[Posiadam] Metodę spolszczenia Oblivion GotY Steam

Jeżeli szukasz spolszczenia, chcesz o którymś porozmawiać lub podzielić się swoim tłumaczeniem.

<<

Fikoblin

Nowy

Post autor: Fikoblin » 9 cze 2012, 11:24

[Posiadam] Metodę spolszczenia Oblivion GotY Steam

Witam,
Mogłby ktoś wyciągnąć polskie pliki z Obliviona? Posiadam wersje na Steamie, która jest już automatycznie spatchowana do wersji 1.2, przez co nie działa patch/spolszcenie Cenegi. Zależy mi tylko i wyłącznie na spolszczeniu kinowym. Byłbym bardzo wdzięczny, jakby ktoś wysłał te pliki.

=Edit=
Solucja w poście niżej, jak tylko zaakceptuje go moderator.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 13:30 przez Fikoblin, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

Fikoblin

Nowy

Post autor: Fikoblin » 13 cze 2012, 13:29

Odp: [Szukam] Spolszczenie Oblivion GotY Steam

Rozwiązłem problem. Wystarczy ściągnąć spolszczenie do Shivering Isles. Linka nie będę podawał, ale chodzi o instalator, który był dołączany do płyty z dodatkiem. Spolszcza on całą grę. Występują kila problemów, które postaram się wyjaśnić:

1. Brak polskiej czcionki
Ściągnij program Oblivion Font Maker, przerób jakąś czcionkę, która ci się podoba, wgraj ją do folderu Data/Fonts w katalogu Obliviona (Steam/steamapps/oblivion), a następnie zedytuj plik oblivion.ini, znajdujący się w Dokumentach/My Games/Oblivion, w sekcji [Fonts], zmien czcionki na te wgrane przez ciebie.

2. Brak głosów i ruchu ust
Polega to na tym, że polska wersja ma inny plik exe. Najprostszym rozwiązaniem jest zostawieniem zainstalowanego w spolszczeniu pliku oblivion.exe i używania do legalnie zakupionej gry polskiego cracka lub obrazu mini-img zamontowanego w Daemonie (sic!). Jeżeli nie chcesz łamać prawa, skopiuj wcześniej oryginalny Steamowy plik oblivion.exe i pozniej wgraj go znowu. Nie będzie problemu z DRM, ale wystąpi problem z głosami i ruchem ust. Aby to naprawić, trzeba użyć programu BSA Commander, który twórcy udostępnili razem z Construction Setem. Wypakowujemy nim, pliki Oblivion - Voices1.bsa i Oblivion - Voices2.bsa, znajdujące się w katalogu Data. Następnie zmieniamy nazwy folderów w Sounds/Voice/Oblivion.esm z angielskich, na polskie. Tzn. np. imperial - cesarski itd. Następnie wgrywamy to do folderu Data, lub jak chcemy, możemy to z powrotem zapakować to plików bsa.
<<

Sahin

Nowy

Post autor: Sahin » 3 lip 2012, 18:40

Odp: [Posiadam] Metodę spolszczenia Oblivion GotY Steam

Dzięki za poradnik. Czcionki udało mi się zmienić, ale mam problem z zmianą nazw ras na polskie. Możesz podać je wszystkie tak jak powinny być?
<<

dAb

Nowy

Post autor: dAb » 9 sie 2012, 21:36

Sory, ale nie bardzo wiem co to znaczy ,,Wersja na Steamie'' jak powiedział Fikoblin. Mógłby ktoś przybliżyć mi ten termin. Z góry dziękuje;)
<<

Fikoblin

Nowy

Post autor: Fikoblin » 12 sie 2012, 13:16

@Sahin,
Skorzystaj z wikipedi Obliviona, musisz niestety sam popróbować, imperial - cesarksi, high elf - wysokie elfy itd. Ja sam zostawiłem cenegowski plik Oblivion.exe i skorzystałem z ściągniętego obrazu mini-img, bo to było najprostsze rozwiązanie.

@dAb
Eee, chodzi o wersję gry Oblivion GOTY, sprzedawaną w sklepie Steam http://store.steampowered.com? Jest ktoś jeszcze kto nie wie co to jest Steam? xD
<<

dAb

Nowy

Post autor: dAb » 12 sie 2012, 18:23

Na innym forum znalazłem metodę spolszczenie Obliviona według, której wystarczy pobrać patch w wersji 1.1 zainstalować spolszczenie i to wszystko. Fikoblin myślisz, że ta metoda może działać?. Bo sam już nie wiem.pzdr
<<

dAb

Nowy

Post autor: dAb » 12 sie 2012, 19:07

A co mam zrobić jeśli pojawia mi się komunikat przy instalacji patcha czy spolszczenie o takiej treści: ,,Old file not found. However, a file of the same name was found. No update done since file contents do not match''. Co oznacza: Stary plik nie został znaleziony. Jednak plik o tej samej nazwie został znaleziony. Brak aktualizacji trwa od zawartości plików nie pasują. Nie wiem co robić, jednak wnioskuje, że coś trzeba dodać lub usunąć z katalogu gry. Fikoblin masz może jakąś rade?
<<

koper1997k

Nowy

Post autor: koper1997k » 1 sty 2013, 01:20

Re: [Posiadam] Metodę spolszczenia Oblivion GotY Steam

Siema!
Ja mam problem, ponieważ spolszczyłem dobrze i gra działa i w ogóle, ale napisy nie wczytują takich polskich znaków jak ę,ó,ą,ś,ł itp. W probramie Oblivion Font Generator nie umiem znaleść polskich znaków. Prosze o pomoc !

Pozdrawiam,
koper1997k
<<

Kazutokun

Nowy

Post autor: Kazutokun » 7 kwie 2015, 16:16

Witam, chciałem odnowić temat gdyż mam ten problem który powinien być rozwiązany, zrobiłem tak jak kazałeś podminiłme nazwy folderów, mam spolszczone itemki (niektóre zwoje nie są spolszczone) i napisy ale napisy znikają i mowy nadal nie ma (y)... :'( Nie wiem już co zrobić (y) Przyznam że mam Obliviona od nosteam (y) każdy wie o co chodzi ;)
<<

Gaul

Nowy

Post autor: Gaul » 11 sie 2015, 18:00

(Mam pobieraną wersję nie kupowaną [ze steama]) Ja mam taki problem, że po zaktualizowaniu czcionki na polską, może inaczej.

1. Zaktualizowałem czcionkę tzn. użyłem oblivion font makera i zainstalowałem shivering isles . Tradycyjnie naciskam dwa razy na ikonkę obliviona i wyświetla i się takie coś: "Umieść dysk z grą Oblivion w czytniku DVD-Rom." Nie znalazło dysku. Jak? Jak mam to naprawić, czy co innego zrobić, żeby działało? Help :(