Brutalne gry to tworzenie potencjalnych morderców?

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Regis

Zaawansowany

Post autor: Regis » 13 lis 2013, 19:27

Brutalne gry to tworzenie potencjalnych morderców?

Kod: Zaznacz cały

http://vimeo.com/79286645

Cóż moim zdaniem, jest to tylko walka mass mediów.
TVP apeluje (w mojej interpretacji) do rodziców którzy nie potrafią wychować dziecka i szukają przyczyny na co "zwalić" niepowodzenie w wychowaniu.
"OCZYWIŚCIE, ŻE TO PRZEZ TĘ BRUTALNOŚĆ W GRACH MNIE (cenzura) NIE SŁUCHA. TVP MA RACJE."

I oczywiście to co zwykle "TV dobre, Gry złe".
Najbardziej boli mnie, gdy mówią o "uzależnieniu" to zawsze jest jakiś film z konwentu -.-

A wy co myślicie?

<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 13 lis 2013, 22:02

Re: Brutalne gry to tworzenie potencjalnych morderców?

po części w faktach była racja - gry powinny być sprzedawane na okazanie dowodu. Co do skutków - dzieci zawsze są najbardziej narażone na wpływ z zewnątrz "czym skorupka za młodu nasiąknie...." dasz 10latkowi GTA do zabawy - pewne że nauczy sie części zachowań a w większości na pewno zrobi to nieświadomie - przecież tak rodzicie uczą też dzieci normalnego zachowania. Co do przyczyny tego, że to gry są winne - nigdy się z tym nie zgodzę
- masz nóż 10 latku
- jeden z nich pójdzie posmarować sobie chleb masłem a drugi jak w GTA spróbuje zdobyć pieniądze od człowieka na ulicy
nastolatek może uczynić to samo, kwestia wychowania i wpojenia zasad.
to że gram w gry takie oznacza że jestem psycholem?
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 14 lis 2013, 01:08

Żadne badania które przeprowadzano i które znam nie potwierdziły dotychczas prostego związku pomiędzy "zabijaniem w grach, a zabijaniem na ulicach". Ale to zawsze ładnie wygląda gdy dziennikarz mówi że "sprawca masakry w szkole X w USA który zabił 5 dzieci na pewno grał w np. CSa". Tylko że problem jest taki że razem z nim w CSa gra kilka mln osób i nawet nie 1% z nich nie zabił nikogo, a przecież wg teorii dziennikarzy powinno być kilka mln zabójców na ulicach ;)
Zacytuję sam siebie co napisałem wcześniej na FB:
Dzisiaj w TVP "Wiadomości" oczywiście materiał jakie to gry złe dla dzieci, ble ble.... a jako przykład podano GTA V (gra dla osób 18+) i COD Ghost (16+). Nie przytoczono żadnych wyników badań które by dowodziły zły skutek gier dla dzieci na psychikę tych dzieci (podana gra GTA V nie jest grą dla dzieci), bo takie badania nie istnieją. Są natomiast badania udowadniające że gry poprawiają refleks i mogą byc pomocne w leczeniu niektórych chorób. Dziennikarzyny znowu się nie popisali.

Obejrzyjcie sobie sami:
http://www.tvp.pl/publicystyka/programy ... e/12990572
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Regis

Zaawansowany

Post autor: Regis » 14 lis 2013, 14:07

Tutaj się zgodzę, iż dzieci w wieku 10-13 są gliną w której można rzeźbić i nie powinny grać w gry typu GTA, no ale 18+. No błagam.

A po za tym istnieją również gry strategiczne nie tylko FPS`y, które pokazują wojnę, no ale nikt się nie czepia, bo gorsza grafika niż w GTA i nie byłoby czego pokazać w TV.

Nie wspominając o tym, że prawdopodobnie gdyby zacząć sprzedawać gry 18+, to popyt na gry byłby tak mały, że raczej nie moglibyśmy się ich spodziewać gier po Polsku.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 14 lis 2013, 19:06

TVP pokazuje brutalne filmy dzieciom! :hyhy:
http://www.portal24h.pl/artykuly/tvp-oc ... -4028.html
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"