[problem] przegrzewanie? się laptopa

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

zioomus

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 8 sty 2009, 19:05

[problem] przegrzewanie? się laptopa

Mój laptop, Toshiba Satellite, specyfikacja na dole, się chyba przegrzewa od jakiegoś czasu ;/ zaczęło się od tego, że instalowałem PES'a, włączam a tam bs ;/ zainstalowałem Directa oraz Sterowniki nowe no i od tego czasu komputer zaczął się nagrzewać ;/ Tj. wcześniej tak nie było, obudowa się grzeje, nie ma żadnych artekaftków, zawiechów itp. ale trochę mnie to niepokoi :/ Wie ktoś, jak to zredukować? dzieje się to w miejscu gdzie jest Bluetooh oraz W-fi, bt już wyłączyłem w opcjach systemu, wi-fi nie mogłem nigdzie znaleść. Ale nadal to się dzieje, nie mam już pomysłów. Nagrzewa się tak mocno po ok. 1 godzinie pracy a wcześniej chodził po 4-5 i nic :szok:

Specyfikacja:
Intel Centrino Duo 2,1 ghz
GF 7900 GS 512 mb
2 gb RAM'u
Dysk 200 gb

chyba najważniejsze, system do Windows XP SP1

Zapraszam do mojej galerii :)
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 8 sty 2009, 19:08

Odp.: [problem] przegrzewanie? się laptopa

Podaj nam temperatury z Everesta lub innego programu. Laptopy często się nagrzewają w tych miejscach :]
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 8 sty 2009, 19:32

Odp.: [problem] przegrzewanie? się laptopa

Jeżeli sądzisz że się przegrzewa to czemu nie monitorujesz temperatur?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 11 sty 2009, 11:09

Re: [problem] przegrzewanie? się laptopa

Moja rada-kup specjalną podstawkę chłodzącą do laptopów.Np. coś z tej stronki:

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/katalog,kat,424/#page
Przegrzewanie
się laptopów przy uruchamianiu bardziej wymagających aplikacji 3D to nic nowego,bez względu na to co ma w środku,laptop to sprzęt z zasady mobilny w związku z czym ma ograniczoną ilość miejsca w korpusie w tym także na chłodzenie.Jeśli szukasz wydajności w grach lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie mocny komputer stacjonarny,wiem że od jakiegoś czasu jest moda na laptopy ale to że laptop ładnie wygląda i zajmuje mniej miejsca to nie wszystko.Kupując komputer najpierw musisz sprecyzować do czego on będzie służył,jeśli często przemieszczasz się np. prowadzisz własny biznes lub jesteś studentem i masz wykłady w różnych miejscach to laptop jest dobrym rozwiązaniem.Lecz jeśli komputer ma być twoim centrum rozrywki-filmy,gry i do tego ma być stale podłączony do internetu zdecydowanie lepszym i wydajniejszym rozwiązaniem będzie porządny komputer stacjonarny.Wiele osób łapie się w sidła mody na laptopy i później męczy się mając kiepski komputer stacjonarny zrobiony z laptopa :D Podsumowując-twój laptop zawsze będzie się przegrzewał w czasie grania.Jeśli jesteś zapalonym graczem sprzedaj laptopa i kup porządny komputer stacjonarny z w miarę mocną grafiką.
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 11 sty 2009, 19:17

okej, rozumiem gdyby przegrzewał się on w trakcie grania, ale on postoi włączony pół godziny - godzinę przy siedzeniu na portalu i już się grzeje... podam wam później temperaturę, bo narazie nie mierzyłem, bo go nie włączam...

Czy może byc to spowodowane nowymi sterownikami?
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 11 sty 2009, 20:15

zioomus pisze:Czy może byc to spowodowane nowymi sterownikami?
NIE
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 11 sty 2009, 22:44

Z boku lub z tyłu korpusu są takie szczeliny/kratki przez które wylatuje gorące powietrze z układu chłodzącego-kup sprężone powietrze i przedmuchaj je tylko pamiętaj żeby kupić powietrze markowe te tańsze nie są poddawane procesowi usuwania wilgoci przed sprężeniem.Sprawdź też jaki masz aktualnie włączony profil energetyczny zazwyczaj są 3 a na tym najbardziej wydajnym-najmniej oszczędnym wszystkie podzespoły pracują z maksymalną wydajnością i niestety najbardziej się nagrzewają.Jeśli chodzi o wifi to w opcjach sieciowych możesz wyłączyć kartę lub po prostu kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonce aktywności karty sieciowej na pasku zadań i w ten sposób wejść do panelu sterowania karty i tam ją wyłączyć,polecam też zainstalować najnowsze pakiety poprawek do systemu-SP2 i SP3 już SP2 wprowadził o wiele lepsze zarządzanie energią i parametrami pracy sprzętu mobilnego.No i przede wszystkim jeśli korzystasz z wifi w domu pamiętaj o odpowiednim ustawieniu rutera jeśli sygnał jest zbyt stłumiony wtedy karta wzmacnia swój sygnał i co oczywiste nagrzewa się.Inna opcja to jeśli nie korzystasz w domu z wifi a w pobliżu znajduje się inna sieć twoja karta próbuje na wiązać z nią łączność jeśli sygnał jest słaby-jak wyżej.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 11 sty 2009, 23:00

Bez przesady z tym sprężonym powietrzem, owszem jest dobre ale nic nie da bo i tak raz na kilka miesięcy trzeba rozkręcić laptopa i ręcznie lub własnie przy pomocy tego spręzonego powietrza powyciągać kudły kurzu (dosłownie). Nie zasłanianie otworów wentylacyjnych to oczywiście norma (uwaga na łózku).

Trzeba sprawdzić pastę na procku jeżeli ww. czynności nie pomogą. Z kolei dostęp do karty graficznej wiąże się z rozkręceniem kompletnym lapka, a to bardzo trudna rzecz.

Podsumowanie:
- czyszczenie
- sprawdzenie pasty

Dalej nic? Serwis!
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 11 sty 2009, 23:08

Ale problem był głównie z kartą wifi więc to od niej trzeba zacząć.