[ostrzeżenie] wyciekły hasła z wykop.pl !

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 7 wrz 2009, 09:30

[ostrzeżenie] wyciekły hasła z wykop.pl !

Fakt wycieku bazy danych użytkowników wykop.pl dopiero przedwczoraj potwierdzili właściciele tego skompromitowanego serwisu. Zdarzenie miało miejsce kilka tygodni temu lub nawet miesięcy. Hasła te były słabo zakodowane, więc stosunkowo łatwo jest je odczytać przez posiadaczy tej bazy mysql.

Jeżeli ktoś z naszych forumowiczów posiada konto na wykop.pl i używał tego samego hasła i adresu email również w koncie na naszym forum to proszony jest o zmianę hasła na naszym Forum.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 7 wrz 2009, 13:58

Re: [ostrzeżenie] wyciekły hasła z wykop.pl !

Barodzo dobrze że o tym informujecie, ale czy wiadomo może które konta zostały "obublikowane"? A adres eMail chyba nie trzeba zmieniać? Przecież to nie hasło. :)
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 7 wrz 2009, 16:29

Maciek pisze:Hasła te były słabo zakodowane, więc stosunkowo łatwo jest je odczytać przez posiadaczy tej bazy mysql.
Baza MySQL nie miała w ogóle hasła, więc dla tych klakierów to nie było żadne wyzwanie w sumie.
Semper in altum
<<

drynda

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: drynda » 7 wrz 2009, 17:02

Baza danych nie miała hasła ?? MUAHAHAHAHHAHA... Nie no przepraszam, ale to jest żałosne, myślałem o wykopie, jako o serwisie porządnym... no wiecie: RoR (jak grono) itd.
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 7 wrz 2009, 18:45

Adresu email nie musisz zmieniać. Ale jeżeli gdziekolwiek jeszcze użyłeś tego samego hasła co na wykopie - to wszędzie tam powinieneś je zmienić.
Ant pisze:ale czy wiadomo może które konta zostały "obublikowane"
Baza niby zawierała konta użytkowników którzy zarejestrowali się na wykopie przed którymś tam dniem marca 2009r. To informacja od właścicieli wykopu jednak ja nie traktowałbym jej poważnie po tym do czego doprowadzili i po jakim czasie przyznali się do tego.
drynda pisze:Baza danych nie miała hasła ?
Tak logowanie do bazy mysql nie było zabezpieczone w ogóle hasłem - każdy kto posiada internet mógł sobie ją pobrać/wykasować/zmodyfikować i porozdawać kolegom i koleżankom lub sprzedać komuś. Nie była do tego oczywiście potrzebna żadna tajemna wiedza ;)

Czego ja nie zamknąłem ten temat ogłoszeniowy? Poprawiam przeoczenie...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"