[działanie] eMule - ciągłe 0% i 0 kB/s w pobieraniu

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Piki

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Piki » 1 gru 2008, 18:17

[działanie] eMule - ciągłe 0% i 0 kB/s w pobieraniu

Witam!

Od czasu ostatniego formata, tj. około 2 miesięcy używam programu eMule. Postanowiłem zrezygnować z BearShare, ponieważ zbyt często avast! musiał interweniować podczas i po ściąganiu plików. Wielu internautów zachwala 'osiołka', którego zawsze odinstalowywałem dość szybko, gdyż ściągał on wolno, a poza tym trzeba było często długo (w stosunku do 'błyskawicznego' BearShare) czekać zanim w ogóle coś drgnie.
Po wspomnianym ostatnim formacie skorzystałem z Niezbędnika komputerowca stworzonego na tym forum. Maciek podał w nim eMulev0.49a.-MorphXTv11. Podobno jest to najlepsza wersja eMule, więc pobrałem, zainstalowałem, śmigało. Program spełniał wszystkie moje 'zachcianki', ściągałem co chciałem, byłem zadowolony. Wszystko ma jednak swój koniec, eMulev0.49a.-MorphXTv11 wyjątku niestety nie ustanowił. Kilka dni temu program zaczął ostro szwankować. O ile z podłączeniem do któregokolwiek z serwerów problemu nie było, wyszukiwanie jakichkolwiek plików mu 'nie szło', bo nic nie znajdował. Sprawdzam firewalla (Windowsowego), bo było to pierwsze co przyszło mi do głowy (chociaż będąc za firewallem chyba nie podłączyłby się do serwera), eMule ciągle był dodany do wyjątków, czyli prawdopodobnie wina nie leży po stronie zapory. Test portów w eMule - porty odblokowane. Pooglądałem inne bzdety w konfiguracji, nie zauważyłem nic, co moim zdaniem mogłoby mieć w tym swój udział. Pomyślałem, że może aktualizacja eMule (chociażby do tej podstawowej wersji, niekoniecznie "MorphXT") rozwiąże problem.
Odinstalowałem eMulev0.49a.-MorphXTv11, czyszczenie pozostałości w rejestrze (jv16 PowerTools) i w Program Files. Zainstalowałem na nowo, tym razem najnowszą wersję - eMule v0.49b. Zaktualizowałem listę serwerów, podłączyłem się do tego z dużą liczbą plików i stosunkowo niewielkim pingiem - na razie wszystko w porządku. Wpisałem nazwę szukanego pliku, znalazł (czyli jest już lepiej niż było).
Problem leży teraz jednak w tym, iż ściąganie tego pliku ani drgnie. Jak wysyłanie udostępnianych plików leci normalnie, tak ściąganie ciągle stoi na 0% ze statusem "Czeka". Restarty komputera, połączenia, eMule, pobieranie z innych serwerów - nic nie pomaga. Przypominam, że jeszcze kilka dni temu wszystko działało jak należy.

Łącze mam Neostrada 1 MB.
System Windows XP Professional Service Pack 3.

Ma ktoś może jakiś pomysł? Ja się nie znam na eMule, jest to dla mnie praktycznie obcy program, więc rozwiązanie może być banalne, lecz ja sam do tego prawdopodobnie nie dojdę. Liczę na Was.

Pozdrawiam! :)

<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 1 gru 2008, 19:14

Re: [działanie] eMule - ciągłe 0% i 0 kB/s w pobieraniu

Piszę z pamięci, więc może sie nieco różnić.
W kategorii "Serwery" masz takie okienko. Jak sie domyślam jest napisane tam "Low ID". Oznacza to, że masz wewnętrzne IP :) Postaraj się, abyś miał zewnętrzne ip, a wtedy powinno pisać "High ID". Możliwe jest to równiez przez to, że nie udostepniasz plików, lub jest mało udostępniających LUB jesteś na dalekim miejscu w kolejce. Zostaw komputer na noc i zobacz czy zacznie się ściągać. Jeżeli emule używasz od niedługiego czasu to Twój komputer nie ma jeszcze wyrobionej "Opinii" u innych użytkowników i przez to możesz być na dalekim miejscu w kolejce do pobierania. Jeżeli Twój komputer wyrobi sobie "opinię" pobieranie powinno iśc bez problemu ;)

Możesz spróbować także Torrentów :)
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

Piki

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Piki » 1 gru 2008, 19:24

Tom, więc jak można uzasadnić to, że na ściąganie absolutnie narzekać nie mogłem, wysyłałem także niemało, bo eMule był włączony nie tylko wtedy, gdy chciałem coś ściągnąć (a udostępnionych plików mam sporo), aż pewnego dnia coś się zmieniło i to nielekko, bo przecież nawet wyszukać nic nie mogłem? Gdybym od początku nie mógł nic pobrać to byłoby pół biedy, jednak jeżeli coś mi działa, a później, nie wiedzieć czemu, przestaje - to wzbudza moje zainteresowanie. :)
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 1 gru 2008, 19:34

Piki, czyżby zapora blokowała eMułka?
Semper in altum
<<

Piki

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Piki » 1 gru 2008, 20:50

bartekmp, nie, eMule jest dodany do wyjątków w Zaporze.
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 2 gru 2008, 10:09

Mi admini sieci zablokowali emule'a i zadzwonili, zebym przeskanowal kompa bo wirus prawdopodobnie ciagle cos wysyla. Powiedziałem ze to emulek i miałem go dalej.
Zadzwoń :)
<<

Piki

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Piki » 2 gru 2008, 16:50

Iudex, ale czy w przypadku posiadania Neostrady taka opcja jest możliwa?
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 7 lut 2009, 01:02

Kod: Zaznacz cały

http://forum.emule-project.net/index.php?showtopic=125858
Jakiś czas temu padło wiele dobrych serwerów. Proszę skonfigurować eMule zgodnie z tą instrukcją i podłączyć się do któregoś z serwerów, które pozostaną. Polecam eDonkeyServer No.2.