[mam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

Jeżeli szukasz spolszczenia, chcesz o którymś porozmawiać lub podzielić się swoim tłumaczeniem.

<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 8 paź 2010, 00:33

[mam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

Jak w temacie, czyli mam Borderlands spolszczenie gry. Nie mogę zainstalować spolszczenia na wersji, którą posiadam. Ponadto chcę je troszkę zmodyfikować. Kto pomoże?

EDIT: Udało mi się wyodrębnić spolszczenie Cenegi... o ironio, musiałem ściągnąć pirata, aby tego dokonać... Co to za czasy, gdzie z oryginałami ma się więcej problemów, niż z piratami? Eeeech....

Ale nieważne.

POBIERZ:

Kod: Zaznacz cały

http://www.rapidshare.com/files/443691126/BL_PLPatch141.zip
ROZMIAR: 66MB

** Wymaga gry w wersji 1.41 do działania,
** Spolszczona jest cała podstawka (bez dodatków, ale mogą być zainstalowane -- po prostu będą angielskie),
** Działa polska czcionka,
** Można zainstalować spolszczenie "gdzie chcesz", jeżeli chcecie zobaczyć, jakich plików brakowało.

Zostało wyodrębnione w następujący sposób:

1. Zainstalowałem wersję angielską Borderlands (Razor1911 -- jest to kopia oryginalnej płyty MULTI-5, a więc dostępnej w sprzedaży detalicznej u nas), a następnie zainstalowałem patcha 1.30 w wersji angielskiej.
2. Zrobiłem "snapshot" plików gry programem SpyMe Tools.
3. Zainstalowałem polonizację do wersji 1.30.
4. Zrobiłem kolejny "snapshot" plików gry, a następnie skorzystałem z opcji "compare". Wyświetliło mi wszystkie pliki, które w jakikolwiek sposób zmodyfikował instalator spolszczenia.
5. Skopiowałem te pliki do osobnego folderu.
6. Zainstalowałem aktualizacje 1.40 PL i 1.41 PL i jeszcze raz skopiowałem te same pliki, nadpisując je. Otrzymałem w ten sposób spolszczenie zgodne z najnowszą wersją 1.41! Działa również na wersji Steam -- trzeba tylko wyłączyć automatyczne aktualizacje i wszelkie weryfikacje plików gry, żeby Steam nie przywrócił plików angielskich!

Instalator skompresowany jest metodą lzma2/ultra64, a więc najmocniejszą kompresją, jaką obecnie da się skompresować programy instalacyjne. Nie skombinowałem mechanizmu wykrywania folderu gry, ale to nie problem, prawda? Wiadomo, gdzie tego patcha należy zainstalować! Chyba...*

* oczywiście, zawsze zdarzą się przypadki niewiedzy absolutnej, LOL... :D
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 07:42 przez Delacroix, łącznie zmieniany 3 razy.

Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 8 paź 2010, 02:33

[szukam] Borderlands - wyodrębnione spolszczone pliki!

Witaj Delacroix... Chyba Cię długo na forum nie było? ale do rzeczy jeśli chodzi o borderlands spolszczenie to:

Co do plików, to sprawa ma się tak. Swego czasu także tak jak Ty szukałem plików wyodrębnionych z gry,
no i znalazłem. Po ściągnięciu i nałożeniu ich na wersję angielską (chyba v1.0) mniej więcej, wszystko wyglądało
OK, lecz jak się później okazało, było to błędne wrażenie. Menu gry było ładnie i pełnie spolszczone, lecz gdy
uruchomiłem grę i rozpoczęło się jej "wczytywanie" okazało się, że w zdaniach nie ma polskiej czcionki.
Gdy gra się już załadowała okazało się niestety nie ma jej także w grze (wtedy, gdy ktoś do Ciebie gada).
Nie wiem, czego to była przyczyna, że w manu gry wszystko było OK, a w grze barak było czcionki
(zamiast polskich liter były puste pola), tego, że nie wgrywałem patchy, czy tego, że brakowało w ściągniętym
spolszczeniu jakiś plików. Niestety musiałem zrezygnować z dalszych testów spolszczenia, gdyż okazało
się, że mój blaszak już nie wyrabia.

Jest już dosyć późna pora, więc jak się jakoś rano zbiorę (lub później), to Ci to gdzieś wrzucę,
to sobie sam przetestujesz...

A to kilka obrazków jak u mnie spolszczyło
(rozdzielczość marna, bo ustawione było na najmniejsze detale):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 8 paź 2010, 11:43

Proponuję zrobić inaczej: podaj mi wszystkie klucze rejestru z wersji Borderlands, na której spolszczenie WESZŁO. Łącznie z kluczami z Microsoft >> Windows >> CurrentVersion >> Uninstall. I sam już sobie spróbuję wgrać spolszczenie cenegowe i je wyodrębnić.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 8 paź 2010, 13:16

Niestety w kwestii wpisów do rejestru nie jestem w stanie pomóc.
Jak napisałem powyżej, także miałem problem z zainstalowaniem spolszczenia od Cenegi
i tylko co znalazłem to właśnie te pliki wyciągnięte z gry po jej spolszczeniu :(
Może ktoś inny Ci pomoże...

Ale jeśli ktoś chce, to zapodaje te pliki, którymi spolszczyłem grę tak jak na obrazkach powyżej...

POBIERZ:

http://www12.zippyshare.com/v/6676512/file.html
LUB/ALBO

http://vhqola.1fichier.com/borderlands_pl_up_horhend_dla_www.Portal24h.pl.rar
ROZMIAR: 84MB
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 20 sty 2011, 22:32

Re: [szukam] Borderlands - wyodrębnione spolszczone pliki!

Postanowiłem zrobić rzecz następującą.

Jako że Borderlands spolszczenie nie zadziała na wersji oryginalnej, ściąganej ze Steam, stwierdziłem, że nie będę kupował po raz drugi, tym razem wersji pudełkowej. Postanowiłem ściągnąć pirata. Jako że RELOADED to po części samoróbka, coś może nie pójść, toteż zapuściłem ściąganie wersji Razora. Na niej zainstaluję patche, następnie porównam pliki i je wyciągnę. Będę raportował na bieżąco.
<<

panZDZiCH

Początkujący

Post autor: panZDZiCH » 21 sty 2011, 02:50

Wszystko od RLD u mnie działa, czego nie mogę powiedzieć o patch'ach od RZR... ;) To tak a propos "Jako że RELOADED to po części samoróbka, coś może nie pójść, toteż zapuściłem ściąganie wersji Razora.".
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 21 sty 2011, 03:52

Chodzi o to, aby instalator poszedł. Ja także fukam na witamince od RLD, pozwala mi uniknąć mordowania się z SecuROM PA, które jest niemal tak inwazyjne dla komputera, jak ongi StarForce 3.5. Ale to nieistotne. Istotne jest, aby zmusić instalator spolszczenia do działania.

EDIT:

SUKCES!!!

Wyślę spolszczenie niedługo na RapidShare. Stamtąd już sobie ściągniecie wszyscy :)

EDIT: Aktualizacja pierwszego posta!
<<

Vieslav

Nowy

Post autor: Vieslav » 21 sty 2011, 08:03

Re: [Posiadam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

Jakby ktos mial starsza wersje to tu jest spolszczenie do wersji 1.2 podstawka od reloaded

http://www.przeklej.pl/plik/borderlands-rar-0009md2o840i
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 21 sty 2011, 12:38

Re: [Posiadam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

Ja nie rozumiem, PO CO dajesz borderlands spolszczenie do starszej, bezużytecznej, zabugowanej wersji! Tylko w 1.41 działa w pełni gra wieloosobowa, starsze wersje nie wiadomo, czy się w ogóle połączą! I tak, nawet wersja "witaminizowana" od RLD (1.41) działa, ponieważ klucz SecuROMowy służy wyłącznie do aktywacji / odblokowania całej gry jako takiej i nie jest weryfikowany w MP! I tylko 1.41 jest kompatybilna ze WSZYSTKIMI dodatkami, gdyby komuś przeszło przez myśl je instalować!
<<

panZDZiCH

Początkujący

Post autor: panZDZiCH » 24 sty 2011, 20:34

[Posiadam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

W takim wypadku gratuluję. Kawał dobrej roboty.
<<

Konradzinsky

Nowy

Post autor: Konradzinsky » 1 paź 2012, 19:03

Re: [mam] Borderlands - spolszczenie do wersji 1.41

Po zainstalowaniu spolszczenia mam fioletowe textury. :[ Pomożecie mi?