Do it Yourself! - zrób to sam!

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

szalmar

Post autor: szalmar » 7 cze 2009, 21:48

Do it Yourself! - zrób to sam!

Witam,
Na pewno kiedyś próbowaliście 'majsterkować'. Czy to w elektronice, czy innych sprawach. Tak czy inaczej, jeśli zrobiliście coś sami, czym możecie sie pochwalić, to dajcie to tutaj :)
Ja osobiście bawię się trochę w audio. Ponieważ mam ojca po Audioinżynierii sprawę mam ułatwioną :p
A oto mój subwoofer:

Obrazek

Głośnik: Tonsli GDN 20/50/1 50Watt mocy stałej 100W skokowej, po wymianie pianek na gumy
Pasmo: 32Hz narazie najniższe, gdyż będzie to Subwoofer aktywny i nie wiem do kad dam odcięcie.
Obudowa : Płyta wiórowa z OBI :) 18mm, jak powiesz im jakie kawalki mają Ci przyciąć, to zero problemu :)
Wygłuszone w środku gąbką.
Bassreflex średnica ok 5cm długość 12cm.
Zostanie jeszcze ładnie obity 'kocem' lub ofornirowany i wyposażony we wzmacniacz :)

<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 7 cze 2009, 22:04

Re: Do it Yourself!

I jak to gra? :)
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 7 cze 2009, 23:35

Na wzmacniaczu zewnetrznym grało Zaje***cie ;] (Marantz-Superscope QR540, którego dostalem od kumpla:) )
Bardzo mocno dawało, jak dać tak zeby nie spalic glosnika, to raczej bys siebie nie usłyszał:)
W planach mam estradowe głosniki jeszcze, ale to jak będą pieniądze :)
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 8 cze 2009, 15:08

Ale nie chodzi mi o głośność. :D Głośność basu mnie nie interesuje. Chodzi o jego odwzorowanie :)
Płaski, głęboki, twardy, miękki? :p

Jak da radę to u CIebie zamówię jeżeli dobrze xD
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 8 cze 2009, 15:47

Głęboki, pośrednio , nie za miekki nie za twardy : )
Nie łupie, raczej chuczy, bardzo niziutki bas :)
muszę jezscze wzmacniacz dla niego osobny zrobić, i będzie petarda, wtedy może zrobie drugi, bo posiadam taki sam głośnik, a co z nim dalej to los pokaze :)