Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
Re: Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga
Cóż, no to może być "powieścią wspaniałą", najlepsza książka (i najdłuższa) o przygodach Jezusa i jego uczniów.
Tytuł: "Jezus Chrystus i 12 apostołów"
Opis: Książka opowiadająca o przygodach Jezusa od narodzin, po świat ludzi dorosłych, Jezus staję się kimś ważnym, zdobywa swoich uczniów, zdobywa moce, międzyinnymi "Roztąpienie wód", "Zamiana wody w wino", "Uleczanie niepełnosprawnych" i wiele innych. Książka ta jest podzielona na dwa rozdziały: Stary Testament, i Nowy Testament. Czytając można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i lepiej poznać otaczający nas świat.
Książka ta zapewni nam o wiele więcej godzin czytania niż pozostałe sławne tytuły, różnica wacha się miesięcy, a nawet i lat.
Tytuł: "Jezus Chrystus i 12 apostołów"
Opis: Książka opowiadająca o przygodach Jezusa od narodzin, po świat ludzi dorosłych, Jezus staję się kimś ważnym, zdobywa swoich uczniów, zdobywa moce, międzyinnymi "Roztąpienie wód", "Zamiana wody w wino", "Uleczanie niepełnosprawnych" i wiele innych. Książka ta jest podzielona na dwa rozdziały: Stary Testament, i Nowy Testament. Czytając można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i lepiej poznać otaczający nas świat.
Książka ta zapewni nam o wiele więcej godzin czytania niż pozostałe sławne tytuły, różnica wacha się miesięcy, a nawet i lat.
Ant
po pierwsze:
nie Jezus rozstąpił mo<font color=red><b>ż</b></font>e(czerwone) tylko Mojżesz teologu za 5groszy.
po drugie:
Ja Twojej wiary(a właściwie jej brak) nie wyśmiewam bezmyślny Ateisto, więc to uszanuj.
po trzecie:
W Starym Testamencie nie ma nawet wzmianki o Jezusie panie TEOLOGU, najpierw przeczytaj, potem krytykuj.
po pierwsze:
nie Jezus rozstąpił mo<font color=red><b>ż</b></font>e(czerwone) tylko Mojżesz teologu za 5groszy.
po drugie:
Ja Twojej wiary(a właściwie jej brak) nie wyśmiewam bezmyślny Ateisto, więc to uszanuj.
po trzecie:
W Starym Testamencie nie ma nawet wzmianki o Jezusie panie TEOLOGU, najpierw przeczytaj, potem krytykuj.
Czytałem na lekcji religii
Ja się nienaśmiewam tylko wypowiadam się.
WOLNOŚĆ SŁOWA!
PS. Może i źle zrozumiałem ale to
Ja się nienaśmiewam tylko wypowiadam się.
WOLNOŚĆ SŁOWA!
PS. Może i źle zrozumiałem ale to
brzmi trochę jakby Mojżesz pracował za pięć groszy.Capon pisze:nie Jezus rozstąpił może(czerwone) tylko Mojżesz teologu za 5groszy.
A Twoje wypowiedzi brzmią, jakbyś miał wiele mniej lat, niż masz w profilu...
sam sobie zaprzeczasz, więc widać jaki masz poziom...
czytałeś regulamin forum ?
tam masz napisane że nie można obrażać innych...
sam dwa posty wyżej napisałeś że to mozna czytać miesiącami, a nawet latami...Ant pisze:Czytałem na lekcji religii
sam sobie zaprzeczasz, więc widać jaki masz poziom...
A Twoja "Wypowiedź" jak Ty to ująłeś, obraża chrześcijan.Ant pisze:Ja się nienaśmiewam tylko wypowiadam się.
PS:Maciek pisze:- Nie obrażaj w jakikolwiek sposób innych Użytkowników Forum.
Maciek pisze:- Nieznajomość niniejszego Regulaminu nie zwalnia z jego przestrzegania!
Ostatnio zmieniony 2 lip 2008, 10:49 przez Capon, łącznie zmieniany 3 razy.
Czy mi się dobrze wydaje, czy wy się kłócicie o religię, Boga i wszystkie świętości?
To zaraz napiszesz że Aq też kogoś obraża?Capon pisze:A Twoja "Wypowiedź" jak Ty to ująłeś, obraża chrześcijan.
To się nazywa post nie na temat...Ant pisze:To zaraz napiszesz że Aq też kogoś obraża?
PS: A co ma piernik do wiatraka ? jak nie wiesz co powiedzieć to lepiej nic nie mów...
Hymmm... Wiem że nie powinienem się wypowiadać w tym temacie, ale tym razem mam mądre pytanie, a natomiast, dlaczego, w szkole, na lekcji Religii, nic nie jest wspominane o Sukkubach? Są Anioły, Bogowie, Demony, Diabły, Czarty, Ogary, Chchliki... Ale to nie to samo, czemu nic o Sukkubach nie powiedzą? Starają się coś ukryć?
bo nie ma czasu na rozdrabnianie się? Myślisz, że na biologii, chemii, matematyce itd też Ci wszystko mówią? Mówią o demonach, a sukkuby to też demony.
Z resztą mi to leci raczej starymi wierzeniami niż wiarą katolicką.
Widzę, że zaczynasz odkopywać stare tematy. Uważaj, żebyś nie przesadził z archeologią, bo dostaniesz ostrzeżenie.
Z resztą mi to leci raczej starymi wierzeniami niż wiarą katolicką.
Widzę, że zaczynasz odkopywać stare tematy. Uważaj, żebyś nie przesadził z archeologią, bo dostaniesz ostrzeżenie.
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Ja sądzę, że "takie" tematy można odkopać, jeśli chce się wznowić polemikę i można coś wnieść do dysputy. U mnie w drugim semestrze (2 klasy) przyszła nowa katechetka, nabijali się z niej, bo jak mieliśmy religię z księdzem, to po prostu było "Ojcze nasz", a ona wygłaszała zawsze coś w stylu "Dziękujemy ci panie, za to, że możemy być tutaj i poznawać twoje nauki..." itp. Ale później ją polubili. Ogólnie, fajnie było na religii. To nie była religia typowa, tylko taka hmm... połączenie OC, WDŻ i Religii . Gadaliśmy o antykoncepcji, dlaczego kościół jest przeciw aborcji, o narkotykach. Puściła nam raz kasetę, na której "koleś" mówił o swojej przygodzie z narkotykami, mówił o Magiku, gdzie to go doprowadziło itp. Kiedyś przyszło mi na myśl pytanie, więc je zadałem: "Jezus był żydem, czy był obrzezany". Odpowiedziała (entuzjastycznie, co rzadko się zdarza) "Oczywiście! W piśmie świętym jest napisane o tym, kiedy rodzice zaprowadzają go do świątyni, wtedy właśnie został obrzezany.". Trochę jednak popsuła sobie opinię o sobie (przynajmniej u mnie) kiedy powiedziała, że "Joga jest sztuką zła, szatańska, czy jakoś tak" JOGA! ROTFL.
Odp: Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga
Takie jest moje prywatne zdanie - PRAWDA .rawicz pisze:[/size]co sądziecie o m zdaniu prawda czy fałszKod: Zaznacz cały
PAMIETAJCIE ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA A CZLOWIEK BOGA
- Najstarsi górale dywagują na ten temat
- Każdy ma prawo wierzyć w co chce !
- Nikt nie udowodnił istnienia Boga
- Mnóstwo zakłamania w religii takiej czy innej , nie przekonuje mnie do niej .
- Bóg jeśli istnieje i przyjdzie powtórnie na świat - to skopie tyłki klerowi "TO PEWNE" !!!
Podsumowując - Homo sapiens ewoluował co przyczyniło się do rozwoju wyższych funkcji intelektualnych , sprytni wykorzystali to aby stworzyć inny niż prawo "zamordyzm" - i trzepać na nim kasę w imie dobroci , miłości które przypisane są do każdego człowieka jako jego pozytywne cechy .
Szacunek dla wierzących ! - nie jestem ich wrogiem tyko wrogiem zakłamania i demagogii jakie promuje kler , aby nabijać sobie kabzę !
- A do "szału" mnie doprowadza ukrywanie pedofili klerykalnej przez lata - a teraz mamoną wyciszanie tego k.....wa .
- Nie ma na świecie drugiej takiej organizacji , która pod przykrywką miłości,dobra,wiary ...etc , zabijała niosąc sztandary swoich ideałów krucjaty , inkwizycja , tortury .
- Vivat 14.07.1410 - - Nie mogłem się powstrzymać HA HA HA[/center]
Odkopałem gdyż uznałem za stosowne aby zostawić tutaj swoją opinię .
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 22:56 przez DG1966, łącznie zmieniany 2 razy.
Nikt również nie udowodnił, ze Boga nie ma.
Wyżywanie się na Kościele, jest tylko kolejnym przejawem ogólnej frustracji i niepowodzeń własnego życia. Pedofilia istniała i istnieje w wielu kręgach społecznych a że akurat dopięto tą łatkę kościołowi dowodzi tego, że w niektórych, szczególnie lewackich kręgach mają za złe kościołowi, że ma taki wpływ na wyborców.
Więc jak obniżyć ten wpływ?, wystarczy dyskredytować kościół i przypinać mu najgorsze wynaturzenia, które istnieją także w kręgach prawniczych, medycznych, politycznych, artystycznych itd. itd.
Mówisz, że kościół zabijał a czy I i II wojna światowa też nie przynosiła wielu milionów strat. Ile to wojen było o władzę, wpływy.
Wyżywanie się na Kościele, jest tylko kolejnym przejawem ogólnej frustracji i niepowodzeń własnego życia. Pedofilia istniała i istnieje w wielu kręgach społecznych a że akurat dopięto tą łatkę kościołowi dowodzi tego, że w niektórych, szczególnie lewackich kręgach mają za złe kościołowi, że ma taki wpływ na wyborców.
Więc jak obniżyć ten wpływ?, wystarczy dyskredytować kościół i przypinać mu najgorsze wynaturzenia, które istnieją także w kręgach prawniczych, medycznych, politycznych, artystycznych itd. itd.
Mówisz, że kościół zabijał a czy I i II wojna światowa też nie przynosiła wielu milionów strat. Ile to wojen było o władzę, wpływy.
- Ale żadna ze stron nie niosła na "sztandarach" miłości,dobroci....etcAq pisze: Mówisz, że kościół zabijał a czy I i II wojna światowa też nie przynosiła wielu milionów strat. Ile to wojen było o władzę, wpływy.
- Jak już nawiązujesz do II Wś - to przypomnij userom serwisu jaki to jedyny na świecie przywódca państwa nie potępił mordowania żydów w oświęcimiu .
( nic nie mam do żydów ani nie jestem za nimi - ale to ludzie tacy sami jak my a puszczano ich z dymem - to nie cacy )
- Pedofilia - żadna grupa społeczna tak się nie opłaca milionami dolarów aby zamykać usta pokrzywdzonym - rodzice dali na tacę a potem te "same" dostają za krzywdę swych dzieci HA HA HA
- Nie widzisz różnicy między podawaniem faktów a wyżywaniem się - i już obrażasz - z frustracją to masz problem Ty - ja piszę prawie spod nazwiska nie spod maski , jestem wolnym i szczęśliwym człowiekiem a nie frustratem który aby coś napisac mósi maseczkę załozyc HA HA HAAq pisze: Wyżywanie się na Kościele, jest tylko kolejnym przejawem ogólnej frustracji i niepowodzeń własnego życia.
Ale jeśli mnie sprowokujesz to zapewniam Ciebie że suchej nitki nie zostawię na tych bzdetach którymi kościół nabija głowy prostym ludziom za pomocą demagogów w sutannie , poznasz wtedy prawdziwe oblicze słowa "wyżywanie" się - temat jest wolny więc mozemy poszaleć - tak więc kontroluj swoje wypowiedzi i nie obrażaj nieuprawnioną oceną czyjegoś życia bo dam Ci powody do prawdziwej frustracji podczas obrony czegoś czego obronić się nie da !
HA HA HA - jak się nie ma argumentów to "polityk" zawsze będzie zwalał na inną opcję - ale u mnie to nie przechodzi gdyż :Aq pisze:szczególnie lewackich kręgach mają za złe kościołowi, że ma taki wpływ na wyborców.
- Taką samą husteczkę kładę na politykę !!! - z lewej , prawej i ze środka - to taki sam "zamordyzm" jak religia , tylko w inne piórka ubrany - PROSTE !
- HA HA HA - miał być w chmurach - "ciemny" naród poleciał do chmur - NIE MA - , miał być w niebie - "ciemny" Naród poleciał do nieba - NIE MA -, zaokrąglono i poruszono ziemię , zatrzymano słońce - co wiecej trzeba aby go znaleźć ? - to oczywisty sarkazm ale nie lubię aby polityczno-kościelny demagog oceniał moje życie !Aq pisze:Nikt również nie udowodnił, ze Boga nie ma.
HA HA HA
Szczytowy argument demagogów pro kościelnych - Po co udowadniać nie istnienie czegoś !
Wdepnął jednak w nie - więc posłuchaj mnie teraz uważnie: Ja zgodnie z moimi poglądami pochodzę od małpy - a Ty z "rodziny" która tolerowała kaziroctwo - teraz zapytaj się każdego lekarza psychiatry na tym globie - kto ma większe szanse na zfrustrowany żywot ! .
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 15:25 przez DG1966, łącznie zmieniany 1 raz.
Uczestniczenie w życiu kościoła jest przywilejem a nie przymusem.
1. Nie musisz chodzić do kościoła, nikt do tego nie zmusza.
2. Nie musisz dawać na tacę będąc w kościele, nikt do tego nie zmusza.
3. Nie musisz dawać koperty przyjmując księdza.
4. Nabijanie bzdetami przez kościół jest niczym innym jak nauka Boga i jego syna, no chyba że bzdety to Pismo Święte.
5. Nie musisz żyć zgodnie z przykazaniami, Bóg dał nam wolną wole.
6. Nie neguj tego w co wierzą inni, bo może to dla nich ważne, nikt ci nie każe jeść szpinaku gdy go nie lubisz.
7. Nie bierz wszystkiego do siebie, co piszą inni na forum, niektóre stwierdzenia są ogólne i nie skierowane do konkretnej osoby.
Art. 53
KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.
5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.
6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
4. Nabijanie bzdetami przez kościół jest niczym innym jak nauka Boga i jego syna, no chyba że bzdety to Pismo Święte.
6. Nie neguj tego w co wierzą inni, bo może to dla nich ważne, nikt ci nie każe jeść szpinaku gdy go nie lubisz.
7. Nie bierz wszystkiego do siebie, co piszą inni na forum, niektóre stwierdzenia są ogólne i nie skierowane do konkretnej osoby.
Art. 53
KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.
5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.
6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
Co mi tu z prawem wyjeżdżasz !!! - Sam osobiście i spod nazwiska będę bronił do upadłego - prawa do wolności wyznania - ale każdego naAq pisze:Uczestniczenie w życiu kościoła jest przywilejem a nie przymusem.
RE - Mam gdzieś taki przywilej - którego jak nie będę przestrzegał to nie pochowają mnie na kościelnym >>> ( chowałem ojca , musiałem łapówki za wszystko dawać i nie wytrzymałem , wyszedłem żeby nie naubliżać - firma zapłaciła ale pryjęto chętnie )
RE - Nie dał by rady żaden demagog - myslę samodzielnie , kościół nie musi za mnie myśleć !
RE - Trudno żebym dawał - na przykład na odszkodowania które mają uciszyć rodziny gwałconych dzieci !
RE - Ja nic nie muszę a na pewno nie będę utrzymywał demagogów !
RE - Jest pełne bzdetów i demagogii !!! - czytałem stary , nowy testament i powiem szczerze mniej bzdetów jest w Koranie .
RE - Nikt mi nic nie dał ! jestem ateistą , fakt ale zapewniam że z zasadami za które nie muszę sie wstydzić jak kościół za swoje przekrety !
RE - Wjechałeś mi na rodzinę teraz beczysz - początek frustracji i brak arumentów i zaczynamy innymi się zasłaniać !
RE - A więc ogólnie - rodzina katolicka mi nie pasuje choć nie mam nic do niej i życzę jej jak nalepiej ale rozmnażanie się w "rodzinie kazirodczej" kiedyś musi doprowadzić do skretynienia - to są fakty medyczne a ja krtynizmu boję się jak ognia !!! - sarkazm skierowany tylko w stronę demagoga to oczywiście za frustrata i wejście na moją rodzinę WARA CI DO NIEJ !!!
równi !!!
PS
Powołałeś sie na drugą wojnę światową - więc zadałem pytanie - nie umiesz czy nie chcesz na nie odpowiedzieć ?
- Jaka jedyna głowa państwa nie potępiła ludobójstwa na żydach w komorach gazowych puszczone z dymem - zgineło parę milionów ludzi - niezależnie od ich wyznania to było nie cacy i tak mówili wszyscy oprócz adolfa i ....... dokończ proszę wykropkowany tekst polit-klero demagogu .
To fakt nie demagogia - na okres sam się powołałeś . - podaj inny tylko pamietaj im bardziej w tył tym będzie gorzej .....