[Opinia] Windows Xp 64 a 32 bity
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
• Strona 1 z 1
chodzi mi o to że mój kolega ma athlon 64 3000+ ale winde 32 bitową. czy jakby zmienił na win xp pro 64 bity to wydajność też by się zwiększyła?? a jeżeli w ogole by się zmieniła to w jaki sposób (wzrost/spadek ?? o ile??)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, 14:11 przez DDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
Re: [Opinia] Windows Xp 64 a 32 bity
Wszystko zależy jakich aplikacji będzie używał. Obecnie niewiele z nich wspiera 64 bity, ale zazwyczaj jak już wspierają to przyrost wydajności jest spory. Przynajmniej ja tak kiedyś czytałem. Na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a ponoć jest wiele takich aplikacji, no ale to niech sie wypowiedzą znawcy Pingwina.
DDragon, aplikacje 64bitowe z pewnością chodziłyby szybciej, lecz 32bitowe lekko by zwolniły. Na LinuKSa jest wiele aplikacji 64bit, twórcy starają się tworzyć aplikacje na tą architekturę, ponieważ niektórzy nie chcą używać na 64bitowej dystrybucji aplikacji 32bitowych.
Semper in altum
Weź też pod uwagę, że nie ma Windowsa XP 64 Bit w języku polskim tylko Angielski.
Jak masz 4 GB ramu, to wyświetla ci tylko 3 GB w systemie 32-bitowym, natomiast 64-bitowym MAX
Kolejne niedomówienia rodzące później bzdury w Internecie...drynda pisze:Jak masz 4 GB ramu, to wyświetla ci tylko 3 GB w systemie 32-bitowym, natomiast 64-bitowym MAX
W XP SP3 i Viście SP1 32bit wyświetli Ci że masz 4GB ale system będzie korzystał tylko z ok. 3GB RAMu. W systemie 64bit będzie można korzystać z 4GB pamięci RAM i więcej - tylko nie mam zielonego pojęcia do czego tyle ramu może sie przydac przeciętnemu klikaczowi o nazwisku Kowalski...
hmm więc z tych opinii co tu widzę to na razie nie opłaca mi się instalować 64 bitowca ponieważ nie mam takich aplikacji potrzebujących takie coś a byłby to rozrzut kasy niepotrzebny.
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...