[pomoc]Wybór szkoły
mam takie pytanie.
Co sądzicie - gdzie lepiej się udać. Do technikum czy liceum? Jeżeli tak to do którego?
Moja lokalizacja - Poznań.
Narazie wolałbym iść do technikum komunikacji:
Kod: Zaznacz cały
www.zsk.poznan.pl
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
www.zsk.poznan.pl
Musisz? Co za brednie?minas pisze:Jeżeli pójdziesz do liceum, to potem musisz iść (musisz!) na studia dzienne.
jeśli ma studia, to w sumie żadna różnica, jaką szkołę średnią skończył.Robertinho pisze:na prawdę dobrze zarabia to idziesz do liceum a później studia. Chociaż po technikum i studiach też idzie dobrze zarobić.
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Nie nie uczą. Na studiach uczysz się sam Studia to nie gimnazjum, gdzie musisz przejść z klasy do klasyRobertinho pisze:Nie wiem jak jest na studiach. Uczą tam cokolwiek programowania czy raczej tam jest teoria?
Doprawdy nie jest ważne wykształcenie? Jak sobie to wyobrażasz? Pewna poważna firma poszukuje inż lub mgr programistów. Ups! Ty jesteś tylko jakimś "technikiem", w ogóle nie wezmą Twojego CV, szkoda. No dobra ale gdyby jednak Twoje CV wzięli? Jesteś technikiem informatykiem (to nawet nie brzmi dobrze) i składasz swoje CV do tej firmy, składają również CV inżynierowie i mgr. I jak sądzisz które CV od razu na starcie pójdzie do kosza?Robertinho pisze:Nie można zapominać o tym, że w informatyce nie jest potrzebny papierek z ukończeniem szkoły tylko umiejętności.
...odbywa się weryfikacja "umiejętności" kandydatów i zatrudnienie.Robertinho pisze:tylko umiejętności
Dorabia do emerytury, ale przede wszystkim uczelnia zarabia na tych zaocznych studiach, po to głównie są zaoczne studiach weekendowe.szalmar pisze: i odwalic swoj kawalek roboty lub dorabia do emerytury.
I tu się mylisz, podstawy C to jest jedna, dwie lekcje w technikum informatycznym. Pascal faktycznie nie ruszony. Ale jeśli Twoim zdaniem pisanie takich programów które mają przypominać totalcommandera to podstawy programowania to nie chcę wiedzieć jak wygląda w Twoim mniemaniu zaawansowane programowanie. Ogółem mnie programowanie totalnie nie interesuje. Ale wiedza jaką zdobyłem na lekcjach (jestem w 3 klasie technikum informatycznego) na temat sprzętu, sieci, czy systemów operacyjnych jest dość spora. Wszelkiego rodzaju serwery itd. konfigurujemy na lekcjach, bo mamy możliwości. Masa ćwiczeń symulujących zadania jakie nasi nauczyciele wykonują po szkole gdzie są administratorami itd. przydaje mi się już teraz. Dodatkowo miesięczna praktyka w prywatnej firmie (ci co ją odbębnili nic nie wiedzą, ci co chcieli się trochę nauczyć i zobaczyć jak działa taka firma mają już jakieś pojęcie o tym). Ogółem po technikum takim jak moje, wybierając się np. na polibude w Opolu znacznie więcej się nie dowiem. Technikum ma cię ogólnie przygotować do wykonywania jakiegoś zawodu, dla tego są takie przedmioty jak: programowanie strukturalne i obiektowe, urządzenia techniki komputerowej, systemy operacyjne, specjalizacja na której sam sobie wybierasz z czego chciałbyś posiąść większą wiedzę, multimedia i grafika, oprogramowanie biurowe, zawodowy angielski. To wszystko sprawia że prace jako taką dostaniesz ale wybierając się na studia, wybieram daną specjalizację i nie jestem zielony jak ludzie po liceum, bo tam w tygodniu mieli 2 godziny technologii informacyjnej, gdzie ja w tygodniu mam około 16 godzin poświęconych informatyce.Maciek pisze:Czego w technikum Cie nauczą? Pascala? Podstaw C?
Czyli nawet podstaw C w technikum się nie nauczysz? Informatyk nie znający choćby podstaw programowania w jakimkolwiek języku to NIE jest informatyk. Informatyk musi znać podstawy programowania, żeby choćby wiedzieć jak komputer "funkcjonuje" lub oprogramowanie które zamierza obsługiwać (bardzo szeroki temat szkoda się rozwodzić).welll1 pisze:I tu się mylisz, podstawy C to jest jedna, dwie lekcje w technikum informatycznym.
Zorientuj się chociaż co to programowanie obiektowe, nowoczesne języki oprogramowania, czym się charakteryzują.welll1 pisze:to nie chcę wiedzieć jak wygląda w Twoim mniemaniu zaawansowane programowanie
Znaczy, wydaje Ci się że jest dość spora. Jakie systemy operacyjne/serwerowe nauczyłeś się obsługiwać i na jakim poziomie zaawansowania? Co wiesz o sieciach komputerowych? Co to takiego np. te Cisco i z czym się je?welll1 pisze:Ogółem mnie programowanie totalnie nie interesuje. Ale wiedza jaką zdobyłem na lekcjach (jestem w 3 klasie technikum informatycznego) na temat sprzętu, sieci, czy systemów operacyjnych jest dość spora.
Maciek, co za bzdury! nie wystarczy sobie zaliczyć szkoły zaocznej żeby dostać papier że jest się Technikem. Trzeba zaliczyć egzamin zawodowy, bardzo trudny i uzyskac z niego 75% pkt! Taki test zdaje średnio 15% (w przypadku informatyka) uczniów, trzeba naprawdę znać się na rzeczy i uczyć się żeby go zdać. Jeśli go niezdasz, to masz tylko świadectwo ukończenia technikum, ale tytułu żadnego.jeżeli płacisz co miesiąc i raz na kilka tygodni pojawisz się na zajęciach (zazwyczaj zajęcia są w sobote i niedziele po 3h), to dostaniesz nic nie znaczący świstek "technik czegoś tam"