Koszmary w dzień.

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

globus

Post autor: globus » 1 wrz 2008, 13:40

Koszmary w dzień.

Witam.może nikt zwas psychologiem nie jest ale mam problem. Czasem każdy z nas nie wyspi sie do konca w nocy lub jest brzydka pogoda i jestesmy zmeczeni w dzień. Ja ostatnio doszc czesto tak ma m z powodu moich zajęc. Postanawiam sie zwykle położyc na godzinke i sie przespac. Zawsze gdy jest DZIEŃ a ja spie snią mi sie jakies koszmary,w NOCY nigdy. Dzisiaj postanowilem sie połozyc bo wrocilem z rozpoczecia roku i musialem wstac o 6. A teraz przed pół godziny sie obudziłem bo sniło mi sie ze w moim domu ja sie budze i ide sie napic a woda jest niebieska i cos w niej pływa. Obrocilem sie i ide do swojego pokoju a na swoim łóżku widze siebie z nożem w brzuchu i jakies cukierki jak mmsy(z telewizi z reklamy) i wszedzie sa na ziemi noi ja zaczelem je zbierac,oczywiscie muzyczka tez odpowiednia do tego. Gdy wszystkie zebralem odwrocilem sie na łóżko a ono czyste i nie ma mnie ani kołdry tylko samo łóżko. W tym snie rózniez pomyslalem sobie "To tylko sen musze sie obudzic"( czytalem o tym to sie nazywa "swiadomy sen"ale moj był w małym stopniu bo mozna nawet spełniac swoje marzenia. Czytajcie w wikipedi o "sen" ). Noi sie obudzilem ale ciezko było bo co chwile mi sie oczy zamykały i film leciał dalej ale w koncu mi sie udało. I widzicie mineło 40 min jak spałem a znowu mi sie snią koszmary. W nocy nigdy takich sytucji nie mam ze sie budze z strachem bo nigdy nie mam koszmarów. Juz nawet myslalem zeby zrezygowac z spania w dzien bo ciagle horrory. Innych snow nie bede opowiadał bo jescze ktos za duzo wyobrazi sobie i jemu sie przysni.

Czy ktos ma jakis pomysl czemu tylko w dzień mam koszmary?

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 1 wrz 2008, 13:50

Re: Koszmary w dzień.

globus, może wystarczy się porządnie wyspać? Wątpię czy tu ktoś zna się na takich sprawach (a może jednak :) ), więc raczej lepiej udać się do psychologa. Taki specjalista pozna przyczynę z dużą dokładnością.
Semper in altum
<<

globus

Post autor: globus » 1 wrz 2008, 14:16

bartekmp pisze:globus, może wystarczy się porządnie wyspać?
Czesto sie wysypaim. Ale gram 2 godziny w piłke nożna to sie strasznie męcze i przychodze to sie musze zdrzemnąc a wtedy koszmar powraca....
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2008, 14:16 przez globus, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

minas

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 1 wrz 2008, 15:46

Wg mnie gościu to masz problem, żeby się wyspać w nocy, iść w dzień pograć trochę w piłe i musieć po tym jeszcze spać, to na mój rozum coś jest z tobą nie tak, może cukrzyce masz? albo coś innego? Dla mnie to nie do przyjęcia taka sytuacja. He troche nie na temat, sorki.
<<

Dawidoos

Post autor: Dawidoos » 1 wrz 2008, 15:56

Witam,
na wstępie chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post tutaj ;)

Co do koszmarów - czasem tak bywa, że występują tylko o jednej porze dnia. Ale najlepiej będzie, jeżeli przeczytasz sobie wszystko co tutaj jest -

Kod: Zaznacz cały

www.eioba.pl/a78607/swiadomy_sen_pelny_kurs_jak_nauczyc_sie_snic_swiadomie
. Trochę czasochłonne, ale wierz mi, warto :)
nie urkywamy linków. Linki podajemy w znacznikach "code", bądź (jeśli są długie) wklejamy je takie, jakie są. Bez używane "url">>m_p
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2008, 15:29 przez Dawidoos, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 1 wrz 2008, 16:25

minas pisze:Wg mnie gościu to masz problem, żeby się wyspać w nocy, iść w dzień pograć trochę w piłe i musieć po tym jeszcze spać, to na mój rozum coś jest z tobą nie tak, może cukrzyce masz? albo coś innego? Dla mnie to nie do przyjęcia taka sytuacja. He troche nie na temat, sorki.
każdy się męczy , a na zmęczenie wg. mnie jest ucięcie sobie krótkiej drzemki , zawsze pomaga :p .
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

globus

Post autor: globus » 1 wrz 2008, 16:27

minas, Nie mam cukrzycy własnie.Po prostu zmęczony jestesm nabiegam sie strace sił,ide sie umyc izaraz mi sie kłasc chce. Albo jak jest zła pogoda to cały czas senny chodze.

Dawidoos, Zaciekawiółes mnie dziękuje,postanowiłem podołac temu wyzwaniowi.

Ludzie udało mi sie zapamietac 4 sny w jednej nocy! I to juz pierwszego dnia gdy zaczelem sie zagłebiac w nauke swiadomych snów. Co do Swiadomosci to moge powiedziec ze nie wie mjak to było ale pomyslalem we snie jak jechalem czarnym mercedesem ze chcem pojechac 300km/h i to sie stało pojechalem 310k/h. Ale zastanawia mnie to:
Sen jest tak samo rzeczywisty jak „normalne” życie, więc trzeba użyć jakiegoś sposobu żeby odróżnić czy śnimy czy nie. Tak naprawdę to teraz gdy czytasz ten tekst, to też mógłby być sen i byś o tym nie wiedział. Dodatkowo gdy śnimy, akceptujemy wszystko co się stanie, np. gdy we śnie siedzisz sobie w domu i serfujesz po internecie, to nie będzie nic dziwnego jak godzilla wejdzie Ci frontowymi drzwiami i da Ci prezent na urodziny -we śnie nasz zmysł krytyczny jest zawieszony.

TEST RZECZYWISTIOŚCI (TR)

Test rzeczywistości polega na wykonaniu czynności która pozwoli Ci jednoznacznie stwierdzić czy właśnie teraz śnisz czy nie. Może zdarzyć się np. że nie będziesz pewien czy śnisz czy nie- to oznacza że prawie na pewno jesteś we śnie. Zrób TR i jeżeli rzeczywiście śnisz, to automatycznie się uświadomisz.

Przykładowe testy rzeczywistości:

Przeczytaj Coś

Zacznij coś czytać, spójrz na coś innego i znów spójrz na to co czytałeś. Jeżeli śnisz, to tekst który czytałeś zmieni się.

Spójrz na zegarek

Spójrz na zegarek, odwróć wzrok i spójrz znowu na zegarek – jeżeli godzina się zmieni to oznacza że śnisz. We śnie zegarki nigdy nie pokazują właściwego czasu, co więcej często zegarki ze wskazówkami nie mają wskazówek, a elektroniczne nie mają cyfr tylko dziwne symbole.

Zaciśnij Palce Na Nosie

Zaciśnij palce na nosie i spróbuj oddychać. Jeżeli możesz oddychać przez palce to znaczy że śnisz

Spójrz na swoje ręce

Spójrz na swoje ręce i przestudiuj czy nie wyglądają dziwnie,. Spróbuj przetknąć palec przez drugą dłoń.

Spróbuj Lewitować

Tylko spróbuj. We śnie wystarczy że sobie o czymś pomyślisz i to się dzieje. Jeżeli zaczniesz lewitować, to od razu uzyskasz świadomość.

Jak mam zatkac nos skoro nie mam jescze takie włądzy nad snem ze robie co mi sie podoba.Nie moge wymyslec sobie ze teraz ide tam a nie tu po prostu sen sie toczy a ja w nim uczestnicze i taki jaki on jest taki jest ja nic jescze poradzic na to nie moge.

Albo to:

Np. ja ustaliłem sobie że za każdym razem kiedy patrzę na zegarek to wykonuję TR (moje ulubione to próba latania albo rozpalanie ogniska myślą). Potem podczas snu, gdy przypadkiem spojrzę na zegarek, automatycznie z nawyku robię TR i okazuję się że wzbijam się w powietrze, co znaczy że śnię – automatycznie staję się świadomy.
Czyli w domu mam patrzec na zegarek i myslec o rozpaleniu ogniska?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2008, 18:32 przez globus, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 3 wrz 2008, 21:22

Spożywaj jadalne i zdrowe produkty, nie pij a ni nie bierz niczego co ci szkodzi, a te koszmary przejdą.
PS. Chciałbym mieć takie sny co ty, ja jeszcze nie miałem takich "kontrolowanych" snów.
<<

globus

Post autor: globus » 3 wrz 2008, 22:01

Ant, Polecam poradnik który zamiescił Dawidoos,. To jest fajne bo co pomysle to mam tylko ze to nie działa jescze tak na 100%.