Opera 9 - zablokuj reklamy www!
Pobierz filtr
Kolejne wersja będę oznaczane datą publikacji w Internecie.
Opis:
Jest to mój plik urlfilter.ini do Opery 9. Blokuje on niektóre reklamy (bannery, buttony, flashe, popundery, skrypty liczników, systemy reklam itp.) i skrypty na stronach www. Oczywiście są to tylko moje "widzi mi się". Nie odpowiadam za jego błędne działanie! (przypadkowo zablokowane całe strony itp. itd.). Blokowanie przystosowane głównie do polskich "realiów" przeglądania stron
Co to daje?
- blokowanie reklam przyspiesza wczytywanie się stron
- ilość danych pobieranych przez Twoje łącze internetowe zmniejsza się
- płacisz mniej za Internet (np. gdy korzystasz z połączenia GPRS, gdzie zazwyczaj płaci się za pobranie określonej ilości KB)
Instalacja:
Należy go rozpakowac i wrzucic do folderu, który jest przedstawiony w Operze w menu Pomoc>O Operze i podmienić już istniejący ( u mnie jest to folder:
C:\Documents and Settings\Maciek\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\)
Przed zastąpieniem pliku należy KONIECZNIE wyłączy Operę!!!
Po wgraniu mojego pliku do blokowania reklam należy KONIECZNIE wyczyścic ciasteczka w Operze i tymczasowe pliki!!!! (inaczej blokowanie reklam może w pełni nie działać!)
NIE polecam edytować tego pliku w Notatniku! A jeżeli już to robisz to pamiętaj, że koniecznie musisz go zapisywać w kodowaniu UTF-8, inaczej cały plik po zapisaniu będzie bezużyteczny!
Minusy:
- jeżeli lubisz oglądać reklamy nie stosuj mojego filtru
- nieznacznie wydłużone uruchamianie się programu Opera
Radzę poważnym webmasterowm nie korzystać z tego filtru, gdyż:
- jest zablokowana strona googleadsense (i pochodne)
- zablokowa strona phpadsnew jeżeli jest w ścieżce /phpadsnew/ itp.
- strony niektórych sieci reklamowych są zablokowane
- niektóre strony skryptów (liczników, reklam itp.) są również zablokowane
- możliwe, że strony ze słowem "banner" (itp.) w adresie moga być całkowicie zablokowane itp.
Blokowanie zawartości w Operze 9
Blokowanie zawartości jest efektywnym sposobem eliminowania z witryn treści, których nie chcesz oglądać.
Można blokować pojednycze pliki oraz wszystkie treści pochodzące z określonych ścieżek dostępu na serwerze.
Eliminowanie zawartości
1. Kliknij prawym przyciskiem myszy stronę zawierającą treści, które chcesz zablokować i wybierz polecenie „Zablokuj zawartość”. Powyżej strony zostanie wyświetlony pasek narzędzi blokowania zawartości.
2. Klikając obrazki oraz elementy obsługiwane przez wtyczki wybierz elementy, które mają być blokowane przez Operę. Zostaną zablokowane wszystkie elementy, które pochodzą z tej samej lokalizacji na serwerze, w której umieszczony jest wybrany element. Przykładowo oznacza to, że zostaną zablokowane wszystkie obrazki znajdujące się w tym samym folderze, w którym umieszczony jest kliknięty obrazek. Aby zablokować tylko określony element, podczas klikania przytrzymaj klawisz Shift.
3. Po wybraniu wszystkich niechcianych elementów kliknij dostępny na pasku narzędzi przycisk „Zastosuj”.
Edycja i przywracanie elementów
Jeśli okaże się, że Opera blokuje zbyt wiele elementów, w wyniku czego przydatne treści nie są widoczne na stronie, należy powrócić do trybu blokowania zawartości i kliknąć ponownie zablokowane wcześniej elementy. Można również kliknąć przycisk „Szczegóły”, aby otworzyć okno z listą blokowanych elementów.
Z listy blokowanej zawartości można usunąć wybrane ścieżki. Można też je zmodyfikować, aby uniknąć blokowania przydatnych treści.
Przypominam, że mój filtr nie blokuje wszystkich reklam na stronach www, ale "większość" najpopularniejszych śmieci.Jak blokować reklamy flash w Operze
dnia 11 grudnia 2006, o godzinie 18:54:09 na http://adas.jogger.pl
Pojawiają się na stronach takie dziwne, latajace, mrugające, zasłaniające reklamy flashowe. Fajnie by było gdyby dało się ich pozbyć. Haa... W Operze 9 da się to łatwo i przyjemnie zrobić
Wchodzisz na stronę gdzie są takie reklamy (jakiś portal często odwiedzany przez ciebie). Klikasz na stronie prawym klawiszem myszki → wybierasz Zablokuj zawartość. Następnie klikasz na tą wkurzajacą reklamę a potem u góry strony strony na przycisk Zastosuj. Powinny zniknąć reklamy z całego folderu reklam (np.: http://portal.pl/reklamy/*). Jeżeli klikniesz ponownie na ta reklamą to się odblokuje. Klikanie z wciśnietym klawiszem Shift spowoduje zablokowanie tylko jednej reklamy.
Jeżeli przez przypadek zablokujesz za dużo - na przykład cały portal (sic!) to odlokowywanie znajduje się w Preferencjach → Zaawansowane → Zawartość → Zablokowana zawartość. Wystarczy pousuwać to co narobiło szkody...
Bardzo mile widziane podawanie adresów stron "przypadkowo" zablokowanych przez ten filtr oraz wszelkich innych uwag!