Napiszę, ponieważ miałem przypadek z kumplem któremu nagrywarka też nie nagrywała płyt CD.. ciągle tylko DVD nagrywał, a jak przyszło mu nagrać CD, to lipa... Ponieważ miał nagrywarkę w stacjonarnym kompie i jeszcze na gwarancji, oddał ją do naprawy gwarancyjnej.... po dwóch tygodniach dostał nową... nikt nawet nie wnikał i nie chciał wyjaśnić czy też naprawić przyczynę takiego stanu.. po prostu dostał koleś nową nagrywarkę, nawet nowszy typ... A ta nowa, też się zepsuła w ten sam sposób, nawet szybciej, lecz okres gwarancyjny nie został przedłużony więc został z tym co ma...
A teraz przypadek mój... sprzed kilku tygodni... moja nagrywarka w kompie w ogóle nie nagrywała, ani płyt CD ani DVD.. mimo iż jest sprawna....
Na innym forum zadałem pytanie: Która poprawka systemu Windows XP powoduje, że nagrywarka przestaje nagrywać... Ponieważ po formacie nagrywarka działa bez problemu... a po jakimś czasie, kiedy zaobserwowałem ten stan.. nie wiem.. tygodnia, dwóch już nie nagrywa.
System oryginalny, nagrywarka sprawna, ponieważ zamieniłem napęd w drugim laptopie i obie nagrywarki działają... nawet wgrałem do tego samego laptopa drugi system i tam nagrywarka działa... CUD NAD CUDY...
I wiesz co???? Nikt nie był w stanie napisać dlaczego tak się dzieje...
Być może u ciebie wystąpiło sprzętowe uszkodzenie, nie do naprawy... Aby mieć pewność należy po prostu wyjąć nagrywarkę i podłączyć w innym komputerze... wtedy będziesz miał pewność, czy to wina całego kompa, czy też tylko nagrywarki...