATI to o ile każda nowsza wersja sterowników zapewnia coraz większą jakość i wydajność w wyświetlaniu grafiki to aplikacja Catalyst Control Center nadal sprawia problemy,szczególnie w systemie windows Vista,często sypie się też w XP z SP3.Moja rada-kup radka ale instaluj tylko drivery bez Catalyst Control Center no i przede wszystkim sprawdzaj czy do gry w którą zamierzasz grać jest już dostępna łatka poprawiająca wyświetlanie grafiki na kartach ATI.