Jaki kupić procek AMD

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 10:48

Jaki kupić procek AMD

Witam, jaki byłby najlepszy dla mnie procesor od mojej konfiguracji

AMD Athlon 64 3200+, 1,5GB DDR II 533mhz, Giga-B 9600GT 512mb DDR III/250bit,Pł.Główna Gigabyte M55S-S3, zasilacz 450 Watt jakiś tańszy

myślę że jakiś dwurdzeniowy, chociaż moja płyta obsługuje także więcej niż 2 rdzeniowe
http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_11.html
do dyspozycji mam 300zł, a może dołożyć 100zł (wiecej nie mam) i kupić płytę główną wraz z procesorem intela?

P.S dodam że także kupuje dodatkową kość pamięci ram, czyli razem będzie 3,5GB

<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 14:49

Re: Jaki kupić procek AMD

No więc najpierw polecam ci uaktualnić Bios do najnowszej wersji-masz pewność że płyta obsłuży także najnowsze modele procesorów. 300zł to trochę mało na wymianę procka,jeśli sprzedasz stary w dobrej cenie to polecam ci zakup Phenoma X3-trójrdzeniowca,jeśli chcesz zaoszczędzić to kup Athlona X2 5000+ w wersji Black Edition-jest tani i ma rewelacyjne możliwości overclockingu,musisz tylko pamiętać że procesory z serii Black Edition są sprzedawane bez coolera więc powinieneś się zaopatrzyć w dobre chłodzenie.Dodatkowo polecam ci też całkowitą wymianę pamięci-moduły DDRII 533 nie mają zbyt dobrych osiągów i będą stanowiły wąskie gardło w twoim zestawie.Do komfortowej pracy i grania w zupełności wystarczy ci na początek 2Gb RAM,para dobrych modułów DDRII 800 z krótkimi czasami dostępu 4,4,4,12 to cena około 130-150zł.Ponieważ wszystkie procesory AMD od czasu X2 mają wbudowany 2 kanałowy kontroler pamięci zestaw AMD X2 5000+ Black Edition(po overclockingu) + 2x1Gb lub 2x2Gb DDRII 800 będzie idealnie współpracował z twoją kartą graficzną.Aha i jeszcze jedno:ze względu na wbudowany kontroler pamięci do stabilnej obsługi aplikacji takich jak gry procesory AMD wymagają instalacji specjalnego patcha,tzw. AMD dual core optimization fix.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 15:19

a co ty na to żeby kupić płytę główną GA-EP31-DS3L i do tego jakiś tańszy procesor dual core?, czy twoje rozwiązanie będzie bardziej wydajniejsze / opłacalne?

Także dodam że moja płyta nie ma zbyt wielkich możliwości krecenia
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 16:19

Inwestycja w platformę intela na pewno będzie droższym rozwiązaniem, a przy twoim skromnym budżecie wydajność będzie podobna lub mniejsza.Jeśli już chcesz wymieniać płytę główną to kup jakąś porządną konstrukcję pod socket AM2+ w cenie podobnej do wspomnianego przez ciebie gigabyte'a, np. ASUS M3A78-CM ido tego X2 5000+ Black Edition oraz moduły pamięci DDRII 800 i chłodzenie do procka.Dzięki temu w podobnej cenie jak przy przejściu na intela będziesz miał wydajną konfigurację,a w przyszłości możesz wymienić tańszym niż w przypadku intela kosztem na np. rewelacyjnego w kategorii cena/możliwości Phenoma X3 lub któregoś z tańszych Phenomów X4
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 16:56

Ale aktualnie nie muszę wymieniać płyty głównej? Ten procesor będzie pasować do mojej i myślę że bez problemu osiągnę w procku ponad 3000Mhz, możesz podać link do sprawdzonego sklepu gdzie kupie tego procka?
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 17:22

Nie,nie musisz wymieniać płyty,możesz nawet umieścić na niej nowsze procesory AMD,pamiętając oczywiście że maksymalny pobór mocy procesora nie może na twojej płycie przekroczyć 130 wat oraz że procesory Phenom X3 i X4 nie wykorzystają na niej pełni swoich możliwości.W kwestii X2 5000+ BE to muszę wiedzieć w jakim mieście mieszkasz żeby ci polecić sklep. I pamiętaj że do tego procka musisz kupić osobno cooler

Kod: Zaznacz cały

http://www.pc-tuning.pl/a_p359.html
niedrogi i na tyle wydajny że powinien schłodzić tego procka po podkręceniu bez większych problemów.No i pamiętaj żeby najlepiej sprzedać te moduły 533Mhz które masz teraz i kupić parę porządnych DDRII 800.
Ps. napisz jeszcze jaki masz zasilacz ?
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 17:32

zriel pisze:W kwestii X2 5000+ BE to muszę wiedzieć w jakim mieście mieszkasz żeby ci polecić sklep.
Chodzi mi o sklep w którym można kupić procka przez internet typu komputronik.pl

zasilacz to procomp 450 Watt

P.S co to procka w wersji Black edition mam trochę wątpliwości bo kosztuje on około 250zł, a za cenę 200zł mam x2 5000 tylko wersję bez odblokowanego mnożnika która myślę że tak samo po dobym chłodzeniu powinna wejść do około 3Ghz
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 17:59

Nie wiem co to za zasilacz,ale domyślam się że był robiony przez Tracera albo Modecom więc powinien starczyć.W kwestii sklepu to polecam

http://www.inwazjapc.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=280_281&products_id=49515
jest to co prawda model wyższy ale też niewiele droższy lub

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+X2+7750%2B+AM2+B
jeszcze wyższy model za jedyne 309zł mają też na stanie X2 5400+ BE oraz polecany przeze mnie cooler bo 5000+ jest już niedostępny.A w kwestii wyboru procka zwykły czy BE to wybrałbym BE,odblokowany mnożnik pozwala na dokładniejszy i bezpieczniejszy overclocking oraz zachowanie optymalnego taktowania dla pamięci i pozostałych szyn.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 18:07

A jakie masz zdanie aby troche dozbierać, do 500zł, byłoby to rozsądniejsze?
kupić procesor Intel e5200
oraz płyte główną
GA eP31 DS3L
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 18:18

Mógłbyś, ale do tego musisz doliczyć nowe pamięci DDRII 800 no i przede wszystkim sprzedać aktualny zestaw płyta-procek-pamięci w dobrej cenie , a na fabrycznym coolerze intela będziesz miał niewielkie możliwości podkręcania.Poza tym podana przez ciebie płyta nie za bardzo się do podkręcania nadaje.Minimum co polecam to GA-P35-DS3 lub GA-EP35-DS3 obydwie posiadają solidną 6-cio fazową sekcję zasilania a to jak wiadomo podstawa, tak jak dobre chłodzenie.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 18:36

Moja płytka nie obsługuje x2 7750...

Za to już prawie postanowiłem, kupie amd x2 5400 black editionw tym sklepie (najtaniej co znalazłem, poza tym sklep ma dobrą opinie)

http://www.pc-media.pl/go/_info/?id=25798&partner_id=59595959&code=b8fe21dc89887ca2cfeee1f5b320c4ab
za reszte chłodzenie, sprzedam aktualny procek co mam to jeszcze na pamięć zostanie.
Co myślisz na temat tego co zrobie :P? to chyba najlepszy wybór w tej cenie

P. S do tego chłodzenie PENTAGRAM FREEZONE HP-90 powinno być ok

http://www.pc-media.pl/p/pl/tunpenccp0006/heat+pipe+cpu+pentagram+freezone+hp-90+alcu+alpaya.html
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 18:51

Jak dla mnie jedyna sensowna i ekonomiczna opcja o ile ten HP-90 to ten model na heatpipe-ach.Jeśli wymienisz procka razem z pamięciami to będziesz miał bardzo wydajny sprzęt małym kosztem szczególnie w połączeniu z twoją kartą graficzną,i pamiętaj o tym patchu do dwurdzeniowców AMD o którym pisałem.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 18:53

Tak dokładnie to nie wiem o co Ci chodzi z tym patchem, podasz jakąś informacje? Chyba nie muszę bo moja płytka obsługuje normalnie dwurdzeniowe na AM2 (może pomyliłeś się z AM2+) I co to znaczy to w procesorze + WOF?

P.S to jest chyba ten head pip

Heat Pipe CPU PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu Alpaya
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 19:33

Tak jak pisałem AMD Dual Core Optimization fix-specjalny patch usuwający problemy z dostępem do pamięci związane ze zintegrowanym z jądrem procesora kontrolerem pamięci w prockach AMD.Jest on wymagany jeśli chcesz grać w gry-bez niego będą się wysypywać.I na koniec kilka porad: jeśli chcesz podkręcać procesor musisz wyłączyć z poziomu BIOS-u wszystkie funkcje związane z oszczędnością energii przez procesor oraz nie instalować sterownika AMD Cool n Quiet (steruje tymi funkcjami z poziomu systemu)zostaw włączony tylko XD bit(ochrona przed wykonaniem złośliwego oprogramowania)ogólnie im więcej dodatkowych bajerów w procku jest włączonych tym więcej ciepła wydziela i mniej się kręci dodatkowo jeśli w podkręconym procku funkcja oszczędzania energii będzie próbowała obniżyć jego parametry pracy w celu oszczędności energii-może to spowodować jego uszkodzenie,oprócz tego kontroler pamięci w procesorach AMD może pracować w dwóch trybach:128 bit oraz 2x64 bit.Ten pierwszy daje lepszą wydajność w przetwarzaniu strumieniowym np. kompresji/dekompresji plików,kodowaniu filmów i muzyki oraz w obsłudze większości gier.Ten drugi natomiast poprawia ogólną wydajność w pracy wielowątkowej np. jeśli jednocześnie korzystasz z neta kodujesz film i masz uruchomioną jeszcze jakąś aplikację lub jednocześnie grasz a także w najnowszych grach optymalizowanych pod procesory wielordzeniowe.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 20:00

Pomyśle jeszcze przez dzisiejszą noc co zrobić :-] a tobie bardzo dziękuje za pomoc, później napisze co w końcu zrobiłem
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 16 sty 2009, 23:55

Szczęście się do mnie uśmiechnęło i do wydania mam teraz 500 zł, czy to zmienia postać rzeczy? Poszerza horyzonty :D?
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 17 sty 2009, 14:39

Przy tak skromnym budżecie inwestycja w X2 5400+ BE + dobre pamięci to nadal najlepsze rozwiązanie.Ewentualnie możesz się pokusić o porządną płytę pod socket AM2+ np.

http://www.inwazjapc.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=288_296&products_id=36209
porządna konstrukcja no i jakość ABITa + obsługa CrossFire(2 złącza PCIEx x16 dla dwóch Radeonów).Oczywiście pod warunkiem że stary zestaw płyta-procek-pamięci sprzedasz w dobrej cenie i jeszcze ci jakiś grosz powinien zostać.Wiem intel ma dobre opinie ale jest drogi a w AMD będziesz miał lepszą wydajność w grach dzięki wbudowanemu w procesor kontrolerowi pamięci.Osobiście mam kompa na platformie intela,ale to dzięki temu że od razu dysponowałem budżetem 2500zł w gotówce.Gdyby nie to inwestował bym w AMD, chociaż teraz żałuję że nie złożyłem zestawu na AMD.Przy podobnej wydajności procek-płyta-pamięć miałbym lepszy dysk i grafikę.Podsumowując;nie ładuj się intela,jak dla ciebie jest on za drogi w stosunku do oferowanej wydajności a i tak właśnie nastąpiła zmiana platformy-nowe procki Core i7 z wbudowanym tak jak u AMD kontrolerem pamięci-co prawda 3 kanałowym ale brak możliwości OC pamięci bo może to uszkodzić procesor i nowy socket 1366.Więc nie ma sensy teraz inwestować w socket 775.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 17 sty 2009, 15:26

a co powiesz na zmianę płyty głównej i do tego?
X2 7750 AM2+ BLACK EDITION BOX który kosztuje 300zł?
chociaż czytałek testy w których było napisane że nie warto...

P.S teraz mam do wydanie maxymalnie 600zł ( od założenia tematu sie podwoiło :P )
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 17 sty 2009, 16:23

Jeśli masz 600zł i do tego kasę ze sprzedaży starej płyty,procka i pamięci to jak najbardziej jest to dobry pomysł.X2 7750 BE nie warto kupować tylko wtedy jeśli posiadasz płytę pod zwykły socket AM2.Ponieważ ten model procesora jest produkowany na rdzeniu Phenoma-po prostu w czasie produkcji 4-rdzeniowca coś poszło nie tak i 2 pozostałe są niesprawne więc robią z nich 2-rdzeniowce.Dzięki temu na płycie z socketem AM2+ możesz korzystać ze wszystkich dobredziejstw tej platformy i tak jak w Phenomach ten procek obsługuje pamięci DDRII do 1066Mhz.Większość dobrych modułuw DDRII 800 pracuje z tą częstotliwością po podniesieniu napięcia do 2.1-2.2V(masz wybór;niższe czasy opóźnień zazwyczaj 4-4-4-12 lub standardowe opóźnienia ale wyższa częstotliwość).Ja bym ci polecał następujący zestaw:Podana przeze mnie płyta

http://www.inwazjapc.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=288_296&products_id=36209
+procek

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+X2+7750%2B+AM2+B
+pamięci

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=PATRIOT+DDR2+4GB+D84
sam mam takie moduły-niedrogie, szybkie i dobrej jakości,przy napięciu 2.2V masz timingi lub taktowanie takie jak opisałem wyżej.Całość powinna cię wynieść około 730-740zł więc jeśli masz 600 a za stary zestaw płyta -procek-pamięci uzyskasz zapewne więcej niż 150-200zł to starczy i na tego coolera pentagrama i będziesz miał całkiem rześki sprzęt z twoim GF 9600GT.A wziąwszy pod uwagę że miałbyś wtedy 4Gb RAM i mocny procek to i vistę bez problemu dźwigniesz,więc będziesz mógł grać w nowe gry pod DX 10 wysokich ustawieniach i rozdzielczości :) .Co najwyżej w przyszłości dołożysz sobie jakiś większy HDD.
<<

piotr3339

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: piotr3339 » 19 sty 2009, 19:41

Poszedłem jednak inną drogą, kupiłem płyte Gigabyte EP-31-DS3L
i do tego intel dual core e5200

dzieki wielkie za odpowiedzi