Kto mi kupi taki komputer??

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Balrog84

Post autor: Balrog84 » 13 lut 2008, 00:51

Kto mi kupi taki komputer??

Kod: Zaznacz cały

http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,37491;core.html
normalnie miazga lol ciekawe jak bedzie wygladalo chlodzenie tego i ile pradu to bedzie jadlo hehe
Ostatnio zmieniony 13 lut 2008, 12:40 przez Balrog84, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 13 lut 2008, 09:20

Re: Kto mi kupi taki komputer??

w jaki sposób to ma obsługiwać niby cały Internet?

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 13 lut 2008, 09:34

Właśnie też się nad tym zastanawiam. Moim zdaniem wystarczyłby tylko przeogromny dysk twardy, na którym byłyby wszystkie dane. Po co tam ma być tyle mocy?
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 13 lut 2008, 09:39

pewnie po to, żeby obsługiwać te wszystkie animacje flash, gify, jpegi itd itp :)
Ale to jest bez sensu! co oni, chcą poprzenosić wszystkie dane ze wszystkich serwerów na ten jeden? precz z totalitaryzmem! z resztą to wcale nie jest wydajne, bo załóżmy, że ten serwer będzie się znajdował gdzieś na syberii (niska temperatura, to i chłodzenie lepsze ;)), no to wiadomo, że będzie mi się dłużej strona otwierała, niż jakby znajdowała się na serwie we wrocławiu. Bez sensu.

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 13 lut 2008, 09:48

mad_prince pisze:pewnie po to, żeby obsługiwać te wszystkie animacje flash, gify, jpegi itd itp :)
Że niby wszystkie na raz? Bez sensu :mur: całkowicie się z Tobą zgadzam. Mi się wydaję że to bardziej chodzi o pokazanie że takie coś jest możliwe, wątpię żeby usunęli wszystkie serwery i zamieścili wszystkie dane na tym jednym, to jest całkowicie nie opłacalne.
Obrazek
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 13 lut 2008, 12:04

Tak na pewno nie zrobią, co wy. Pewnie tak jak mówisz, to będzie tylko w celach pokazowych. Ale nigdy nie wiadomo co możemy pod tym pojęciem rozumieć ;] poczekamy, zobaczymy.
Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

mateuszek1995

Post autor: mateuszek1995 » 13 lut 2008, 15:13

Według mnie to nie ma sensu. To jaki oni by musieli skonstruować komputer, żeby zastąpił te wszystkie serwery na świecie? Przewarznie Serwery mają po 2 Intel Xeony 8 gb ramu i dyski ponad 2tb.(oczywiście mam na myśli pożądne servy. A jeśli chodzi o normalne jak przeciętny komp ( 2.0 ghz procek 1024 ramu i tam dyski) to ich jest kilkanaście milionów.
Na kocniec życzę im POWODZENIA.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2008, 17:49 przez mateuszek1995, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 13 lut 2008, 16:54

główny procesor wyposażony ma być w 61,1 milionów rdzeni oraz 32 miliony gigabajtów pamięci RAM
:szok: no nie powiem że nie, ale specyfikacja robie wrażenie.
Tylko ciekawe co się stanie jak ta maszyna się zepsuje, padnie cały internet??
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Balrog84

Post autor: Balrog84 » 14 lut 2008, 01:42

ciekawe jakby te procki nazwa bo czterodzeniowe to np Intel Core Quad, a 60 mln rdzeni to...?? hehe :]
ogolnie wierze ze dalo by sie "zamiescic" caly internet w tym kompie ale bez Youtube bo z tym nie wygra nikt hehe
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 14 lut 2008, 02:10

Szkoda tylko że IBM nie wspomniał czy ten projekt ukończy w tym wieku czy w następnym...

Jak wtedy wyłączyć caaaaaaały internet? Wystarczy wysadzić w powietrze tylko jeden komputer! Zostaja wykasowane emaile kazdego internauty, dane podatnikow, obywateli, instytucji... I na ziemi wybucha 3 wojna światowa, przez bomby nuklerane ginie 98% ludzkosci... ale sie rozpedziłem ;) Ale tak to by wyglądało gdyby wszystko zalezalo tylko od jednego komputera. Na szczescie stworzenie jednego kompa do obslugi calej sieci web jest niemozliwe wiec taka informacja humorystyczna jest od czasu do czasu potrzebna.

A tak na marginesie:
Balrog84 pisze:Intel Core Quad
Z tego co mi wiadomo Intel nie wyprodukował jeszcze 4 rdzeniowych procków, chociaż Intel nazywa tak swoje dwa dwurdzeniowe procki w jednej obudowie. To taka kolejna sciema na szczeblu marketingowym intela (jak widac ludzie łykają wszystko co im się wmawia). Niedawno AMD zaprezentowało prawdziwy 4 rdzeniowy procesor. Przedstawiciel AMD trzyma procesor 4 rdzeniowy AMD w jednej rece i "niby" 4 rdzeniowy Intela w drugiej rece - fajna fotka na ktorej widac wyrazne roznice :]
Jednym z nich jest fakt, że Phenomy są pierwszymi czterordzeniowymi układami, które - uwaga - są prawdziwie czterordzeniowe. Firma ma bowiem na myśli fakt, że CPU konkurencji bazują na dwóch dwurdzeniowych procesorach zamkniętych w jednej obudowie. Dzięki temu procesory Phenom powinny gwarantować wyższą wydajność
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 02:18 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 15 lut 2008, 19:17

A pomyślcie co by było, jakby ten serwer padł... tysiące użytkowników WoW:TBC i innych MMORPG by się pochlastało z rozpaczy!! :evil: :evil: :evil:
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 15 lut 2008, 19:20

AMD Phenom może i jest czterordzeniowy, ale niestety nie dorównuje nowym Penrynom - C2Q, które dosyć mocno go przebijają, nawet gdy ten pierwszy ma OC.

A co do tego komputera, to na easter egg za wcześnie hehe.
Semper in altum
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 15 lut 2008, 19:21

Adamo pisze:tysiące użytkowników WoW:TBC i innych MMORPG by się pochlastało z rozpaczy!! :evil: :evil: :evil:
I w końcu wyszli z domu spotkać się na przykład ze znajomymi albo zjedzą obiad. xD

Moim zdaniem to nie wypali bo jedna usterka albo bomba i koniec. Za duże ryzyko.

Wtedy będą terroryści grozić jakiemuś państwu, że jak nie wycofają wojsk to im Internet odłączą.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 15 lut 2008, 20:45

Robertinho pisze: Wtedy będą terroryści grozić jakiemuś państwu, że jak nie wycofają wojsk to im Internet odłączą.
nie jednemu państwu tylko calemu światu :]
Obrazek
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 15 lut 2008, 20:47

Nie no nie ma co dyskutować, takie coś nigdy nie wejdzie w życie. Komputer owszem, mogą taki zrobić, ale na pewno nie postawią na nim całego Internetu i wszystkie dyskusje w tym kierunku IMO są bezsensowne :] Można ewentualnie pospekulować na temat jego wydajności, innych możliwych zastosowań itp.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 15 lut 2008, 20:49

Wg mnie jakby naprawde to było to możesz mieć neta 20Mb lub wyższy a i tak ci będzie chodzić jak neo 128kb/s xD
Obrazek
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 16 lut 2008, 21:59

Adamo pisze:A pomyślcie co by było, jakby ten serwer padł... tysiące użytkowników WoW:TBC i innych MMORPG by się pochlastało z rozpaczy!!
Nie zapominajmy o maniakalnych graczach LH (czyli mnie xD)
Wg. mnie takie coś nie ma sensu...Nie praktyczne, nie funkcjonalne (Cały internet szlak trawi jak jeden serwer pójdzie sie j****)itp. itd.
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 31 lip 2008, 18:59

Roboty wykopaliskowe!
Ale nie mogłem powstrzymać się i poinformować Was o tym:
Wreszcie można będzie pograć w Crysisa, jak producent przykazał. 580 klatek na sekundę - tyle właśnie wyświetla komputer wyposażony w osiem dwurdzeniowych kart graficznych. Takie rzeczy tylko w Stanach. ;-)
Obrazek

Więcej:

http://www.gram.pl/news_8gvhG,,0_580_FPS_w_grze_Crysis.html
:zakrecony:
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 19:09 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 31 lip 2008, 20:25

No ładna maszynka :D. 8x GF 9800GX2 :zdziwko: . Matko Boska, toż to musi żreć z 1500W prądu! Mimo wszystko wolę mój obecny komputer, który jedzie na zasilaczy 130W i jest dobrze :D.
Semper in altum
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 1 sie 2008, 08:02

bartekmp, chyba 3000W :P Ale mała elektrownia jądrowa w piwnicy i problem zasilania znika :D