Windows 7 - sterownik dźwięku

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Kamilo91

Post autor: Kamilo91 » 2 maja 2009, 13:32

Windows 7 - sterownik dźwięku

Witam, mam system Windows 7 RC build 7100 oraz kartę dźwiękową Sound Blaster live (rocznik 2003, nie ma napisane jaki model), próbowałem różnych sterowników szczególnie pod Vistę, lecz instalatory informują o złym systemie.
Proszę o pomoc!

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 2 maja 2009, 13:44

Re: Windows 7 - sterownik dźwięku

Ustaw tryb zgodności z Vistą na pliku wykonywalnym instalatora sterownika lub coś podobnego. Nie oczekuj za wiele od systemu który oficjalnie jeszcze nie istnieje :P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Kamilo91

Post autor: Kamilo91 » 2 maja 2009, 14:54

Niestety nie pomaga. Chyba trzeba wracać na XP :)
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 2 maja 2009, 23:48

Maciek pisze:Nie oczekuj za wiele od systemu który oficjalnie jeszcze nie istnieje :P
Tym bardziej że oficjalna wersja RC wyjdzie 5 maja, jeśli ścigałeś z torrentów to usuwaj to natychmiast bo piraci tam fajnego trojana podobna wpakowali :P
Obrazek
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 5 maja 2009, 23:11

Śledziks pisze:Tym bardziej że oficjalna wersja RC wyjdzie 5 maja, jeśli ścigałeś z torrentów to usuwaj to natychmiast bo piraci tam fajnego trojana podobna wpakowali :P
Nie przesadzaj, trzeba wiedzieć od kogo i skąd się pobiera. Również pobranie tej czy owej bety z sieci (nie z oficjalnej witryny Microsoft) nie jest piractwem.

Mnie tylko zastanawia jedna rzecz: Dlaczego Microsoft jak skończy pracę nad daną betą to nie wydaje jej od razu publicznie, tylko trzeba czekać. Poza tym większości wersji w ogóle nie udostępnili publicznie. Przecież dobrze wiedzą, że wycieknie do sieci, a za kilka/kilkanaście dni i tak ją udostępnią. Więc na co im te działanie.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 5 maja 2009, 23:20

Windows 7 o numerku 7100-0-090421-1700 jest dostępny przecież dla wszystkich. Wystarczy login i hasło które legalnie można uzyskać na stronie MS. Wersja będzie działać do czerwca 2010 roku, ale od marca ma się restartować co 2 h. Oczywiście pobierając z torrentów unikamy opcji logowania się i wersja ta będzie śmigać zapewne bez ograniczeń, ale w bajki typu trojan bym nie wierzył. Trzeba wiedzieć skąd pobierać i co się pobiera.
Co do sterowników nie ma co narzekać i pytać się. Niby wszystko co zgodne z Vistą ma działać na 7 ale 100% zgodności zapewne nie będzie. Przecież gdy pojawiła się Vista mało kto potrafił bez przeszkód zainstalować wszystkie swoje urządzenia. Normalna rzecz, nowy system, nowe wymagania, nowe sterowniki i oprogramowanie.
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 5 maja 2009, 23:37

szpon pisze:Nie przesadzaj, trzeba wiedzieć od kogo i skąd się pobiera. Również pobranie tej czy owej bety z sieci (nie z oficjalnej witryny Microsoft) nie jest piractwem.
No chyba nie jest, ale przeczytaj dobie ten artykuł:

Kod: Zaznacz cały

http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Windows-7-RC-z-trojanem,wid,11079677,wiadomosc.html
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 5 maja 2009, 23:56

szpon pisze:Również pobranie tej czy owej bety z sieci (nie z oficjalnej witryny Microsoft) nie jest piractwem.
Jest piractwem. Przeczytałeś licencję? Nie? Więc dlaczego wypowiadasz się na ten temat? Jedynym legalnym źródłem jest MS.

szpon, wersje beta oprogramowania są zazwyczaj udostępniane osobom, które testują te oprogramowanie i wychwytują ewentualne błędy, a nie smarkaczom dla których są one tylko kolejną rzeczą do pochwalenia się kolegom z przedszkola.
szpon pisze:że wycieknie do sieci
Akurat to czy kolejne bety są wyciekami czy świadomym działaniem promocyjnym MS to jest sprawa dyskusyjna.
welll1 pisze:Przecież gdy pojawiła się Vista mało kto potrafił bez przeszkód zainstalować wszystkie swoje urządzenia. Normalna rzecz, nowy system,
Vista (6.0) do XP (5.1) to nowy system. Ale Windows 7 (6.1) to zaledwie i aż poprawiona Vista, więc sterowniki są praktycznie te same i BANKOWO nie będzie takich problemów ze sterownikami jak podczas premiery Visty. Bardziej kumaci dostrzegli numerację jądra systemu.
welll1 pisze:nowe [...] oprogramowanie.
Sorry ale bzdury piszesz. Gdyby dany system Windows nie był zgodny z większością programów, które były pisane z myślą o poprzednich systemach z rodziny Windows to MS straciłby za dużo kasy, a na to nie może sobie pozwolić. Ta wsteczna zgodność jest jedną z wielu poważnych wad Windowsów. MS próbuje coś z tym pomału robić. Ostrożnie próbuje rezygnować z tej zgodności m.in. przez wprowadzenie zintegrowanej maszyny wirtualnej.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 6 maja 2009, 02:46

welll1 pisze:Windows 7 o numerku 7100-0-090421-1700 jest dostępny przecież dla wszystkich. Wystarczy login i hasło które legalnie można uzyskać na stronie MS.
Nie, był dostępny tylko dla beta testerów, dopiero od dzisiaj, no w sumie to od wczoraj gdzieś w południe została wydana publicznie na stronie MS.
welll1 pisze:Co do sterowników nie ma co narzekać i pytać się. Niby wszystko co zgodne z Vistą ma działać na 7 ale 100% zgodności zapewne nie będzie.
Teraz jak na razie znaczna większość sterowników pod Vista działa na Win 7, jak również stworzyli kilka normalnie pod ten system. Tylko, że im nowszy build Windows Seven, tym większe nie kompatybilności ze sterownikami. Ale Microsoft już dawno uprzedził, aby zaczęli tworzyć sterowniki pod Windows 7, więc o to nie musimy się martwić.
Maciek pisze:Jest piractwem. Przeczytałeś licencję? Nie? Więc dlaczego wypowiadasz się na ten temat? Jedynym legalnym źródłem jest MS.
Może i pobranie rzeczywiście jest piractwem, ale (daję tylko przykład) jak policja by mi wtargnęła to w ogóle by się nie doczepili do systemu. Posiada on oryginalny key z MS i jest to wersja udostępniona w necie. Key i tak krąży w necie ten co podawał MS i jeszcze można go sobie wygenerować, ale i tak działa idealnie.
Maciek pisze:szpon, wersje beta oprogramowania są zazwyczaj udostępniane osobom, które testują te oprogramowanie i wychwytują ewentualne błędy, a nie smarkaczom dla których są one tylko kolejną rzeczą do pochwalenia się kolegom z przedszkola.
Tak tak wiem, ale zawsze znajdzie się w tym gronie beta testerów osoba która udostępni w sieci szybciej. Jednak zgadzam się z tym:
Maciek pisze:Akurat to czy kolejne bety są wyciekami czy świadomym działaniem promocyjnym MS to jest sprawa dyskusyjna.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 6 maja 2009, 17:04

No dostępny jest od wczoraj i każdy może mieć go legalnie takie info tylko dałem.
Co do oprogramowania to o ile wszystko co na Viscie śmiga będzie pewnie na 7 też działać ale nie wiem Maćku czy wiesz ale masa programów które śmigały na XP nie chciała się nawet instalować na Viscie, nie mówiąc już o uruchomieniu, i to samo z 98 i XP (tak wiem że to "skokowe" systemy ale chodzi o sam fakt). Nie napisałem, że wszystkie ale znaczna część musiała czekać na wersję gotową do uruchomienia pod nowym systemem.
Tutaj kilka rodzynków na pewno się też trafi i wielu będzie narzekać że ich program na Seven nie śmiga i będą musieli czekać na aktualizację o ile się pojawi.