[Problem] Uruchomienie systemu Windows

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

rzepekpl

Post autor: rzepekpl » 15 kwie 2007, 16:08

[Problem] Uruchomienie systemu Windows

Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony

\Windows\System32\Config\System

Możesz podjąć próbe naprawy tego pliku, w tym celu uruchom instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz "R" na pierwszym ekranie aby rozpocząć naprawę.

Ludzie pomóżcie taki błąd pokazuje mi się conajmniej co 2 tygodnie na kompie.
Miałem już dosyć instalowania ponownie Windowsa i zrobiłem sobie już obraz partycji programem Norton Ghost, ale to i tak jest męczące ciągłe przywracanie systemu z obrazu partycji. Jeżeli ktoś zna przyczynę tego problemu to bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2008, 20:26 przez rzepekpl, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

roma

Post autor: roma » 15 kwie 2007, 16:43

Re: [Problem] Uruchomienie systemu Windows

Może po prostu zainstaluj windowsa na nowo formatując go,pewnie łapiesz jakieś wirusy które go usuwają
<<

rzepekpl

Post autor: rzepekpl » 15 kwie 2007, 18:06

Ale kiedyś tego nie miałem. A obraz partycji z którego przywracam system, jest zrobiony idealnie ze wszystkimi programami itp, a poza tym kiedy był robiony ten obraz to zanim podłączyłem internet właśnie zrobiłem obraz systemu. Więc nie ma sensu robić od nowa Windowsa skoro obraz systemu na pewno nie ma wirusów.
<<

roma

Post autor: roma » 15 kwie 2007, 18:49

a masz programy antywirusowe zainstalowane?Jak instalowałeś windowsa to miałeś podłączony,kabelek do internetu?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2007, 18:52 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

rzepekpl

Post autor: rzepekpl » 15 kwie 2007, 22:43

Nie jak wszystko miałem instalowane to modem był całkowicie wyłączony dopiero go włączyłem gdy zrobiłem obraz partycji, więc nie było interentu a antywirusa mam NOD 32.
<<

WarAcer

Awatar użytkownika

Nowy

Post autor: WarAcer » 16 kwie 2007, 12:02

Może instalujesz jakiś wadliwy program albo masz knoflikty sprzętowe, też miałem taki problem ale nie pamiętam co mi go powodowało dokładnie odkąd zmieniłem kompa to od roku już na nim nic nie robiłem nawet defraga tylko regularne czyszczenie antyspayem i antywirusem, napisz jaki masz konfig kompa to może prędzej będziemy ci mogli pomóc no i jakie programy instalujesz z takzwanych niezbędnych do życia bo również problem może leżeć w kórymś z nich :cool:
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 18 kwie 2007, 07:28

rzepekpl, obraz partycji czysty :>?? no to Cie teraz załamie... nie mozesz być tego do końca pewien :) bo NOD32 mógł nie znaleźć pliku servera który automatycznie po wykryciu połączenia z internetam pobiera jakieś kij wie co i usuwa ci to lub uszkadza tak że system ma problem z odnalezieniem tego :) więc najlepsze wyjście :
- przeskanuj komputer (zaraz po odzyskani go przez obraz partycji) kilkoma antyVirus-ami po kolei (NOD32, Avast, Kaspersky) (ale po użyciu każdego usun go tak żeby nie było problemów i dopiero wtedy instaluj następny !) wtedy będziesz pewien że to na 100% nie jest virus
- przeskanuj dysk w poszukiwaniu błędnych sektorów itp... (Systemowym ScanDisk-iem(chyba tak sie to pisze) i jakimś dodatkowym programem)
- jeśli te wszystkie rzeczy nie pomogą to format z pozbyciem się partycji i zrobieniem nowych no i z pełnym formatem :)
- i na wszelaki wypadke zrestartuj ustawienia BIOS-a bo nigdy nie wiesz co MicroShit może zrobić :P

Powodzenia ^^
<<

LucAlphano

Post autor: LucAlphano » 25 kwie 2007, 16:31

sam antywirus nie pomoze nod 32 jest bardzo slabymm programem anty virusowym nie ma co sie oszukiwac co do tego radze zmienic go chociaz na avasta i na biezaco go aktualizowac
jednak trzeba miec takze firewalla i to nie tego systemowego ktory bardziej przeszkadza niz zabezpiecza polecam kerio personal firewall badz zone alarm ale tylko dobrze skonfigurowany do tego przyda sie jeszcze windows worms doors cleaner ktory blokuje nam porty przez ktore trojany i keylogery moga sie przedostac do naszego komputera pamietaj takze o aktualizacjach choc one i tak sa ciagle dziurawe dlatego polecam zmiane systemu na mandrive 2007 badz ubuntu przynajmniej 6.06 linux nie gryzie i jest on tak samo latwy w obsludze tylko, ze po prostu inny
<<

d6mi6n

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: d6mi6n » 16 sie 2008, 18:38

mam ten sam problem
doradźcie jak można go naprawić poprzez funkcje napraw (R) z windowsa??
pierwszy raz mi się tak zrobiło [ burza była i chyba od tego]
Nie wiem jak to jest, ale może zrozumiem w końcu Życia uczę się stale by pojąć wiedzę ojców
<<

daras77721

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daras77721 » 16 sie 2008, 19:08

Mojemu kumplowi też wychodziło że nie odnaleziono jakiegoś tam pliku,użył właśnie funkcje napraw i u niego pomogło.Spróbować zawsze można d6mi6n.
Intel Celeron D 3,07 Ghz (podkręcony) , 768 RAM DDR 400 MHz, GeForce A6600TD 128MB, ASROCK P4i65G, Samsung 80 GB

''Ruszyła maszyna już nic nie zatrzyma''
<<

d6mi6n

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: d6mi6n » 16 sie 2008, 19:16

tylko która to jest funkcja w napraw bo nie mam pojęcia :/
Nie wiem jak to jest, ale może zrozumiem w końcu Życia uczę się stale by pojąć wiedzę ojców
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 sie 2008, 19:29

d6mi6n, bootujesz komputer z płytki Windowsa, a gdy będziesz już w instalatorze, to patrz na dole, kiedy pojawi się opcja w stylu "Napraw system", to wciśnij wtedy R. Resztę wyszukasz w necie.
Semper in altum
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 16 sie 2008, 19:37

rzepekpl pisze:Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony

\Windows\System32\Config\System

Możesz podjąć próbe naprawy tego pliku, w tym celu uruchom instalatora systemu Windows z oryginalnego dysku CD-ROM i wybierz "R" na pierwszym ekranie aby rozpocząć naprawę.
Uszkodzony rejestr systemu.

Kod: Zaznacz cały

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545
Ostatnio zmieniony 16 sie 2008, 19:38 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3