Zmiany w 1.7:
Dodano tłoki
Tylko ogień i redstone inicjuje wybuch TNT
Można stawiać płotki(oraz pochodnie) na płotkach
Dodano nożyce
Nożyce mogą zbierać bloki liści z drzew
Nożyce mogą zbierać wełnę z owiec bez ranienia ich(Prawy przycisk myszy)
Owce nie wyrzucają wełny kiedy je uderzymy
Nowa tekstura Cobblestone oraz Bricks(Brukowca oraz bloków cegieł)
Zmiany w 1.7_01:
Poprawiono błędy związane z crashowaniem tłoków
Poprawiono błędy związane z używaniem nożyc na owcy
Poprawiono błędy związane z wczytywaniem świata
Zmiany 1.7.2:
Uszkodzone światy znowu działają
„Migające” tłoki zostały poprawione
Tłoki już nie duplikują przedmiotów
Poprawiono błędy z wywalaniem serwera po użyciu tłoków
Receptury craftingu:
Piston:
Sticky Piston:
Nożyce:
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
Ja sobie niestety nie pogram w MineCraft'a z powodu mojej karty graficznej. Polecam grę "Terraria" zwanej "MineCraft'em w 2D". Ta gra nie jest kopią MineCraft'a. Wiele elementów rozgrywki zostało "zerżniętych". Grafika jest miła dla oka, jest crafting, są wrogowie, jest budowanie budowli, domków i kopalni.
Dzieńdobry, ja mam pytanie. W regulaminie jest napisane "6. Stawiać tabliczki z nickiem przed wejściem do danej budowli [ ostrzeżenie ] (domy bez tabliczek z właścicielem są uznawane za domy należące do wszystkich)"
Byłem wielce zaskoczony, kiedy po 6 dniach nie grania, jak wyszłem z chaty to zobaczyłem wielki kwadratowy zamek na sztucznej kwadratowej wyspie stworzonej przez człowieka 20 metrów od mojej wysepki i chatki. Czy da się może zrobić na serwerze jakieś prawo uprawniające akt własności albo jakieś posiadanie ziemi? Widok z okien mi zosłoniło, lampy w domu muszę w dzień zapalać. Nie to, że jakiś zbulwersowany jestem czy coś, ale niepodpisana wyspa, niepodpisany zamek... Może to jest zamek użytkownika Dawidko, który już nie gra na tym serwerze? Da się coś z tym zrobić Maćku?
Może spróbuj zainstalować nowsze sterowniki do karty graficznej? Albo może właśnie zainstalowałeś nowsze niedawno? Jesli tak to spróbuj wrócić do starych.
Kilka dni temu wyszła aktualizacja do Javy. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale pojawił się poradnik jak zoptymalizować Minecrafta pod tym względem (chodziło o zarządzanie pamięcią). Poczytaj, zaktualizuj tą Jave jak Ci się to automatycznie nie zrobiło i spróbuj:
W ostatnim czasie faktycznie instalowałem najnowsza wersję sterów do grafy i też podejrzewałem ten fakt za źródło problemu. Tylko że nie chciało mi się wracać do starszej wersji, trzeba będzie się zmusić i to sprawdzić
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
Eh niestety ja tez nie moge pograc, strasznie niskie FPS'y, zintegrowana karta i te sprawy:( Ale fajnie jest poczytac co piszecie, jak sie wkrecacie, moj brat tez gra i mi mowi ze musi drzwi do mieszaknia swoje zrobic i ze nie ma gdzie spac hehe. Mozna sie posmiac:)
Sprawdź link, który dałem wyżej dotyczący optymalizacji Minecrafta do nowej wersji Javy 1.7. Poradnik przede wszystkim dla tych, którzy grają na laptopach z zintegrowanymi kartami graficznymi.
Rezydencje to obszary chronione przed wszelkim działaniem innych graczami. Nikt oprócz ciebie nie będzie mógł w nich nic robić (lub tylko to na co pozwolisz).
Narzędziem do zaznaczania jest zwykly patyk (Stick).
Narzędziem informującym jest Sznurek (String)
Użycie w skrócie:
- bierzemy patyka (Stick)
- klikamy patykiem lewym myszki na 1. róg naszego kwadratowego/prostokątnego obszaru
- klikamy patykiem prawym myszki na 2. róg przeciwległy do 1. rogu (obszar zostaje zaznaczony)
- teraz nasz obszar jest calkowicie plaski ale mozemy go rozszerzyc na wyzej i/lub nizej od tego zaznaczenia
- aby rozszerzyc od podziemia do gory wydajemy komende: /res select vert
- aby finalnie zakonczyc tworzenie Rezydencji wydajemy komende: /res create WlasnaNazwaRezydencji
Obecnie ustawiłem że można chronić max obszary o wielkości 25x25 i wysokości 50 klocków.
Przydatne komendy: /res select expand X - powiększa zaznaczenie o X bloków w kierunku, w którym akurat się patrzymy /res select x y z - zaznacza bloki w odleglosci x, y, z od gracza /res ? - wyświetla help /res select size - wyświetla informacje o wielkości zaznaczonego terenu, oraz kosztach jego zakupu /res create nazwa - z zaznaczenia tworzy naszą ochronną strefę, nazwa to nazwa naszej strefy /res limits - lista aktualnych limitów
Dodatkowo aby pozwolić innym użytkownikom budowe na zabezpieczonym terenie trzeba użyć komendy
ResidentName- Nazwa twojej rezydencji
PlayerName- Nazwa gracza
Flag - To coś co będzie w spoilerze
True - Zezwól
False - Odmów
Remove - Usuń
Spoiler:
<move>
Defines whether said player/group can move inside the protected area. If set to false, the player/group will not be able to enter.
<build >
Defines whether said player/group can build inside the protect area. If set to false, the player/group will not be able to build.
<use >
Defines whether said player/group is allowed to have access to anything inside the protected area. This includes doors, chests, furnaces, dispenser etc. If set tp false, players will not be able to open the door or use any item inside the protected area.
<tp>
Defines whether said player/group is allowed to teleport to the residence. If set to false, player/group will be unable to teleport.
<admin>
Allows or dis-allows player to set flags on the Residence. Defaults to false.
<subzone>
Allows or dis-sallows player to make subzones at will. Defaults to false.
<bucket>
Allows or disallows bucket use in the zone.
<place>
Overrides the build flag, and allows or dissallows block placement.
<destroy>
Overrides the build flag, and allows or disallows block destruction.
<move> Czy użytkownicy mogą chodzić po twoim terenie. Domyślnie Tak
<build > Czy użytkownicy mogą budować na twoim terenie. Domyślnie Nie
<use > Czy użytkownicy mogą otwierać skrzynki, drzwi, piece, etc. Domyślnie Nie
<tp> Czy użytkownicy mogą się teleportować na posesje. Domyślnie Nie Zablokowane
<flow> Definicja czy woda/lava <czytać ciecze > mogą się rozlewać na posesji. Domyślnie Nie
<pvp> Czy na posesji może być PvP. Domyślnie Tak
<tnt> Czy na posesji może wybuchnąć TNT Domyślnie. Nie
<creeper> Czy creeper może wybuchnąć na działce. Domyślnie Nie
<ignite> Czy na posesji może powstać ogień. Domyślnie Nie
<firespread> Czy na posesji może się ogień rozprzestrzeniać. Domyślnie Nie
<damage> Czy na posesji użytkownicy mają dostawać obrażenia. Domyślnie Nie
<healing> Czy na posesji użytkownicy mogą się leczyć. Domyślnie Nie
<animals> Czy na posesji nie mogą się spawnować zwierzęta. Domyślnie ?
<monsters> Czy na posesji nie mogą się spawnować potwory. Domyślnie ?
<subzone> Nie umiem tego przetłumaczyć. Zablokowane
<bucket> Czy wiaderka mogą być używane na posesji. Domyślnie Tak
<place> Czy na posesji można postawić klocek. Domyślnie Nie <To samo co build tylko że nie można niszczyć >
<destroy> Czy na posesji można zniszczyć klocek. Domyślnie Nie <To samo co build tylko że nie można tworzyć >
Oryginalny tutorial pluginu Residencje jak to robic jest tutaj: