Intel czy AMD? Nvidia czy ATI?

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Robin

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Robin » 18 mar 2009, 20:08

Intel czy AMD? Nvidia czy ATI?

Jak myślicie, co jest lepsze do gier? Intel + Nvidia czy AMD + ATI? Jest to dla mnie ważne, żebym nie kupił jakiegoś "sh.tu", ponieważ mam zamiar w najnowszych grach typu Fallout 3, Far Cry 2 i innych jak najwięcej FPS wyciągnać, zachowując przy tym max detali :) Przykład: czy Radeon HD 4850 jest lepszy czy gorszy od GeForce GTX 260? albo czy AMD Sempron 64 dwurdzeniowy tak koło 3 GHz jest lepszy czy gorszy od Intel Core 2 Duo też tak 3 GHz? Czekam na wasze opinie :)
ew. co proponujecie, niedrogiego a dobrego do gier

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 18 mar 2009, 20:37

Re: Intel czy AMD? Nvidia czy ATI?

Najlepsze w danej chwili jest to co ma najkorzystniejszy stosunek wydajności do ceny.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Robin

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Robin » 18 mar 2009, 22:17

Maciek pisze:Najlepsze w danej chwili jest to co ma najkorzystniejszy stosunek wydajności do ceny.
Tyle to wiem :zdziwko: Chodziło mi co się lepiej sprawdza w grach (karty graf. ATI czy Nvidia) (procki. AMD czy Intel)
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 18 mar 2009, 22:24

AMD Sempron ? Athlon X2 ;]
Wiesz, slyszlaem, że Intele są lepsze do gier ze względu na cache, ale podejzewam, że tak na prawdę nie odczułbys roznicy.
Pozatym Intel Core 2 Duo kosztuje ile? 700zł z tego co wyczytałem. a w cenie 700zł od AMD dostaniesz Phenoma II X4.
No i zawsze jak miałem karty graficzne NVidii a teraz rzpeszedłem na ATI i jestem o wiele bardziej zadowolony.
Ale resztę zostawiam ludziom, którzy bardziej w tym siedzą i sie znają ; ]
<<

Quort

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Quort » 19 mar 2009, 08:54

Odp.: Intel czy AMD? Nvidia czy ATI?

Intel ma lepsze procki, jeśli chodzi o gry, nie mówię że AMD ma złe ale jeśli kupić procka od Intela np za 300 zł to jest dobry już procek ale żeby od AMD dorównał temu musiałbyś dać o 100 zł więcej.
AMD, przynajmniej tak po testach widziałem, ma lepsze procki do np. kompresji danych.

Nvidia czy ATI?

Wiadomo że Nvidia ma obecnie najlepszą kartę ale jest tak droga że za tą cenę kupimy dwa radeony HD które ceną wyjadą w okolicach NVIDI a wydajność będzie większa.

Więc jeśli masz dużo kasy to bierz co najlepsze i nie patrz na hajs :rotfl: Ale jak nie masz jej zbytnio to najlepiej poczytaj artykuły, testy itp
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 19 mar 2009, 09:42

Wszystko co autor tematu chcialby wiedzieć zawarłem w moim strasznie odkrywczym poście nr 2 :] Autor tematu chce wywołać niepotrzebna dyskusję co lepsze seler czy pietruszka? Zalezy za jaką cenę... której oczywiście nie raczył podać!
Robin pisze:Chodziło mi co się lepiej sprawdza w grach
To co jest wydajniejsze za daną kwotę, którą masz do wydania!
Wypowiedzi Quort i szalmar właściwie potwierdzają to... więc nie pozostaje mi nic innego jak zamknąć ten temat, bo po co usuwać włąściwie wszystkie posty? Zamykam i zostawiam ku przestrodze innym ;)

Robin jezeli chcesz otrzymac jakąś konkretną poradę odnosnie zakupu sprzetu to najpierw sam soie pomóż określając przynajmniej jaki masz budzet itp.

Dla znudzonych tematem:
Robin pisze:co się lepiej sprawdza w grach (karty graf. ATI czy Nvidia)
ATI bo są czerwone, a nie zielone jak Nvidia.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"