Windows Vista - temat ogólny

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 30 mar 2006, 19:43

Windows Vista - temat ogólny

Obrazek

Już kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy pojawiały się informacje o mniej lub bardziej oficjalnych wymaganiach sprzętowych nowego systemu operacyjnego Microsoft - Windows Vista, który stanie się szeroko dostępny na początku 2007 roku. Tym razem korporacja zamieściła dedykowaną stronę internetową przeznaczoną dla tych, którzy zastanawiają się nad ostatecznymi wymaganiami Visty.

Microsoft przekonuje, że nie ma sensu wstrzymywać się z kupnem nowego komputera czekając na premierę Visty. Wymagania prezentowane obecnie potwierdzają, że wcale nie będą bardzo wygórowane. Jak podaje Microsoft, Vista ma wymagać 512 MB pamięci RAM, jednego z nowoczesnych procesorów Intel lub AMD, a także karty graficznej z obsługą DirectX. Firma nie ukrywa jednak, że wiele zależy właśnie od samej karty graficznej, gdyż tylko na karcie obsługującej technologię Windows Display Driver Model (WDDM) i Pixel Shader 2.0 da się skorzystać z trybu Aero Glass (nowy interfejs okien oferujący przeźroczystość, efekty 3D czy unowocześnione wyświetlanie miniatur).

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie prawie każdy komputer zorientowany na potrzeby domowe sprzedawany jest ze spełniającym wymagania procesorem oraz 512 MB pamięci RAM Microsoft zapewnia, że taki sprzęt jest w stanie spełnić wymagania systemowe Visty. Jeśli planuje się zakup nowego komputera - można to zatem zrobić. Być może jednak warto jeszcze poczekać z jednego tylko powodu - kupując komputer w styczniu będzie można od razu zakupić nowy system w atrakcyjnej cenowo wersji OEM.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2006, 14:27 przez Rafal560, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam wszystkich czytających mój podpis, żyjcie długo i szczęśliwie :]
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 30 mar 2006, 19:57

Re: Windows Vista - temat ogólny

A mój kumpel ściągnął sobie z internetu viste i ma 256 ram i radka 9100 i działa :P
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 30 mar 2006, 20:01

stand_up pisze:A mój kumpel ściągnął sobie z internetu viste i ma 256 ram i radka 9100 i działa

Orginalna vista ma wejsc pod koniec 2006 roku :cisza: a ta vista sciagana to jest BETA która może nawet chodzic na 64 RAM!!! :] :P
Ostatnio zmieniony 30 mar 2006, 20:02 przez Rafal560, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Napster

Post autor: Napster » 30 mar 2006, 20:23

Trochę przesadzono o wizualizacji samego Windowsa. Po co te efekty wszystkie? Już się boje co będzie w oficjalnej wersji. Zobaczycie że jak wypuszczą Vistę to w internecie będą narzekać o wymagania i o obciążoną pamięć operacyjną i zaczną krążeć narzędzia do wyłączania różnych efektów....
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 30 mar 2006, 21:33

Właśnie...jak będziesz miał Viste i przyzwoitego kompa to gry będą lekko sie cieły...kombajna trzeba miec zeby to i to chodziło dobrze :]
<<

Balrog84

Post autor: Balrog84 » 30 mar 2006, 21:59

a mnie to vi(ś)ta vio a teraz niech kazdy pomysli jaki sprzet trzeba bedzie miec zeby dzialala vista i np. FEAR na max detalach co? bo ja jakos nie napalam sie na tego nowego winszajsa
<<

Mat

Post autor: Mat » 30 mar 2006, 22:02

No właśnie jak to będzie? Czy Vista bedzie ostro spowolniała sprzet? I tak nie zmienie bo mam oryginalnego XP więc mi się nie opłaca ale z ciekawości.
<<

MIRKUS

Post autor: MIRKUS » 30 mar 2006, 22:16

Wymyślaja nowe programy po to żeby zarobić kasę.W czym XP jest taki zły że trzeba zastąpic go nowym systemem ?.Oczywiście za jakiś czas i tak zmusza nas do zakupu nowego systemu robiac programy pod niego, oczywiscie nie tak szybko.Mnie osobiście wystarczy XP i nie zamierzam z powodu nowego twora zmieniac czegos w moim kompie , chociaz uwazam że aktaualnie nie miał bym problemów z Vistą.
<<

Ramiro Cruz

Post autor: Ramiro Cruz » 30 mar 2006, 22:57

Niezależnie od wymagań niewiele(w pierwszych tygodniach) osób zdecyduje się zmienić xp na viste.
Powody są proste na xp można narzekać ale większość się przyzwyczajiła.
Wydaje mi się że M$ zależy bardziej na wyglądzie niz funkcjonalności VISTY.
I racje ma Balrog84 że jeśli sam system ma wymagania(duże) to jakie gry będą na nim miały.
<<

MIRKUS

Post autor: MIRKUS » 30 mar 2006, 23:26

To ze vista bedzie miała pewne wymagania nie ulega wątpliwosci ale tylko przy pełnym jej wykorzystaniu , tak samo było z XP.Ale chyba nie chodzi o to żeby cos było ładne tylko praktyczne ,i użytkownicy o konfiguracjach niższych nizeli zalecane , wyłacza <font color=red><b>po prostu</b></font> pewne ulepszenia które sa niepotrzebne i będą równiez korzystać z tego nowego twora. A gry bez wzgledu na wszystko i tak posiadaja coraz to wieksze wymagania np:FEER.a fanatycy dla których liczy sietylko grafa natychmiast kupują nowe karty graficzne , a producenci zacieraja ręce.
<<

mirokus

Post autor: mirokus » 30 mar 2006, 23:34

Zgadzam sie z toba Mirkus mi też wystarczy XP jestem z niego zadowolony i nie mam zamiaru wydawać kolejnych set-zł na nowy sys.Wiem że kiedyś będzie to nieuniknione , ale to jeszcze potrwa zanim Vista się zadomowi.
<<

Mat

Post autor: Mat » 31 mar 2006, 09:26

A ja wam powiem, że z checia wymienił bym XP na VISTE chociaż na próbę. Żeby zobaczyć jak komp chodzi i jak wygląda i takie tam. Ale chyba nie wymienie bo nowego nie mam zamiaru kupować, wole zassać a pewnie będzie mnustwo tych zabezpieczeń przed piratami, więc nie bedę kombinował skoro mam oryginalnego XP a na drugim kompie gdzie niestety nie mam oryginała VISTA nie pójdzie :kwasny:
<<

Balrog84

Post autor: Balrog84 » 31 mar 2006, 14:23

http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=55736
krew mnie zaczyna zalewac jak czytam o tej viscie wiadomosci billowi $ naprawde w glowce sie juz poprzewracalo monopol na calego!!!!

[ Dodano: Pią 31 Mar, 2006 14:28 ]
postanowilem zmienic nazwe tematu ale autor chyba nie ma nic przeciwko?? :D

http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=55989
http://newsroom.chip.pl/news_168034.html
http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=55384 a ten to jeden z tych smiesznych info
tu jeszcze kilka linkow o nowej winzgrozie
http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=62214 i opisy wszystkich wersji wv
Ostatnio zmieniony 31 mar 2006, 14:34 przez Balrog84, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Mat

Post autor: Mat » 31 mar 2006, 14:29

Nie no te monitory to już chyba przesada. Ich chyba ostro poje.... :mad:
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 31 mar 2006, 14:41

Balrog84 pisze:postanowilem zmienic nazwe tematu ale autor chyba nie ma nic przeciwko?? :D
Nie mam nic przeciwko
Mat pisze:Czy Vista bedzie ostro spowolniała sprzet?
Sprzet do roku 2007 jeszcze sie zmieni :) :] Niemartw sie Vista bedzie chodzila na starszych kompach, oni tylko nas strasza ze Vista bedzie ,,Chodzila na 512 RAM Vista bedzie chodzila na 256 RAM :P " Vista powinna niezamulac kompa ;) tak mi sie wydaje
Ostatnio zmieniony 31 mar 2006, 14:46 przez Rafal560, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 31 mar 2006, 14:46

No nie wiem. Ja mam nowego. Ale i tak z ciekawości pytam bo już wcześniej pisałem, że chciałbym wypróbować ale nie bedę kombinował z piratami jeśli mam oryginaNo i co teraz Rafal560, zmieniłeś posta i moja odpowiedź nie pasuje ;)
Ostatnio zmieniony 31 mar 2006, 14:48 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 31 mar 2006, 14:52

Mat pisze:Ale i tak z ciekawości pytam bo już wcześniej pisałem, że chciałbym wypróbować ale nie bedę kombinował z piratami jeśli mam oryginała.
Przepowiednia:

Windows XP- dzisiaj jest juz okolo 25000 uzytkowników którzy maja nielegalnysystem w tym ja :P

Windows Vista w 2009 roku- Tak sie srali za viste ze nielegala ma okolo 60000 uzytkowników na swiecie a windows 2000 XP i linux znowu weszly w mode, zaczyna sie ,,usówanie" Windowsa Visty :P
Ostatnio zmieniony 31 mar 2006, 14:54 przez Rafal560, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 31 mar 2006, 16:52

ten monitor mnie dobił :/ Ja zostaje przy XP, oraz sobie zainstaluje Linux-a jak mi przyjdzie za 3 tyg...bo mój co mialem wczesniej wcieło mi :P
<<

Rudolf

Post autor: Rudolf » 10 kwie 2006, 20:56

Ja słyszałem że polska wersja będzie i to 2 tygodnie po wydaniu wersji Angielskiej.
<<

Fangir

Post autor: Fangir » 15 cze 2006, 19:41

A ja mam takie pytanie: czy wersja beta jest ogólnie dostępna? z chęcią sprawdze jak to wygląda. Może kupie nowego kompa za pół roku lub nawet za rok więc chyba załatwie sobie viste na hmmm "start". I uspokujcie się z tym "dla piratów nie pomagamy". Skąd wiesz skąd on to ma? Zresztą mało kto ma oryginał windowsa.