Golarka – zwykła czy elektryczna? Fakty i mity - porównanie!
Na wstępie opowiadanie dla fanów brazylijskich seriali, a później konkrety. „Technikę” golenia zwykłą maszynką opanowałem do perfekcji, jednak zawsze moja skóra miała problem z goleniem. Po goleniu miałem podrażnioną skórę (oczywiście szczególnie na szyi). Nie pomagały cudowne maszynki z reklam typu mach 10, 150 machów, 5 ostrz, 100 ostrz….i specjalne kremy/pianki/żele dla podrażnionej/delikatnej skóry. Więc dochodziło do tego, iż po goleniu mijały 2 dni (odwlekałem golenie ile się tylko da), podrażanie mijało, a zarost znowu krzyczał żeby go ogolić, więc podrażnienie, które już ustępowało musiało wrócić ponownie. I tak bez przerwy…
Któregoś słonecznego, pochmurnego… bez znaczenia, jakiego dnia postanowiłem wypróbować od znajomego jakąś tanią elektryczną golarkę typu „trzy głowice”. Niestety przygoda nie zakończyła się pomyślnie gdyż ten typ golarki jest niewygodny w obsłudze (pomijam kwestię wątpliwej jakości ostrza w tym egzemplarzu), ponieważ ostrza/głowice nie przylegają ściśle do siebie, tylko tworzą układ trójkąta, co powoduje, że musimy golarką „trafiać w zarost”, gdyż pomiędzy 3 głowicami jest pusta przestrzeń. Kto używał typ "3 głowice", ten wie o co dokładnie chodzi.
Innego pięknego dnia po kolejnymi goleniu się zwykłą golarką i po kolejnych podrażnieniach postanowiłem kupić golarkę elektryczną, ale nie typu 3 głowice tylko konstrukcję z przeciwnego obozu, czyli tzw. „siateczkę”, konkretnie model produkowany przez Brauna. Generalnie na rynku golarek elektrycznych panują 2 firmy: Braun i Philips. Ten pierwszy produkuje golarki „z siatką”, a ten drugi oferuje „3 głowice”. Wybrałem Brauna, gdyż jak wspomniałem ten typ konstrukcji golarki sprawdził się praktyce lepiej niż 3 głowice.
Po kilku letnim goleniu się zwykłą maszynką do golenia i już 2,5 letnim goleniu się golarką elektryczną Brauna mam takie oto "mondre" wnioski i spostrzeżenia. Niektórzy mogą "doznać szoku" (szczególnie czytając podpunkty „b” i „c”, bo obalam tu mity golarki elektrycznej, a tych pełno krązy w internecie)
Golarka ELEKTRYCZNA:
a) Nie powoduje podrażnień tak jak zwykła maszynka do golenia. Golenie stało się przyjemnością, a nie katorgą! Główna zaleta golarki elektr., dzięki której chyba nigdy nie wrócę już do zwykłej maszynki.
b) NIE goli dokładniej niż zwykła maszynka, gdyż w elektr. ostrze jest schowane za siateczką, a pomiędzy siateczką, a samym ostrzem też musi być pewna odległość, gdyż inaczej ostrze tarłoby o tą przesłoną, a ostrze pozbawione tej osłony stanowiłoby poważne zagrożenie. Tak, więc ostrze maszynki elektrycznej z większej odległości tnie nasz zarost niż w zwykłej maszynce, gdzie ostrze bezpośrednio trze o skórę – stąd możliwość szybkich podrażnień w zwykłej maszynce. Jednak gładkość przesunięcia ręką pod włos po goleniu elektrykiem uzyskuję zadowalającą.
c) NIE goli szybciej niż zwykła maszynka. Głównie ze względu na pkt. b) i na to, iż ostrze jest większych rozmiarów, więc musimy układać je pod różnymi kątami i kilka razy przeciągać po tym samym miejscu po twarzy. Zwykłą maszynką dokładnie goliłem się w ok. 5 min., a elektryczną robię to w ok. 10 min.
d) Jest trochę tańsza w eksploatacji niż zwykła maszynka, gdyż ostrze/koszyczek (koszt ok. 100zł) wymienia się, co ok. 18 miesięcy i odpada zakup żelu/pianki do golenia. Nie wspominając już o komforcie braku podrażnień, którego nie jestem w stanie wycenić
e) Golimy się na sucho, więc nie ma potrzeby oblewać się woda przed goleniem, żelem/pianką a następnie znowu oblewać się wodą po goleniu. Choć ja zawsze myje twarz po goleniu, gdyż uważam zarost za doskonałą siedzibę bakterii i innego brudu.
f) Można się golić bez lustra np. przed TV itd. praktycznie na ślepo, zarost gromadzi się w zasobniku golarki nie brudząc niczego w koło (oczywiście do momentu jego przepełnienia).
Kilka uwag praktycznych nt. golarki elektrycznej:
• - 2 tygodnie daj sobie na opanowanie techniki golenia do perfekcji, różni się ona całkowicie od golenia zwykłą maszynką, więc będziesz się czuł jak 16 latek, który goli swój pierwszy nieśmiały zarost. Dopiero po opanowaniu techniki golenia zacznij wypowiadać się nt. gol. elektr.
• - Golimy się zawsze pod włos!
• - Przeprowadzaj golenie wyłącznie na suchej skórze, nie mocz, nie kremuj nie nakładaj żadnych żelów/pianek przed goleniem. Szybciej ogolisz się na sucho, gdyż im włos bardziej wyprostowany tym szybciej chwyci go golarka.
• - Sucha twarz – łatwiej się ogolisz! Jeżeli masz przetłuszczającą się skórę na twarzy, szyi to przed goleniem umyj ją mydłem, wytrzyj/wysusz i dopiero zacznij się golić. To samo jeżeli zapomniałeś się i pokremowałeś twarz krótko przed goleniem.
• - Za „jedyne” ok. 150zł m.in. Braun sprzedaje golarki ze stacją czyszczącą, które służą do automatycznego czyszczenia/odświeżania golarek itp.. Kompletnie nieopłacalny i zbędny bajer, gdyż podobne rezultaty osiągniemy dając na ostrze kilka kropel zwykłego płynu do czyszczenia naczyń (kilka zł za litr!), który świetnie czyści i jednocześnie daje przyjemny zapach naszej golarce, tanio i szybko! To mój własny patent Dodatkowo stacja dokująca zabiera zbyt wiele miejsca, podczas podróży. Stacja dokująca:
• - Podłączona golarka do kontaktu ma większą moc niż podczas pracy na akumulatorze (niektórzy twierdzą, że Braun ma taką samą moc, ale ja różnicę dostrzegam, choć nie jest duża)
• - Jak kupujesz golarkę to bierz model z futerałem, łatwiej wtedy o zachowanie czystości golarki i łatwiejsze przechowywanie, bardzo ważne w szczególności podczas podróży.
Philips "3 głowice":
Braun "siatka":
Kilka uwag Brauna nt. efektywnego golenia się:
Philips też jakis lakoniczny text zamieścił na stronie:Jaki jest właściwy sposób golenia się?
Jeżeli dopiero zaczynamy golić się na sucho, skóra może potrzebować 14-21 dni na przyzwyczajenie się do nowego sposobu golenia. Braun radzi, aby golić się przed myciem, ponieważ skóra po myciu może być nabrzmiała . Wstępne golenie nie jest zalecane w przypadku maszynek Braun. Folia golarki gładko przesuwa się po suchej twarzy nie powodując podrażnień skóry. Braun zaleca delikatne prowadzenie maszynki podczas golenia. Należy trzymać maszynkę pod kątem 90 stopni do twarzy. Skóra powinna być naciągnięta, a golarkę należy prowadzić pod włos. Włosy nie rosną w jednym kierunku tak, więc ważne jest, aby zmieniać kierunek golenia, kiedy jest to konieczne. Kilkudniowy zarost najlepiej się goli prowadząc maszynkę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów. Po zakończeniu golenia bardzo ważne jest, aby wyczyścić maszynkę. Źle oczyszczona maszynka pogorszy jakość golenia. Braun radzi zmienić folię golącą i ostrza co 9-18 miesięcy lub kiedy części zużyją się, po to aby zapewnić optymalne golenie.
Czy mogę/powinienem stosować środki przeznaczone do stosowania przed goleniem?
Nie, nie polecamy żadnego rodzaju środków przed goleniem przed użyciem maszynki Braun. Składniki znajdujące się w płynach do użytku przed goleniem mogą zniszczyć golarkę.
Sprecyzowałbym porady Brauna i Philipsa tak, że to nie skóra musi się przyzwyczaić do nowego sposobu golenia, ale gł.u.pi użytkownik musi się po prostu nauczyć nowego sposobu golenia, ale producenci przecież muszą to ładniej "ująć"Jaki jest najlepszy sposób golenia?
Odpowiedź
Przesuwaj głowice golące po skórze, wykonując ruchy proste oraz okrężne.
Najlepsze rezultaty można uzyskać, goląc suchą skórę.
Skóra twarzy może potrzebować 2–3 tygodni, aby przyzwyczaić się do nowego sposobu golenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu, po goleniu umieść na głowicy golącej nasadkę zabezpieczającą.