[problem] odpalanie oryginalnych gier na Windows 7

Kłopot z instalacją, działaniem lub przejściem gry? Pisz!

<<

schattie

Nowy

Post autor: schattie » 17 lis 2011, 07:28

[problem] odpalanie oryginalnych gier na Windows 7

mam takie problem ze nie chodzą mi oryginalne gry na Windowsie 7. kopiłam harrego pottera dla synka i zainstalowało się poprawnie ale niestety się nie uruchamia :wstyd:
i tak z każdą gra ze sklepu :/z tymi nowymi i starymi :zalamany: (z piratami nie ma problemu :zdziwko: :/)
czy da sie to jakoś naprawić żeby działały :zakrecony: ? nie rozumiem w czym leży problem?
proszę o pomoc :) :help:

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 17 lis 2011, 13:03

Odp: m oryginalnych gier problem z odpalaniewindows 7

Przeczytać kilka razy ze zrozumieniem:
zanim-napiszesz-masz-problem-diagnostyka-t14197.html
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

deepack99

Średnio zaawansowany

Post autor: deepack99 » 3 gru 2011, 23:40

Odp: [problem] odpalanie oryginalnych gier na Windows 7

Mam na to dobrą rade:
Sprawdź czy gra którą kupiłaś jest pod system Windows7 czasami niektóre stare gry i nowe nie chodzą na 7 tak jak np. najnowsza TWIERDZA 3.
Może po prostu zainstaluj sobie Windows XP Professional i twój syn będzie się cieszył każdą grą jaką od ciebie dostanie.
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 4 gru 2011, 15:12

Ja mam bardzo stare gry i na 7 chodzą mi bez problemu żadnego, co do instalacji XP to nie bądź taki "hej do przodu" bo na nowszych komputerach po prostu nie masz do niego sterowników - np na moim starym laptopie co 3 lata ma mogłem zainstalować XP tylko z nieoficjalnymi sterownikami a standardowo był zainstalowany tylko Vista. To że nie działają oryginalne gry a piraty tak może nasuwać myśl że nie poprawnie ma zainstalowany 7 - znaczy z jakimś błędem - bo w takim wypadku system źle rozpoznaje pliki exe

Teraz mi sure nasunęło - czy kolega próbował uruchomić grę jako administrator? Prawy przycisk myszy i "uruchom jako administrator" lub coś w tym stylu
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

deepack99

Średnio zaawansowany

Post autor: deepack99 » 6 gru 2011, 17:36

No właśnie spróbuj tak
1.Drugi od myszki na i8konę z gry
2.Uruchom ten program jako administrator i jak wyskoczy ci okienko z zapytaniem czy wprowadzić jakieś zmiany to wciskamy tak bo jeżeli wcisniemy nie gra się nie włączy czyli po prostu wyłączysz gre.