[problem] instalacja Ubuntu 8.04 bez kasowania partycji
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
• Strona 1 z 1
właśnie instaluję Ubuntu 8.04 na PC i mam tam 3 partycje C (windows) D i E. chcę instalować Ubu na C i skasować tam winde ale nie chcę żeby coś stało się z pozostałymi partycjami (ważne dane). przy instalacji daję ręczną konfigurację partycji ale gdy kasuję C i tworzę na nowo (podstawowa i system plików ext3 z księgowaniem) to przy naciśnięciu "Dalej" napis wyskakuje "Nie zdefiniowano głównego systemu plików. Proszę to poprawić w menu partycjonowania" o co chodzi? wszędzie zmieniłem system plików na ext3 z księgowaniem (partycja D i E osobno zmieniona przez "modyfikuj partycję") wie ktośo co chodzi tak żeby mi nie kasowało tych partycji??
Ostatnio zmieniony 5 gru 2008, 12:13 przez DDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
Re: [problem] instalacja Ubuntu 8.04 bez kasowania partycji
musisz ustawić pkt montowania partycji jako "/". i nie używaj zbędnych słów w tutule wątku
a tak przy okazji: skoro zmieniłes format plików na D: i E:, to ulegną one sformatowaniu i stracisz dane.
a tak przy okazji: skoro zmieniłes format plików na D: i E:, to ulegną one sformatowaniu i stracisz dane.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2008, 17:15 przez mad_prince, łącznie zmieniany 1 raz.
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
ale to zmieniłem w tym wstępnym gdzie później się dopiero akceptujesz. ale i tak dzięki za radę i przepraszam za tytuł
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
Najnowsza wersja Ubuntu to 8.10, i tą wersją się zainteresuj, jeżeli już masz 8.04 to bez problemu uaktualnisz do 8.10.DDragon pisze:instaluję Ubuntu 8.04
1. Każdy piszący temat na forum liczy na to iż ktoś mu odpowie jak najszybciej, dopisywanie słów "pomocy! szybciej!" nie przyspieszy tego procesu, wywoła wręcz odwrotny skutek - duże grono "oleje" twój temat".
2. Nie przepraszaj za zbędne słowa w tytule tematy tylko je usuń. Zapoznaj się z funkcja Edycji.
Na temat podziału partycji/edycji partycji było już tak dużo na polskim forum ubuntu że tylko leniwi którym nie chce się czytać mogliby mieć jeszcze jakieś problemy. Dla leniwych link:
Kod: Zaznacz cały
http://www.forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37350