Windows Vista - temat ogólny

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

Globus23

Post autor: Globus23 » 6 paź 2006, 19:39

Re: Windows Vista - temat ogólny

Nawet jeśli zablokują Mp3 to co? Stracą użytkowników i na tym się skończy. Zresztą, jak zmienią to ja się przenosze na Pingwina

<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 8 paź 2006, 16:49

Rafal560 pisze:gry pod systemem Windows Vista będą działać od 10 do 15 procent wolniej niż pod Windows XP.
Rafal560 pisze: Być może wyjątkiem będą gry korzystające z DirectX 10,
No... Windos 98 śmigał ale teraz gry nie przyjmują 98. Pod Xp chodzą wolniej a pod Vistą jeszcze wolniej? :wsciekly:
Jak dla mnie Vista już od początku była niudanym produktem.

Poco komu te durno :cenzura: interfejsy graficzne. Ja chce bezpieczeństwo i szybką prace. :zdegustowany:
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 14 paź 2006, 22:58

dariusz pisze:No... Windos 98 śmigał ale teraz gry nie przyjmują 98. Pod Xp chodzą wolniej a pod Vistą jeszcze wolniej?
Taak, pamietam czasy z 98 :] mam chyba jeszcze płytke :D ale teraz wiekszosc gier nie wejdzie pod 98 bo XP jest nowszy i lepszy
dariusz pisze:Poco komu te durno interfejsy graficzne. Ja chce bezpieczeństwo i szybką prace.
no właśnie, microsoft mysli tylko o grafice... no i o IE 7
Pozdrawiam wszystkich czytających mój podpis, żyjcie długo i szczęśliwie :]
<<

grey70

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: grey70 » 21 paź 2006, 20:54

Zupełnie nie pojmuję o co tyle zamieszania...
czy to takie trudne mieć dwa systemy na jednym kompie ??
_Gothic3_
<<

milosz28

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: milosz28 » 21 paź 2006, 21:16

grey70 pisze:Zupełnie nie pojmuję o co tyle zamieszania...
czy to takie trudne mieć dwa systemy na jednym kompie ??
owszem, banalne, ale to się nie sprawdza... ja mam na jednym kompie 3 systemy i szczerze powiedziawszy używam cały czas tylko jednego... Windows 2003. Taka jest prawda, że jak używam systemu, to wymagam od niego, żeby obsługiwał on wszystko z czego korzystam. Nie lubie żąglerki między systemami tylko po to, żeby uruchomić jakiś program lub gre... Dlatego wybieram ten najlepszy. A dotychczas najlepsze są (oczywiście sposród okienkowców i jest to moja opinia) Windows XP oraz 2003. Jeśli Windows Vista nie spełni moich wymogów to przejde obok niego obojętnie... :))
THANKS FOR THE INFO!

nie lej wody o wszystkim i niczym - lepiej pisz zwięźle i na temat. Staraj się również szanować wymogi założyciela tematu i odpowiednio do nich zastosować.
<<

grey70

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: grey70 » 21 paź 2006, 21:21

milosz28 pisze:owszem, banalne, ale to się nie sprawdza... ja mam na jednym kompie 3 systemy
- oj, chyba właśnie się sprawdziło...:D
Ale to właśnie jeden ze sposobów na bolączkę w stylu
dariusz pisze:Chyba Microsoft zdaje sobie sprawe z tego że większość zdaje się zostać przy XP (Chociaż chyba się skusze żeby zobaczyć tą Viste
_Gothic3_
<<

evo4

Post autor: evo4 » 22 paź 2006, 11:24

już wam to wwszystko wyjaśniam,

otóż,
Vista potrzebuje 1 GB ramu, 3 GHz proca, GeeForce'a 5900 min najlepiej jakaś grafe z Dx10 ,
ale jak widzicie to jest szalone aby takie wymagania na samego Windowsa narzucać, więc M$ się trochę tutaj opgrążył, być może wyniknie coś z tego dobrego ale ja uważa, że to będzie porażka ponieważ jak na te czasu $$nie każdy ma $ na super kompa..

a gry: tu nie chodzi o to czy będą szybciej śmiagać czy wolniej, GRAFIKA w grach będzie niemalże piękna otóż jak już wspomniałem Dx10 rządzi, a podajmy przykład takiej gry jak Crysis ona będzie pod XP chodzić ale nie będzie miała takich efektów, za to pod Vistą będzie aż lśniła od Shadera .

podsumowanie:
Gry będą tak samo chodziły jak pod XP nawet nie wiem czy nie lepieje :P ale potrzeba do tego kolosalnego kompa , ja natomiast nie mam z tym problemu bo w nic nie gram , a systemik mam :P sami widzicie w prawym rogu mojego postu :D :hyhy:
<<

Ramiro Cruz

Post autor: Ramiro Cruz » 22 paź 2006, 11:31

Mhhh niedość że taki kosmiczne wymagania systemu to doliczcie wymagania gry i już szykujcie 10000zł przynajmniej.
<<

evo4

Post autor: evo4 » 22 paź 2006, 11:38

Vista swoje siły przeniesie na grę w która będziemy grać , więc jeżeli masz 1.5 Gb ramu to gra będzie śmigać jak burza, Vista przeniesie swoje siły na grę , wiesz: swoje moce które korzysta podczas bezczynności przerodzi w huragan i swoje priorytety odda grze
<<

grey70

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: grey70 » 22 paź 2006, 12:02

nie wiem czy ma to związek z tematem, ale przeczytałem dzisiaj co następuje:
W/g serwisu theinquirer.com, "Jeszcze w tym roku mają się pojawić na rynku nowe karty nVidii z serii 8, które obsługują nowe API microsoftu (czyt DX10). W związku z tym logicznym wydaje się, że aby wykorzystać moc nowych akceleratorów przydałoby się wsparcie DX10 dla WinXP, gdyż Visty w tym roku nie będzie. ... "
itd.
Według ww serwisu, werja DX10 dla WinXP ma nazywać się DX9.0L

Tekst jest dłuższy, przytoczyłem tylko najważniejsze fragmenty :D

[ Dodano: Nie 22 Paź, 2006 12:07 ]
Rafal560 pisze:Dokładnie, poco Microsoft bedzie robil sobie problemy z vistą?? Format MP3 jest najpopularniejszy wiec wątpie zeby go zablokowali :/
Najpier zablokują, a potem wypuszczą łatkę :D
_Gothic3_
<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 22 paź 2006, 14:08

evo4 pisze:Vista potrzebuje 1 GB ramu, 3 GHz proca, GeeForce'a 5900 min najlepiej jakaś grafe z Dx10 ,
Tutaj szkoda mojego komentarza jak i zarówno wielu innych osób.
Bo naprawde trzeba będzie kolosalnego kompa i $$.
Najbardziej się wk**ze jeżeli stanie się tak jak teraz z grami. Czyli pod 98 prawie żadnych nie odpalisz- działają tylko na Xp. Uważajcie jak będzie tak w przypadku Visty. Jak już wcześniej wspomniałem.
,,Jak dla mnie vista była nieudanym produktem od samego początku" :wsciekly:
Rafal560 pisze:no właśnie, microsoft mysli tylko o grafice... no i o IE 7
Popieram ;)
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

evo4

Post autor: evo4 » 22 paź 2006, 16:32

zapewne będą gry chodziły, ale nie będą miały takich efektów graficznych.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2006, 16:32 przez evo4, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 29 paź 2006, 11:57

evo4 pisze:zapewne będą gry chodziły, ale nie będą miały takich efektów graficznych.

Będą.... Najnowsze. :kwasny: np. GTA 1 juz niechodzi pod XP ale chodzi pod 95, 98 i 2000

Tak samo bedzie z Vistą np. GTA 3 może tez niebedzie chodzilo pod Vistą :zdegustowany: Jezeli tak będzie to nara...
<<

evo4

Post autor: evo4 » 29 paź 2006, 13:28

Nikt was nie zmusza do korzystania z Visty, Nie od was to zależy także nic nie zrobicie w tej sprawie, chcecie mozecie do Gates'a napisać :rotfl:
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 29 paź 2006, 17:38

Aż w głowie się nie mieści jakie Wy tu głupoty wypisujecie - poczynając od tego że Vista nie zostanie wydana w Europie (a gdzie będzie na Marsie?) po niby brak obsługi mp3 w Viscie. Ktoś coś usłyszał i rzuca plotki...

Oczyściłem ten temat z głupszych postów

Zapraszam do dalszej rzeczowej dyskusji.

A fak faktem: jeżeli ktoś czyta newsy na str głównej Portal24h.pl to wie że gry na nowej Viście będą średnio 15% mniej wydajniej chodziły niż na Win XP
<<

markowronczyno

Post autor: markowronczyno » 30 paź 2006, 18:43

Mi bardzo się podoba rozpoznawanie mowy w Windows Vista. Szkoda że po andgielsku :dobani:
<<

adamino

Post autor: adamino » 18 lis 2006, 09:50

Kod: Zaznacz cały

http://www.winbeta.pl/longhorn/future.htm
Zobaczcie co nowego szykuje nam Microsoft :D

Koduj linki! MTS
Ostatnio zmieniony 18 sie 2008, 20:56 przez adamino, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 18 lis 2006, 10:29

adamino pisze:Zobaczcie co nowego szykuje nam Microsoft
Po co mi takie gadżety?? Windows 98 był najlepszym Windows'em
<<

evo4

Post autor: evo4 » 18 lis 2006, 12:38

tak, ale zainstaluj go teraz, załącz jakąś nowszą grę, wątpie że nie obejdzie się beż dźwięku DING i krytycznego blędu oraz okienka z przyciskiem OK ;/
oczywiście gry nie odpalimy
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 1 wrz 2007, 12:54

Temat trzeba odkurzyć, bo jest ważna informacja dla wszystkich posiadaczy najnowszego systemu operacyjnego (żeby nikt nie zarzucał, że odkopywuję stare tematy - temat Visty nadal jest aktualny, a ona sama nadal budzi wiele kontrowersji):
Microsoft ujawnił, że planuje wydać pierwszy Service Pack dla systemu Windows Vista na początku przyszłego roku. Najprawdopodobniej będzie on zawierał łatki, które poprawią wydajność gier w nowym OS-ie firmy.

Windows Vista, jak każdy system operacyjny, ma trochę zalet i trochę wad. Do tych drugich często zaliczana jest niezbyt zadowalająca wydajność nowych gier, które często na starszym Windowsie XP działają po prostu szybciej. MS o tym wie i twierdzi, że to wina złego zarządzania pamięcią wirtualną.

”Kiedy developerzy zaczęli korzystać z nowych możliwości graficznych oferowanych przez Vistę, niektóre zmiany w zarządzaniu pamięcią spowodowały sporadyczne problemy w wymagających graficznie tytułach na nowszych kartach” – powiedział przedstawiciel MS. Firma już jakiś czas temu wypuściła stosowną poprawkę, ale jest ona określania mianem “hotfixu” - znaczy to mniej więcej tyle, że wciąż jest testowana i nie jest oficjalnie rekomendowana. Może pomóc, ale nie musi.

Microsoft wciąż ostatecznie nie zdecydował, co zawierać będzie pierwszy Service Pack dla Visty, ale według obecnych planów finalna wersja wspomnianej poprawki się w nim znajdzie. Za kilka tygodni ruszą testy tej aktualizacji, a powinna ona zostać wydana w pierwszym kwartale przyszłego roku. Natomiast trzeci zestaw SP dla Windowsa XP ma pojawić się już w połowie września.
No - szefowie Microsoftu w końcu wyrazili trochę skruchy i w końcu coś zrobią.
Zobaczymy jak owa łatka wpłynie na działanie gier - oczywiście kilka miesięcy będzie trzeba czekać na wyniki pracy...
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2007, 12:55 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''