Czeskie Allegro

Wszystko co związane z Internetem.

<<

Quort

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Quort » 23 lut 2009, 21:38

Czeskie Allegro

Witam pewien użytkownik niedawno podsunął mi pomysł. A więc opiszę o co mi chodzi, wchodzę na Czeskie Allegro i szukam przedmiotów. Czeska korona obecnie stoi 16 gr, więc bardzo tanio, przeliczyłem sobie to wszystko i ucieszyłem się. W Polsce chcę kupić przedmiot na Allegro i stoi średnio 200-250 zł, na czeskim allegro kosztuje 899 koron czyli 899*0,16gr= 143,84 zł, czyli tyle ten przedmiot na czeskim allegro kosztuje. Przyjmijmy że chcę kupić tą rzecz za 250 zł, kupując w czechach zyskam 106 zł!!!.

I teraz mam do was pytanie, mieszkam w Małopolsce i ile przesyłka z Czech by kosztowała?? Czy dolicza się jakieś pieniądze za przesyłke między krajową?? za odpowiedzi dziękuję.

<<

sebekzosw

Awatar użytkownika

Nowy

Post autor: sebekzosw » 23 lut 2009, 22:10

Re: Czeskie Allegro

trzeba pogadać z osobą sprzedającą na takich aukcjach... :) taka osoba powinna Ci powiedzieć o cenach :)
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 24 lut 2009, 15:38

najpierw to się dowiedz, czy osoba zgadza się na wysyłkę za granicę - w polskim allegro sprzedający daje odpowiednią adnotację do aukcji, na czeskim też powinna być. Koszt przesyłki zależy czym, czy pocztą, czy kurierem. Nawet Polscy allegrowicze nie mają jednej ceny ustalonej, mimo że na przykład pocztą wysyłają cena waha się okolicach 6-10 pln

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 24 lut 2009, 20:00

Czy dolicza się jakieś pieniądze za przesyłke między krajową??
Tak i to nie małe.
Tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.dhl.com.pl/publish/etc/medialib/pl/1.Par.0020.File.tmp/01.12.2008_Cennik_uslug_miedzynarodowych.pdf
masz cennik DHL-a, i z tego co widzę, to raczej Ci się nie opłaci kupować w Czechach, nie wiem jakie ceny ma poczta, pewnie niższe.