[Problem]Zacinanie się PhotoShop CS2

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 20 sty 2008, 15:57

[Problem]Zacinanie się PhotoShop CS2

Dzisija zainstalowałem PS CS2 no i włączam program i chcę zrobić pierwszy obrazek jakiś do przykładu. Wybrałem pierwszą lepszą opcję Rendering->Chmury no i zaczęło się. Wszystko zaczęło się ciąć i musiałem czekać jakiś dłuższy czas żeby mi się to załadowało. Gdy przechodziłem między przeglądarką a PS to pozostawały kawałki Photoshopa na przeglądarce i odwrotnie jak robiłem z przeglądarki na PS.

Normalne to jest?? Chyba nie. Bardzo proszę o pomoc bo jak to będzie się tak cieło to nawet nie będę w tym robił nic bo mnie (cenzura) strzeli. :/
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, 15:58 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 20 sty 2008, 19:34

Re: [Problem]Zacinanie się PhotoShop CS2

photoshop ma duże wymagania, zwłaszcza jak jest renderowany filtr (lub podgląd filtru) do w miarę komfortowego korzystania z dwóch wymagających aplikacji (PS i Przeglądarka, flash znacznie obciąża procek) wymagane są niestety procesory wielordzeniowe
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, 20:30 przez pan jUzek, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 20 sty 2008, 20:10

Nie no Robertinho, ten twój szajski komp :P Zobacz czy w tych opcjach renderingu nie masz ustawionej najwyższej jakości :) Daj na średnią lub niską.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 20 sty 2008, 21:57

pan jUzek, po co procesory wielordzeniowe ? :O
Iwan, i co ? obniży jakość i praca będzie wyglądała jak w jakimś Paint-cie robiona _-_
Robertinho, jeżeli chciałbyś poszaleć na PS, to zalecam Ci zrobić kilka rzeczy :
- uruchomić ponownie komputer,
- oczyścić dyski z syfu,
- zrobić dużo miejsca na dysku C ! (ze 3gb starczy),
- odłączyć neta na czas pracy (pobierz sobie wszystko wcześniej ),
- wyłączyć antywirusa i inne zbędne aplikacje oraz procesy,
- Odpalić PhotoShopa !
Wtedy to powinieneś osiągnąć maximum wydajności PS'a :)
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 20 sty 2008, 23:19

prawdopodobnie podczas zabawy na PS masz włączone jakieś torrenty albo eMule :)
wyłącz wszystkie progi zamulające kompa
Obrazek
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 21 sty 2008, 15:21

pan jUzek, po co procesory wielordzeniowe ?
a korzystałeś kiedyś z internetu podczas renderowania grafiki 3d w programie blender,
podobnie jest z renderowaniem filtrów w ps, znacznie obciążają komputer i utrudniają korzystanie z dwóch aplikacji naraz
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 21 sty 2008, 16:44

pan jUzek, taaaa a komputery są na tyle inteligentne że podzielą prace na dwa procesory ?? wiem że pięknie by było gdyby do ps moża było ustawic jeden procek, a do reszty drugi, ale cudów nie ma :) więc wystarczy jedno rdzeniowy, a PS głównie wymaga dużo pamięci, czyli ramów :) cos o tym wiem xD
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 21 sty 2008, 18:22

Mroczny pisze:pan jUzek, taaaa a komputery są na tyle inteligentne że podzielą prace na dwa procesory ?
Nie na dwa procesory tylko na dwa rdzenie. Jeden rdzeń zajmuje się jednym procesem a drugi drugim. Wiem coś o tym bo ja mam procesor dwurdzeniowy a kolega ma podobny tylko że trochę słabszy i jednordzeniowy i widać różnicę. Ja mogę grać i jednocześnie słuchać muzyki w winampie i ściągać pliki z neta i wszystko chodzi bardzo dobrze a kolega nie może nawet jednocześnie grać i ściągać bo komputer zaczyna mulić.
Obrazek
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 21 sty 2008, 18:36

Śledziks, ja też mam jedno rdzeniowy i też mogę sobie włączyć muzykę, grę, sciągać cos z neta i mi nie muli ;] sory z tym procesorem to mi sie mylneło x] a co do procesów to na bank tak się nie dzieje ;], a jak już to jest to bardzo słabo robione :) więc nawet sie nie opłaca kombinować :) no chyba że ktoś ma Linux-a to już inna gadka :)
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 21 sty 2008, 19:05

Z procesorami jest już różnie ale pan jUzek mówił o rdzeniach a to jest różnica. A co do gier to mówiłem o bardziej wymagających grach NFS Pro street, Medal of Honor Airborne czy Crysisie. U mnie nie ma różnicy czy gram z powłączanymi innymi programami w tle czy nie, tylko poziomy się dłużej ładują ale to już raczej chodzi o RAMy a nie procesor.
Obrazek
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 21 sty 2008, 22:01

Obrazek
Robertinho wyłącz programy działające w tle (zwłaszcza antywirusy), i zastosuj się do wskazówek Iwana
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 23 sty 2008, 08:45

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem ale jakoś nie mogłem.

No tak więc. Wyłączyłem wszystkie programy i załączyłem PS i niespodzianka. Ten krok z tym renderowaniem nie robił się przeszło 2 minuty (xD) tylko od razu. Nie musiałem nic czekać. I z resztą tak samo. :)

Nie chciałem zmniejszać jakości i tak też nie zrobiłem. Antywirus jest włączony i nic się nie dzieje. Śmiga jak od Janusza Maluszek xD.

//Taaak... "a teraz się zderzymy" :rotfl:

Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2008, 16:48 przez Robertinho, łącznie zmieniany 3 razy.