Sieć WiFi w domu

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 22 kwie 2009, 13:38

Sieć WiFi w domu

Witam!
Chciałbym zmodernizować domową sieć. Otóż jak na razie przedstawia się ta sieć tak: (schemat)
Obrazek

Chciałbym zmodernizować sieć, tak jak na drugim schemacie:
Obrazek
(palmtop i laptop mają karty WiFi, a PCty nie mają)

Czy da się takie coś zrobić? Jaki ruter do tego potrzebny jest?

Semper in altum
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 22 kwie 2009, 17:24

Re: Sieć WiFi w domu

Router z anteną WiFi :D Na potrzeby domowe Linksys do 200 zł powinien wystarczyć.
Np. coś takiego

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/item610301863_linksys_wrt54gs_lepszy_od_wrt54gl_router_wifi.html
lub z mocniejszym nadajnikiem WiFi

http://allegro.pl/item612804257_linksys_wrt54gl_eu_wifi_sklep_wawa_upc_gwar_36mies.html
Ten ma bardzo wiele opcji konfiguracyjnych. Bawiłem się nim ostatnio na lekcji i bardzo łatwo i przyjemnie się go konfiguruje.
Dodatkowo wiem, że ktoś napisał pod niego Unixowy system co sprawiło że możliwości jest jeszcze więcej.
Jeśli masz jedno piętrowe mieszkanie neta powinieneś dzięki standardowym antenom łapać wszędzie. Od biedy zawsze możesz mocniejszą antenkę dokupić. Ale ten powinien spokojnie wystarczyć.
Gdybyś miał mniej kasy

http://allegro.pl/item612201149_linksys_router_wifi_wrtu54g_switch_kablowka_fv.html
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 22 kwie 2009, 17:49

Ja potrzebuję tylko, żeby działał internet na każdym z komputerów, a także żeby od biedy przesyłać pliki między komputerami, do zdalnego pulpitu czasami i do drukarki sieciowej. Dom jest jednopiętrowy, nie jest również bardzo duży, ale chcę żeby w promieniu min. 5m od rutera był internet w każdym pokoju. System do zarządzania tym ustrojstwem zbędny będzie, chcę tylko, żeby mi wszystko działało. Zabezpieczeń też chyba nie będę dawał, bo tutaj nikt inny się nie łączy oprócz mnie, a sąsiedzi 30m dalej mieszkają.
Semper in altum
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 22 kwie 2009, 21:12

Te routery co podał welll1 mają niestety jedną wadę, potrzebują zewnętrznego modemu ADSL. Najlepszym wyjściem było by kupić router z wbudowanym modemem ADSL, z tym, że szczerze mówiąc nie wiem co Ci polecić. Pewnie jeszcze miesiąc temu bez wahania powiedziałbym żeby kupić Linksysa WAG200G, którego sam posiadam i z którego do momentu zepsucia się tego urządzenia po 6 miesiącach użytkowania byłem bardzo zadowolony, pyzatym z tego co się zdążyłem zorientować strasznie ten router podrożał. Ja swojego w sierpniu ubiegłego roku zapłaciłem 169zł (niedawno oddawałem router do serwisu i sprawdziłem rachunek), teraz kosztuje ok. 250zł.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 22 kwie 2009, 21:14

Mikolaj., zewnętrzny modem ADSL to nie problem, przecież mam modem neostrady na USB.
Semper in altum
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 22 kwie 2009, 21:21

To, że teraz masz zewnętrzny modem to wiem, sam mam Neo. Chodzi mi o to, że kupując router bez modemu, będziesz miał 2 urządzenia służące do tego samego, tzn, najpierw podłączysz modem do routera po czym on rozdzieli ci sygnał. Ja po zakupie routera modem który dostałem z neostradą spakowałem do pudełka i przeleżał w nim do zepsucia się routera. Poza tym nie można podłączyć routera do modemu od neo przez usb tylko przez kabel enthernet.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

jojo

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: jojo » 22 kwie 2009, 21:33

Modem, który dostajesz wraz z neostradą, przy budowie tego typu sieci będzie zbędny jedyne rozwiązanie to router z już wbudowanym modemem ADSL. W innym wypadku potrzebował byś komputera służącego za serwer, który przetwarza sygnał ADSL z modemu neostradowego, oraz router/acces point, wysyłający sygnał na poszczególne urządzenia.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 22 kwie 2009, 23:02

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na rodzaj netu neo to adsl, a nie dsl. Więc koszt wzrośnie...
w tym momencie polecę coś prostego i taniego:

http://allegro.pl/item607816282_hit_philips_cga5722_adsl_wifi_router_neostrada.html
lub WAG200G który jest dość popularny, a Mikolajowi się popsuł bywa i tak :D

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=18820
Ale że ceny sprzętu wraz z kryzysem, oraz zmianą kursu dolca i euro u nas wzrosły, za mniej niż 250 zł tego nie dostaniesz.
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 23 kwie 2009, 13:30

A ja Ci polecę router, który sam mam. Jest tani (kupiłem go chyba za 160zł) i posiada wszystkie funkcje jakie dla zwykłego użytkownika są przydatne (firewall, odblokowywanie portów, automatyczna konfiguracja, wbudowany modem ADSL)

http://allegro.pl/item611120330_pentagram_cerberus_wifi_neostrada_6331_42_gw_5l_fv.html
Wi-Fi w praktyce za szybie nie jest, ale do internetu wystarcza. Jako, że ja potrzebowałem dużego zasięgu to miałem zrobione anteny samorobki (kierunkowe, zasieg 50 metrów ;p). A na tych wbudowanych myślę, że 20 metrów spokojne będzie ( podłączyłem raz do routera standardową antene, a 50 metrow dalej byla ta samorobka i zasieg byl, ale na 2 kreski ).

Myślę, że ten router Ci wystarczy, a w dodatku nie jest strasznie drogi.
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 23 kwie 2009, 13:31

Co do Linksysa WAG200G, jak już wspomniałem do momentu zepsucia się byłem z niego zadowolony, dość prosta konfiguracja, zasięg miałem bez problemu w całym mieszkaniu, a nawet u sąsiada. Z modeli innych firm to można jeszcze się zastanowić nad tymi:

http://www.komputronik.pl/Sieci/Pentagram_Cerberus_ADSL_P_6331_42/pelny,id,52121/

http://www.komputronik.pl/Sieci/D_Link_Wireless_G_ADSL2_Router_DSL_2640B/pelny,id,53271/
Opinie mają dość dobre. Podobnego D-Linka ma mój wuja i jest z niego bardzo zadowolony, router się nie zawiesza i ma dobry zasięg.
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 23 kwie 2009, 14:19

Co do Wi-Fi, to rozumiem, że mieszkasz w domku jednorodzinnym, skoro sąsiadów masz 30m dalej.
Ja mam Router z Wi-Fi Cable&Wireless jakoś tak. I Wi-Fi działa mi tylko w jednym pokoju. Jak masz dom starego budownictwa, to bez mocnej anteny sobie nie poradzisz :) Ze względu na grube ściany. U mnie właśnie jest ten problem, i to sprawdzony na 2 Routerach ( mam jeszcze ten CDMA od Orange, swoja droga super router niestety nie do kupienia).
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 23 kwie 2009, 14:32

szalmar, zależy czy 1960 rok to jeszcze stare budownictwo, ale ściany nie są tutaj grube, poza tym drzwi są cały czas otwarte i szerokie, więc sygnał powinien dochodzić bez problemu. Wziąłbym tego Cerberusa, gdyż nie chcę wydawać dużo kasy na tą modernizację. Trudno jest skonfigurować taki ruter? Są do tego jakieś poradniki?
Semper in altum
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 23 kwie 2009, 16:28

Nie jest trudno. Podpisasz wszystko. Wchodzisz przez przeglądarkę na router, jedyna zabawa to ustawienie adsl. Kilka opcji na krzyż :D
Potem pewnie ma jakieś tam opcje zabezpieczeń, ale nie musisz ich ustawiać.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 23 kwie 2009, 17:05

A jak z konfiguracją na Linuksie? Przebiega tak samo jak na Windowsie? I czy jest coś takiego, że samo mi wykryje sieć WiFi, albo jak podepnę kabel i podłączy mnie do internetu?
Semper in altum
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 23 kwie 2009, 17:08

Ja u siebie po prostu w Xandrosie wyszukiwałem sieć, wpisywałem WPK czy jakto tam miało i już smigał. w Xandrosie bardzo podobnie do XP sie konfigurowało Wi-Fi.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 23 kwie 2009, 17:23

Włączasz WiFi w routerze o ile nie będzie już włączone, wybierasz rodzaj zabezpieczenia do sieci, możesz jej np. nie zabezpieczać, i jeśli dobrze skonfigurujesz adsl to już w całym domu powinieneś mieć WiFi.
Czym się ma niby różnić ustawianie skoro robisz to przez przeglądarkę internetową, routera raczej nie obchodzi system operacyjny jaki posiadają podpięte komputery. On im daje tylko IP (DHCP musi być włączone inaczej sam musisz wpisać każdej stacji roboczej) i jak jest już połączenie to rozsiewa neta po kablach i przez WiFi. Nie ma tu żadnej filozofii jeśli nie bawisz się w ograniczenia na portach, IP i porach dnia. Chociaż i to jest proste.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 23 kwie 2009, 17:28

Dobra, dziękuję bardzo Wam za wszystkie odpowiedzi, teraz czekam na kasę (może coś wpadnie za egzaminy, kto wie? :D), kupię ten ruter i 2 kable zwykłe do LANu i jadę z konfiguracją. Dziękuję jeszcze raz :).
Semper in altum
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 30 kwie 2009, 16:37

Mam już skonfigurowaną sieć, aczkolwiek nie kupiłem tego rutera, tylko kupiłem ruter firmy TP-LINK za 110zł (40% zniżki miałem na niego ;)), skonfigurowałem go bardzo szybko i teraz necik śmiga aż miło, nawet na podwórku :).
Semper in altum