[Pytanie] Laptop i Internet poza domem

Wszystko co związane z Internetem.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 21 maja 2008, 22:14

[Pytanie] Laptop i Internet poza domem

Witam, moja koleżanka kupiła sobie laptopa, niedługo jedzie do Sanatorium, bierze go ze sobą i tutaj pytanie.

Ona ma internet w domu Dialog DSL 1 MB a czy da się zrobić, aby poza domem na laptopie również miała Internet, bez żadnych kabli i za darmo ?

Jestem w tym zielony bo nie było mi to potrzebne jak do tej pory, więc proszę o trochę zrozumiałe odpowiedzi :)

<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 21 maja 2008, 22:21

Re: [Pytanie] Laptop i Internet poza domem

Jeżeli w okolicy będzie jakiś Hot Spot to bez problemu powinna mieć zasięg :)
Obrazek
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 21 maja 2008, 22:27

Poza miejscem zamieszkanie na pewno nie będzie mogła korzystać z tego internetu co ma w domu.
Chyba jej jedyną nadzieją jest to, że to sanatorium do którego się udaje będzie miało jakiegoś hotspota z którego udostępni za darmo dostęp do neta, lub też w każdym pokoju będzie jakieś gniazdko umożliwiające dostęp do neta. W sumie obie wersje raczej mało prawdopodobne.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 21 maja 2008, 22:48

Co to jest ten Hot Spot, ja w ogóle nie wiem. U mnie w szkole pan od Angielskiego ma Laptopa i jest w nim internet a jedyne co posiada to jakąś wtyczkę. Wybaczcie, ale ja nigdy nie miałem laptopa, nawet nie siedziałem przy laptopie, więc nie wiem wiele.

A czy nie da się jakoś prościej i bardziej prawdopodobnie uaktywnić net, nie musi być 1 MB, wystarczy 256 z tego co ma.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2008, 22:48 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 21 maja 2008, 23:06

Hot Spot:

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hotspot
Twój pan od angielskiego być może ma jakiegoś iPlusa, czy jakiegoś innego blueconnecta, albo ta wtyczka to karta do bezprzewodowego neta.
Twoja koleżanka może sobie sprawdzić czy w miejscu do którego się udaje jest hotspot. Można to sprawdzić na tej stronie:

http://hot.spots.pl/
A czy nie da się jakoś prościej i bardziej prawdopodobnie uaktywnić net, nie musi być 1 MB, wystarczy 256 z tego co ma.
Na 99% poza miejscem zamieszkanie nie będzie mogła korzystać z tego internetu co ma w domu, choć może zadzwonić do dostawcy neta i spytać się czy jest taka możliwość (w co szczerze wątpię i nie słyszałem o czymś takim).
Może też sobie wykupić coś w stylu iPlusa, co jest raczej mało opłacalne, bo wyjeżdża pewnie na niedługo, a za neta musiała by płacić abonament pewnie przez 2 lata (no chyba, że w którejś sieci można z tego zrezygnować po ok miesiącu)
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 22 maja 2008, 08:06

Słyszałem, że w Orange można wykupić bezprzewodowy internet na próbę. Dają Ci oni go a Ty sobie go testujesz przez jakiś okres czasu (podajże tydzień). Ale to chyba trochę mało bo do sanatorium z reguły jedzie się na dłużej.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 22 maja 2008, 09:47

trzeba wejść na stronę tego sanatorium bądź zadzwonić do nich i się spytać, czy jest możliwość korzystania z (bezprzewodowego) internetu, Z resztą kafejki też tam na pewno są. A jeśli jest ta jakieś duże miasto i porządny ośrodek, to też nie powinno być problemów. ewentualnie zawsze może wziąc ze sobą modem i urzyć połaczenia wdzwanianego TePsy (0202122) i nabić im rachunki za telefon :))

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 22 maja 2008, 16:03

Ok dziękuję wam za porady :D