[problem] Pytanie dotyczące legalności

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Fisher

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Fisher » 3 mar 2012, 17:54

[problem] Pytanie dotyczące legalności

Witajcie. Mam takie pytanie. Kupiłem kiedyś Call of Duty 2, no i jakiś czas temu komuś je pożyczyłem i nie wiem komu ale na szczęście byłem na tyle mądry żeby zostawić sobie książeczkę z gry z oryginalnym kluczem. Chciałem zainstalować patcha 1.3 do CoDa 2 ale mam błąd i nie wykrywa gry (Windows był przeinstalowany bez formatu dysku D gdzie miałem wszystko inne): jest napisane w komunikacie, że nie może określić wersji gry. Oczywistym jest, że muszę ją przeinstalować i teraz moje pytanie: Jeżeli ściągnę grę z internetu, zainstaluję CoDa, patcha 1.3 i wprowadzę ORYGINALNY klucz z gry to będzie to w pełni legalne?

<<

Kanasta

Nowy

Post autor: Kanasta » 3 mar 2012, 19:44

Odp: [problem] Pytanie dotyczące legalności

grać se mozesz bo gre kupiles ale ją rozpowszechniles jak koles ja zainstalowal to lezysz :!:
<<

Fisher

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Fisher » 3 mar 2012, 20:29

W sumie nie myślałem wtedy tak o tym i w związku z tym właśnie już nigdy gier pożyczać nie będę :mur:
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 3 mar 2012, 22:55

No pożyczyć nie możesz (choć cały czas myślałem, że można), ale możesz grę koledze podarować, on sobie pogra o potem podaruje ją tobie, co jest legalne :) Wartość takich darowizn w ciągu 5 lat nie może przekroczyć 4.902 zł bo inaczej musiałbyś zapłacić podatek od darowizn :P

A co do reszty, jak masz legalny klucz, to ściągaj grę, instaluj i graj.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 4 mar 2012, 15:09

Kod: Zaznacz cały

Wartość takich darowizn w ciągu 5 lat nie może przekroczyć 4.902 zł bo inaczej musiałbyś zapłacić podatek od darowizn 
Wiedzialem o tym fakcie juz kiedys ale zadam pytanie: Czyz to nie jest jeden z najwiekszym absurdow w polskim prawie?
A na dodatek te legalnosci, nielegalnosci. Jak ludzie lubia sobie utrudniac zycie a panstwo wyciagac od nich kase ktore legalnie zarobili(czesto bardzo ciezko, kiedy oni na wiejskiej sie opier******). Ciesze sie ze nie zwracam uwagi na takie sprawy i jak bede chcial komus dac laptopa za 10tys to mu dam i bedzie mi kolo dup* latac ze jest to opodatkowane. Dotyczy to tez tej gry. Tyle z mojej strony.
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 5 mar 2012, 19:19

Bartek, absurdem jest to, że nie można gry pożyczyć, bo w programy komputerowe wyłączone są z dozwolonego użytkowania, ale można ją sprzedać na co zezwala art. 51 ustawy o prawie autorskim:
http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=393465 pisze:Nic złego w zachowaniu graczy sprzedających używane oryginalne gry nie widzą także eksperci. – Jeżeli ktoś nabędzie legalny egzemplarz utworu, np. płytę z grą komputerową, to jest uprawniony do jego odsprzedaży – uważa dr Arkadiusz Michalak z Centrum Praw Własności Intelektualnej im. H. Grocjusza.
Wynika to z zawartej w prawie autorskim zasady wyczerpania prawa do zezwalania na dalszy obrót egzemplarzem (art. 51 ust. 3). Oznacza to, że ten, kto dysponuje majątkowym prawem autorskim do gry, czyli np. producent, w takiej sytuacji nie ma już prawa zgłosić sprzeciwu. Tę regułę można stosować w odniesieniu do egzemplarza, który został wprowadzony do obrotu na obszarze RP lub na Europejskim Obszarze Gospodarczym. Nawet umowy licencyjne, które gracz zawiera, nabywając grę, nie mogą ograniczyć takiej reguły. – Przepis o wyczerpaniu praw jest przepisem bezwzględnie obowiązującym i strony nie mogą zmodyfikować go umownie – wyjaśnia dr Michalak.
Dlatego też jeśli chce się być w zgodzie z prawem lepiej grę sprzedać choćby za 1gr, niż ją pożyczyć.

A jeszcze co do mojej poprzedniej wypowiedzi, to chciałbym uzupełnić, że najlepiej ściągnąć wersję która do instalacji nie wymaga cracka, używanie cracka mimo posiadania oryginalnego klucza jest nielegalne (w przypadku tak starej gry i tak nikt tego nie skontroluje, ale jakby co). Proponowałbym też skontaktować się z pomocą techniczną wydawcy gry, może oni za jakąś niewielką opłatą, bądź też za darmo wyślą ci płytę instalacyjną. Mi Microsoft gdy chciałem zainstalować Office na netbooku przysłał link skąd mogłem ściągnąć instalke tego Office.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 5 mar 2012, 22:09

Podpowiedz dla niekumatych, tego cracka pelnego wirusow mozna zastapic obrazem plyty. Odpala sie go za pomoca daemon toolsa a obraz plyty ma forma MDF. Zastepuje on nam plyte, po zamontowaniu go robimy komputer w konia gdy jemu sie wydaje ze jest to orginalna plyta. Nie zawsze to dziala, bo konieczny jest w niektorych przypadkach rowniez crack, ale tam gdzie mozna to ci co maja podobny dylemat, mozna na chwile badz na dluzej zamienic plyte na obraz plyty, lub nawet stworzyc na podstawie orginalu obraz plyty, robiac w ten sposob kopie naszej gry zeby ochronic ja np przed przypadkowym porysowaniem itp co jest juz jak najbardziej legalne. Pozdro.
<<

Kanasta

Nowy

Post autor: Kanasta » 5 mar 2012, 22:19

bartek2903 pisze:stworzyc na podstawie orginalu obraz plyty, robiac w ten sposob kopie naszej gry zeby ochronic ja np przed przypadkowym porysowaniem itp co jest juz jak najbardziej legalne. Pozdro.
i tylko to jest legal bo same silnki gier sa opdrogramowaniem zamkniętym i chronionym