Jaki linux?

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
Toż to widze żeśmy z tego samego miastaKulfon pisze:mieszkam w oklolicach Rzeszowa
Na linux'sie nie chodzą pliki .exe, aby je otworzyć trzeba sobie ściągnąć darmowy emulator bibliotek dll. Ja na wersji Suse 10.1 gram właśnie w Gothica 3 przez emulator, tak więc z programami pod windowsa nie ma problemów.Kulfon pisze:Ok ale czy na linuxie pójdzie winamp lub trzeba emulatorem i czy do gier np.carbon pójdzie z emulatorem czy trzeba zostawić sobie XP do grania lub innych programów. Na linuxie chodzą pliki exe czy inaczej niż na windzie jak to jest z tymi programami
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
ja słyszałem że jak się chce to na linuxie za pomocą emulatora bardzo dużo programów i gier chodzi ale tak jak mówisz są niestabilne i jest z tym troche zabawy.Globus23 pisze:powiedz mi jakim cudem poszedł ci gothic III pod Linu<font color=red><b>ks</b></font>em
Nie ładnie tak kłamać!Mroczny pisze:I gry sa lepiej wydajne niż na Windzie
Do końca się z tobą Maciek nie zgadzam - w pewnym sensie masz racje... że gry itd. na emulatorze chodzą gorzej niż pod windą, kwestia tylko tego, że pod czystą windą, bez żadnego antywira, programów działających w tle, dokładnie wyczyszczonego itp.Maciek pisze:Mroczny napisał/a:
I gry sa lepiej wydajne niż na Windzie
Nie ładnie tak kłamać!
Coś co jest optymalizowane pod konkretny system operacyjny i kompletnie nie wspiera dany system (linux) NIE działać wydajniej na linuxie. I faktycznie NIE działają gry "windowsowskie" szybciej na linuxie niż na windowsie. To wbrew logice więc Mroczny po co ten kit? wystarczy przeczytać definicje słowa "emulować" coś i wyciagnąc wnioski...