Autonomia Śląska

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Artur2350

Post autor: Artur2350 » 28 cze 2008, 13:35

Autonomia Śląska

Witam. Od pewnego czasu w internecie można znaleźć wpisy o autonomii śląska. Chciałbym się tylko dowiedzieć dlaczego Śląsk tego chce? Może na tym forum są ludzie którzy tam mieszkają i się wypowiedzą na ten temat?
Pozdrawiam

<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 28 cze 2008, 13:44

Re: Autonomia Śląska

Ja mogę się wypowiedzieć . Jestem Zagłębiakiem , nie żadnym hanysem . Od kiedy Zagłębie Dąbrowskie z małopolski zostało włączone do Śląska zaczęły się tworzyć 'waśnie' między gorolami (zagłębiacy) i hanysami (ślązacy) . Widać to obecnie po klubach sportowych , szczególnie piłarskich . Wszystkie śląskie kluby nienawidzą Zagłębia Sosnowiec i na odwrót . Jest u nich też pewne powiedzenie : ' Jo nie Niemiec , Jo nie Polak , Jo jest ślązok ' . Coś w tym jest :D . Muszę przyznać , że już od dawna słyszałem o tej Autonomii , ale Katowice bardziej dążą do stworzenia Aglomeracji zwanej SILESIĄ . Katowice chcą mieć większe wpływy w województwie i pełnić rolę hegemona . Oczywiście nie podoba się to zagłębiakom , którzy twierdzą , że tworząc Silesię niszczą naszą tradycję . Nie wiem co więcej mogę o tym powiedzieć :D .
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 28 cze 2008, 16:38

A na czym polega ta cała Autonomia? Bo ja jestem Borowiakiem i nie wiem o co chodzi :D.
Semper in altum
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 16 lip 2008, 10:05

Czy to ma być autonomia na poziomie wojewódzkim (Ślązacy chcą własnego województwa), czy na poziomie państwowym (chcą się od Polski odłączyć)?

Na poziomie wojewódzkim, to powinno być jeszcze wykonalne, ale jak chcą uformować własne państwo, powiem krótko: a niech się w **** pocałują! Takie dążenia odśrodkowe już nie raz i nie dwa, ale wielokrotnie dały w kość naszemu państwu. Naprawdę jest to dla nich takie niezrozumiałe? Toż to niepotrzebne osłabianie Polski i tyle.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 16 lip 2008, 11:08

Na poziomie państwa. Ale te cała "autonomia" to taki żart kilku pseudo działaczy ze śląska, więc niepotrzebnie to rozdmuchujecie i traktujcie jako żart, a nie coś poważnego.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"