NETGEAR DGN2000 - dwa komputery na kablu
Od dość dawna posiadam router Wireless-N ADSL2+ Modem Router DGN2000 firmy Netgear. Zawsze miałem następujące podłączenie:
-mój PC podłączony do routera kablem
-reszta (tj. 3 laptopy) łączyły się przez WiFi.
Dziś jednak postanowiłem podłączyć pod router jeden z laptopów (stoi u mnie nad biurkiem na stałe) również kablem do routera.
Router posiada 4 wyjścia na kabel sieciowy oznaczone kolejno 1,2,3,4. Zawsze używany był tylko numer 1. Teraz drugi komputer podłączyłem pod dwójkę. Komputer podłączony do 2 normalnie łączy się, wykrywa połączenie (są daje wejściowe/wyjściowe) i widać go w administracji routera, ale nie ma połączenia internetowego. To samo dzieje się, gdy podłączę pod wyjście 2 lub 3. Czyli Internet mam tylko na wyjściu numer 1. Pozostałe 3 działają, bo komputery do nich podłączane widoczne są w routerze oraz w sieci, ale nie ma na nich Internetu.
Oba kable działają na 100%, bo oba podłączone pod wyjście 1 dają dostęp do neta.
Czy to wada routera?
Szukałem już w konfiguracji 192.168.0.1 opcji odpowiadającej za uaktywnienie Internetu na tych wyjściach czy coś w tym stylu, jednak nie mogę nic podobnego znaleźć.
Z góry dzięki