Bios do karty graficznej
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Mam takie pytanie czy da się zuaktualizować bios do karty graficznej GeForce 6600 i jak to zrobić? Bo mam taki problem że od kąd kupiłem nową karte komputer sie zacina bez żadnego powodu ale najdziwniejsze jest to że tylko w czasie pracy w Windowsie do np w czasie granai nie ma żadnych problemów, niew mogę słuchać muzyki bo po paru sekundach jest zwis, filmy czasami da się odlądać bez problemu. Dziwnie jest też to że jak nie mam zainstalowanych to nic się nie zacina no ale w tedy już sobie nie pogram. Pomocy!
Re: Bios do karty graficznej
chyba chodzi ci o sterowniki do karty graficznej,owszem da się takie sterowniki możesz znaleść na płycie np.cd-action lub też jakieś płycie z gazety komputerowej:komputer świat lub komputer świat ekspert,jeżeli chcesz z internetu to www.google.pl
Chodzi Ci raczej o sterowniki a nie o bios do tej karty tak jak juz przedmówca wspominał. Podam tytlko dokladne zrodlo skad mozesz pobrac najnowsze sterowniki do swojej karty.
Sterownikow do swojej karty graficznej znajdziesz na:
www.nvidia.com lub www.nvidia.pl
Ale raczej problemów doszukiwałbym się w innym miejscu. może zobacz do mamagera urzadzen czy nie ma zadnych konfliktow i czy sa zainstalowane wszystkie urzadzenia.
Aktualizacja sterownikow plyty glownej tez nie bedzie zlym pomyslem.
Sterownikow do swojej karty graficznej znajdziesz na:
www.nvidia.com lub www.nvidia.pl
Ale raczej problemów doszukiwałbym się w innym miejscu. może zobacz do mamagera urzadzen czy nie ma zadnych konfliktow i czy sa zainstalowane wszystkie urzadzenia.
Aktualizacja sterownikow plyty glownej tez nie bedzie zlym pomyslem.
Chodzi mi o bios a nie sterowniki bo jak mam zainstalowane sterowniki to w tedy komp się zacina a jak są od instalowane to wszystko działa bez problemu tylko że gry się już nie włączą (no to akurat normalne bez sterowników). To co mam zrobić? Bo jak mam podłączoną starą karte (GeForce FX 5200) to wszystko działa bez problemu. Może za słaby zasilacz jest? Bo już nie mam pojęcia co zrobić
Podaj dokladny konfig kompa (w tym zasilacz, dokladne dane karty jak i jej firme itd.).
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
...cos poszlo nie tak.
Płyta główna ECS K7S5A
AMD Athlon XP 1700 XP
Karta graficzna Galaxy GeForce 6600 256 MB
768 MB RAM
Dyski baracuda 10 i 40 GB
Karta dźwiękowa C-Media 9837 (chyba bo nie pamiętam dokładnie bo pisze ze szkoły)
Zasilacz jakis 300 V
Coś jeszcze chcesz?
AMD Athlon XP 1700 XP
Karta graficzna Galaxy GeForce 6600 256 MB
768 MB RAM
Dyski baracuda 10 i 40 GB
Karta dźwiękowa C-Media 9837 (chyba bo nie pamiętam dokładnie bo pisze ze szkoły)
Zasilacz jakis 300 V
Coś jeszcze chcesz?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2006, 14:15 przez Śledziks, łącznie zmieniany 1 raz.
Na pewno powinienes sie zastanowic nad kupnem nowej zasilki. 300W to za malo na to co masz w kompie. Jesli masz zasilacz jakis no name to na twoim miejscu czym predzej poszedl bym kupic jakiegos firmowego 400-420W (np. Chieftec). Ten twoj 300W może nie wytrzymac i sie zjarac (w og<font color=red><b>ó</b></font>le sie dziwie ze jeszcze wytrzymuje ). GeForce 6600 potrzebuje min. zasilki 300W a u ciebie sa jeszcze 2 dyski i 2 kosci RAM-u. Wiec to za malo jak na taki konfig.
A jesli to zasilacz no name to razem z zasilka pojdzie caly kom (plus bedziesz mial jakies efekty audio wizualne).
Podsumowujac
Moja rada tak kup nowy (firmowy) zasilacz (tak czy siak musisz kupic) i zobaczysz czy problemy beda sie powtarzac.
Podaj jeszcze temperature karty.
A jesli to zasilacz no name to razem z zasilka pojdzie caly kom (plus bedziesz mial jakies efekty audio wizualne).
Podsumowujac
Moja rada tak kup nowy (firmowy) zasilacz (tak czy siak musisz kupic) i zobaczysz czy problemy beda sie powtarzac.
Podaj jeszcze temperature karty.
...cos poszlo nie tak.
...cos poszlo nie tak.
Chodzi Ci o temperature karty czy czegoś innego? Grafa wacha się międzi 42 a 52 stopnie. A co jak sie okaże że to nie wina zasilacza?
Temperaturki wydaja sie byc ok. W takim razie pozostaje wymiana zasilki bo najprawdopodobniej w najbliszym czasie Ci padnie (jak juz nie padla).
Jesli to nie wina zasilki to karta może byc uszkodzona, wiec pozostaje serwis.
Ale jak pisales wczesniej, na twojej starej karcie wszystko jest ok wiec moim zdaniem zasilka nie wyrabia. Sprobuj jeszcze (jak nie chcesz kupowac zasilki, ale ponosisz duze ryzyko, bo moim zdaniem szkoda karty i innych podzespolow jak sie wszystko zacznie jarac a co za tym idzie stwarzasz niebezpieczenstwo pozaru ) wyprobowac ta karte u jakiegos kumpla. Zobaczysz czy beda u niego te same problemy (ale tez zoabcz jaka ma zasilke, bo może u niego tez nie wyrabiac).
Jesli to nie wina zasilki to karta może byc uszkodzona, wiec pozostaje serwis.
Ale jak pisales wczesniej, na twojej starej karcie wszystko jest ok wiec moim zdaniem zasilka nie wyrabia. Sprobuj jeszcze (jak nie chcesz kupowac zasilki, ale ponosisz duze ryzyko, bo moim zdaniem szkoda karty i innych podzespolow jak sie wszystko zacznie jarac a co za tym idzie stwarzasz niebezpieczenstwo pozaru ) wyprobowac ta karte u jakiegos kumpla. Zobaczysz czy beda u niego te same problemy (ale tez zoabcz jaka ma zasilke, bo może u niego tez nie wyrabiac).
...cos poszlo nie tak.
...cos poszlo nie tak.