stachu pisze:Otóż postanowiłem sprawić sobie jakiegoś Linuksa lub mandrive lub ubuntu
mandriva lub ubuntu są linuksami, a ciężko sprawić sobie np. Corollę lub Toyotę, nie?
stachu pisze:oczywiście darmową
płatnych raczej nie ma. Chyba że wersje z jakimś komercyjnym oprogramowaniem, ale to margines.
stachu pisze:Miała ładny wygląd efekty itp
Była po Polsku!! :-0
funkcjonalna
łatwy w obsłudze... jestem nowy w tym
itd, itd wy wiecie na jej temat o wiele więcej
wszystkie to spełniają
w mandriva jest oparta na redhat i używa paczek *.rpm, a ubuntu na debianie i używa paczek *.deb - wszystkie są tak samo dostępne, a rpm jakby co można na deby przerobić
Mandriva używa domyślnie środowiska KDE, a Ubuntu gnome, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w mandrivie zainstalować Gnome, a w Ubuntu KDE.
Na Mandrivie nie pracowałem zabardzo (kilka lat temu przez 10 min, więc to za mało, żeby go oceniać), a ubuntu używam od pól roku około i jestem zadowolony. W Internecie można bezproblemowo znaleźć liczne tutoriale i how-to, które pomagają szybko rozwiązywać problemy początkującego. Jeśli wahasz się miedzy tymi dwoma systemami, najlepiej poczytaj gdzieś na necie ich test porównawczy, ale podejrzewam, że na zakończenie będzie coś w stylu "jak widać, oba systemy są idealne dla początkującego użytkownika"
Tutaj na forum w przewadze jest Ubuntu, więc w razie czego łatwiej by Ci było uzyskać pomoc.
stachu pisze:Linuxy instaluje się tak samo jak M$ tzn przez bootowanie czy jakoś inaczej
tak samo, tylko łatwiej, bo mają ładniejszy instalator
stachu pisze:Jakiego antyvira polecacie do Linuksa?
a po co?
stachu pisze:Proszę o linki do tych dystrybucji i ich opinie
leniom nie pomagamy, google nie bije.