"Samo" wyłanczanie się komputera

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

Adik_009

Post autor: Adik_009 » 28 lis 2006, 15:53

"Samo" wyłanczanie się komputera

Witam Mam Problem .....
Gdy NAPRZYKŁAD gram w gre i po pewnym czasie komputer mi sie restartuje, a przed tem przez 2 s wyskakuje niebieskie okienko z jakimś liczbami i literami (nie zdązye nawet przezcytać) . Bardzo Proszę o pomoc ponieważ to nie tylko sie zdaża gdy gram . . Nie wiem co to może być..
PROSZĘ o POMOC . . . .
Ostatnio zmieniony 30 lis 2006, 15:11 przez Adik_009, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 28 lis 2006, 16:05

Re: "Samo" wyłanczanie się komputera

może po prostu za dużo rzeczy masz w komputerze a za słaby zasilacz i za dużo energi zurzywa a komputer tego nie wytrzymuje i może też masz brudno, odkręć obudowę i powyczyszczaj dokładnie i poodłączaj niepotrzebne rzeczy z komputera

ja miałem podobny problem bo za dużo rzeczy miałem w komputerze i wyjołem nagrywarke CD i działa idealnie
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, 16:06 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 28 lis 2006, 16:20

Może się to wiązać z przegrzaniem albo awarią jakiegoś podzespołu. Najprawdopodobneij (wg mnie) może to być pamieć RAM. Sprawdź jakimś programem temperaturę pracy podzespołów.
<<

roma

Post autor: roma » 28 lis 2006, 16:20

Wyczyść Wiatrak na procku oraz na grafie może to być także wina zaislacza który nie wyrabia z mocą
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 28 lis 2006, 16:21

Zacznij od zmiany nazwy tematu, bo i tak przyjdzie jakiś mod i ci to samo napisze :P

Poza tym napisz, co próbowałeś zrobić, by rozwiązać problem. Do tego napisz jakiego masz kompa i czy problem występuje od zawsze.

Pozdrawiam!
<<

Adik_009

Post autor: Adik_009 » 28 lis 2006, 22:00

Nie Problem nie występuje od zawsze to być może od wtedy gdy podłączyłem dvd ...
Mój Komputer:
GeForce MX 440
512 Ram
AMD Athlon 2000+
1,66GHz
Komputer juz czyściłem a wiatrak tylko na karcie graficznej
Ps.Czy nowy zasilacz dużo kosztuje..?
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 28 lis 2006, 22:12

nowy zasilacz gdzieś 100 zł nawet i taniej
skoro mówisz że tak ci się dzieje od podłączenia DVD to odłącz DVD i zobaczysz wtedy albo jak nie chcesz DVD to coś innego odłącz
a może to jest awaria płyty głównej albo jakiś wirus w komputerze
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, 22:13 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

roma

Post autor: roma » 29 lis 2006, 07:07

szpon pisze:nowy zasilacz gdzieś 100 zł nawet i taniej
skoro mówisz że tak ci się dzieje od podłączenia DVD to odłącz DVD i zobaczysz wtedy albo jak nie chcesz DVD to coś innego odłącz
no name chcesz mu wcisnąć za 100 zł??? inwestuj ok 200 zł i masz Chiefteca 450 W,może z 200 przesadziłem ale gdzieś koło tego:D przesadziłem stoi 179 link

Kod: Zaznacz cały

http://www.allegro.pl/item143793754__chieftec_450aa_101a_24_20pin_nowa_wersja_gwar_24.html
Ostatnio zmieniony 29 lis 2006, 07:09 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 29 lis 2006, 07:14

jeżeli dzieje ci sie to od momętu podłączenia DVD, to najprawdopodobniej stary i słaby zasilacz co niee umi sobie poradzić z tak dużą ilością podzespołów ;] jak juz sie zdecydujesz na kupno zasilacza to zaloookaj tu
http://www.isklep.net/index.php?main_pa ... &cPath=556
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 29 lis 2006, 14:15

sprecyzuj temat, masz czas do jutra. Jak to zrobisz napisz do mnie PW z linkiem do tego tematu.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 29 lis 2006, 16:09

roma pisze:szpon napisał/a:

no name chcesz mu wcisnąć za 100 zł??? inwestuj ok 200 zł i masz Chiefteca 450 W,może z 200 przesadziłem ale gdzieś koło tego:D przesadziłem stoi 179 link Kod:
http://www.allegro.pl/item143793754__ch ... ar_24.html
Że ci tak powiem za przeproszeniem oczywiście (bez obrazy) ale (cenzura) prawda... bo dobre zasilacze fortrona (jedna z lepszych firm dostępnych na rynku) kosztują około 60zł. A Chieftecki bazują tylko na opini sprzed rok czy dwóch, bo w tej chwili ich zasilacze są jednym wielki "szitem".
<<

roma

Post autor: roma » 29 lis 2006, 16:47

pchenski pisze:
roma pisze:szpon napisał/a:

no name chcesz mu wcisnąć za 100 zł??? inwestuj ok 200 zł i masz Chiefteca 450 W,może z 200 przesadziłem ale gdzieś koło tego:D przesadziłem stoi 179 link Kod:
http://www.allegro.pl/item143793754__ch ... ar_24.html
Że ci tak powiem za przeproszeniem oczywiście (bez obrazy) ale (cenzura) prawda... bo dobre zasilacze fortrona (jedna z lepszych firm dostępnych na rynku) kosztują około 60zł. A Chieftecki bazują tylko na opini sprzed rok czy dwóch, bo w tej chwili ich zasilacze są jednym wielki "szitem".
Nie obrażam się ani nic po prostu nie wiedziałm a chieftec nie jest "szitem" bo go mam już od 6 miesięcy i jest spox no chyba że padnie gdzieś w przyszłym roku to :cenzura:
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 29 lis 2006, 17:34

roma pisze:Nie obrażam się ani nic po prostu nie wiedziałm a chieftec nie jest "szitem" bo go mam już od 6 miesięcy i jest spox no chyba że padnie gdzieś w przyszłym roku to
Nie no bez przesady, nie chodziło o to który padnie, tylko o stosunek jakości do ceny...
Każdy normalny człowiek woli kupić trochę słabszy zasilacz, a tańszy o 100zł.
Chieftecki są nadal dobre, solidnie wykonane, jednak z rozku na rok ich jakość się pogarsza, także ze względu na cenę są wypierane daleko w tył. Nie twierdzę także, że każdy zasilacz chiefteca jest szitem, chociaż może źle to odwzorowałem w poprzedniej wypowiedzi.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 29 lis 2006, 17:37

roma, pchenski, w tych poradasz mozna sie pogubić :P wiec chyba najlepszym wyjściem dla Adik_009'a było by pójście do dobrego skelpu komputerowego i poproszenie o dobry, solidny i mocniejszy zasilacz :]