[Szukam] Płyty głownej i ewentualnie procosora i zasilacza

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 14 kwie 2009, 20:00

[Szukam] Płyty głownej i ewentualnie procosora i zasilacza

W związku z moim problemem opisanym w innym temacie byłem w serwisie, i wygląda na to że to płyta główna padła, a jako że gwarancji już nie mam muszę kupić nową. Zastanawiam się czy kupić tylko płytę główną pod mój aktualny procesor czy zmienić płytę razem z procem i ewentualnie zasilaczem. Jak na razie myślałem tylko nad płytą główną do aktualnego proca z myślą nad jego wymianą za rok najdalej dwa.

Kod: Zaznacz cały

http://proline.pl/sklep.php?prodid=GIGA+GA-MA780G-UD3H

http://proline.pl/sklep.php?prodid=ASUS+M3A78+PRO

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gigabyte_GA_MA74GM_S2H/pelny,id,52815/
Mam jeszcze pytanie bo te płyty co podałem mają socket AM2+, a mój procesor ma AM2 bez plusa, ale pisze że obsługują procesory typu Athlon x2 i chciałbym wiedzieć czy aby na pewno wszystko będzie hulać.

A jeśli uważacie, że nie opłaca się inwestować więcej w ten procesor to dajcie jakieś propozycje płyty głównej, procesora i jak będzie potrzeba to zasilacza. Prosiłbym o oferty ze sklepów proline i/lub komputronik, no może że stwierdzicie że nie ma tam niczego ciekawego to jakoś to przeżyje. Co do ceny to płyta główna w granicach cen płyt które tutaj podałem. Co do płyty z procesorem i zasilaczem to wolałbym żeby to był max 800-900 zł. Mój aktualny komputer jest w podpisie. Przynajmniej powinien być, ale chyba na wakacje poszedł :D Mój aktualny komp:
Procesor
AMD Athlon X2 4200+
Pamięć RAM
GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz
Płyta główna
Gigabyte GA-M55PLUS-S3G F5
Karta Graficzna
Power Color Radeon HD 4870
Zasilacz
PENTAGRAM SILENT FORCE CAV-500-A12S

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

<<

Quort

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Quort » 15 kwie 2009, 22:17

Odp.: [Szukam] Płyty głownej i ewentualnie procosora i zasilacza

Ogólnie nie polecam ci kupować na komputronik.pl strasznie drogo:( Jak już coś to Agito.pl tam jest w miarę tanio. Płyta główna dosyć jest, ważne że ma AM2+ tzn że wsadzisz tam swojego procka ale jeśli chodzi o późniejszą rozbudowę będziesz mógł później wsadzić Phenoma więc się opłaca. Mówiłeś coś o zmianie procka. Jak już tak myślisz to ja bym zmienił platformę na Intel.
Poleciłbym ci:
Procek:
Intel Dual Core E5200 2.5 GHz 280-295 zł

Ten procek jest wydajnością coś takiego jak Athlon 6000+ z tym że jest tani i o niebo lepszy w podkręcaniu. Niektórzy z niego wycisnęli 4.0 GHz a standardowo do 3.6 GHz

Płyta główna:
Abit AB9 Quad GT 290 zł

Później do niej mógłbyś wsadzić naet 4 rdzeniowego procka, jak na dziś najlepszego od intela pod ten socket

Zasilacz ci raczej wystarczy
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 16 kwie 2009, 17:02

Re: [Szukam] Płyty głownej i ewentualnie procosora i zasilacza

A mógłbyś podać linka do sklepu z tą płytą główną? Bo ja jakoś nie mogę znaleźć, a na allegro jest dużo drożej :kwasny:
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 16 kwie 2009, 18:30

Jakoś się nie dziwię, że nie możesz tego znaleźć, bo jest to raczej dość stara konstrukcja już wycofywana z sprzedaży.
Z w miarę tanich płyt pod ten procek co podał Quort to można by polecić Gigabyte GA-EP43-S3L, w Komputroniku kosztuje ok 300zł.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 16 kwie 2009, 19:19

No i teraz nie wiem co lepiej czy wziąć Gigabyte GA-MA780G-UD3H s.AM2+ pod aktualnego proca czy to co podał Mikołaj plus procesor Quorta :help: