Windows XP Home OEM
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
Podobno po aktywacji tego Windowsa na jednym kompie , integruje się on z płyta główną, co uniemożliwia aktywacji na nowym kompie.A wiadomo że przy dzisiejszym postępie co pewien czas zmienia sie kompa.
Re: Windows XP Home OEM
No i??? Gdzie pytanie?
OEM to wersja dla jednego kompa=płyty głownej, sprzedawana wyłącznie z nowym kompem.
Zmieniasz płyte główną=kupujesz nowego windowsa OEM
Prawda, że proste? A czy się to komuś podoba czy nie to jest własnie polityka Microsoftu! A jeżeli się to komuś nie podoba może wybrać darmowego Linu<font color=red><b>ks</b></font>a...
OEM to wersja dla jednego kompa=płyty głownej, sprzedawana wyłącznie z nowym kompem.
Zmieniasz płyte główną=kupujesz nowego windowsa OEM
Prawda, że proste? A czy się to komuś podoba czy nie to jest własnie polityka Microsoftu! A jeżeli się to komuś nie podoba może wybrać darmowego Linu<font color=red><b>ks</b></font>a...
Teraz mozna legalnie kupic windowsa OEM bez nowego komputera czy nawet myszki.
Co nie zmienia chyba faktu że aktywujesz go tylko raz na 1 płycie głownej.
A jeśli reinstalowałem windowsa i offica izgubiłem do nich numery aktywacyjne co mam zrobić ?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2006, 19:35 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
jack ryan, niezłe podejście
Więcej znajdziesz na pomocy technicznej Microsoftu
Nie sądź że otrzymasz cracka lub seriala do Windowsa
Aktywować można tylko razjack ryan pisze:do nich numery aktywacyjne
Więcej znajdziesz na pomocy technicznej Microsoftu
Nie sądź że otrzymasz cracka lub seriala do Windowsa
Aktywujesz ile razy chesz ale tylko na komputerze na ktorym aktywowales pierwszy RAZ. Potem juz sie nie da i trzeba dzwonic do Microsoftu. Czesto "ulegaja" i jak sie sensownie wytlumaczy ze np grafa padla czy cos to czesto aktywuja dalej z nowa grafa.
AHA pod uwage brane sa glowne komponenty min CPU, MB, GRAFA, RAM i HDD - jak dobrze pamietam - na ich podstawie generowany jest nr ID ktory w przypadku zmiany podzespol ulega zmianie i dlatego nie da sie aktywyowac windowsa przez Siec.
[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 22:42 ]
Dowodem na posiadanie licencyjnego windowsa sa - Naklejka z serialem, Faktura (dowod zakupu, ORG CD, Instrukcja (ksiazeczka) i jak dobrze pamietam trzeba posiadac conajmniej 2 z 4 dowodow zeby byl uznany on za legalnego.
AHA pod uwage brane sa glowne komponenty min CPU, MB, GRAFA, RAM i HDD - jak dobrze pamietam - na ich podstawie generowany jest nr ID ktory w przypadku zmiany podzespol ulega zmianie i dlatego nie da sie aktywyowac windowsa przez Siec.
[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 22:42 ]
Warunki licencji mowia ze naklejka z numerem seryjnym musi byc umieszczona na obudowie komputera.jack ryan pisze:A jeśli reinstalowałem windowsa i offica izgubiłem do nich numery aktywacyjne co mam zrobić ?
Dowodem na posiadanie licencyjnego windowsa sa - Naklejka z serialem, Faktura (dowod zakupu, ORG CD, Instrukcja (ksiazeczka) i jak dobrze pamietam trzeba posiadac conajmniej 2 z 4 dowodow zeby byl uznany on za legalnego.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2006, 22:38 przez Lucas McFly, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieprawda... bo mam windowsa XP + SP2 wersję OEM i aktywowałem go 3 razy, potem zadzwoniłem do microsoftu i przedłużyli mi oni aktywację o kolejne 3 razy.
nie masz ograniczenia ilosci aktywacji - jak zakuoiles komputer i na nim aktywowales windowsa i nic w nim nie zmieniales z glownych rzeczy - mozesz windowsa instalowac na tym kompie i aktywowac ile razy chcesz. Problem jest jak cos zminiesz w komputerze z tych rzeczy. Wtedy trzeba dzwonic do Microsoftu. I "tlumaczyc sie" co jak i dlaczego.
Zebyśmy się dobrze zrozumieli ja nie zgubiłem numerów seryjnych tylko te, po które dzwoni się do MicrosoftuLucas McFly pisze:Warunki licencji mowia ze naklejka z numerem seryjnym musi byc umieszczona na obudowie komputera.
A jeżeli odkupię od kogoś komputer razem z Windows to bedzie on dalej legalny i będę go mógł aktualizowac ?
Tak - Mozesz dalej uzywac windowsa legalnie.mirokus pisze:A jeżeli odkupię od kogoś komputer razem z Windows to bedzie on dalej legalny i będę go mógł aktualizowac ?
[ Dodano: Pon 11 Gru, 2006 09:45 ]
Do Microsoftu dzwoni sie jedynie wtedy jak nie masz mozliwosci aktywowania windowsa przez internet np gdy nie masz dostepu do sieci lub zmianiles jeden z głownych podzespolow i windows sie nie aktywuje przez neta. Nie pamietam czy po pierwszym telefonie nastepna aktywacja juz przebiega normalnie przez siec czy trzeba juz za kazdym razem dzwonic.jack ryan pisze:Zebyśmy się dobrze zrozumieli ja nie zgubiłem numerów seryjnych tylko te, po które dzwoni się do MicrosoftuLucas McFly pisze:Warunki licencji mowia ze naklejka z numerem seryjnym musi byc umieszczona na obudowie komputera.
Kiedy aktywowałem winde nie miałem jeszcze wtedy neta. Jeszcze jedno pytanie a czy można w jaki kolwiek sposób odczytać w systemie te numery albo znaleźć jakieś pliki z nimi?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2006, 12:51 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
Niewiem.
Wszystko można!! Tylko jak to zrobić wie tylko sam wielki BILL
Wersja OEM mimo że dużo tańsza niż BOX na te czasy jest i tak nie opłacalna. Bo jeśli chce się mieć komputer który pociągnie lepsze gierki trzeba czesto wymieniać części a wtedy licencja przepada. Najlepiej kupić najtańsza wersję BOX i cieszyć się na zawsze
Wersja OEM mimo że dużo tańsza niż BOX na te czasy jest i tak nie opłacalna. Bo jeśli chce się mieć komputer który pociągnie lepsze gierki trzeba czesto wymieniać części a wtedy licencja przepada. Najlepiej kupić najtańsza wersję BOX i cieszyć się na zawsze
Lucas - niestety, błąd. Jest ograniczona ilość aktywacji każdego numeru seryjnego Windows. Bodajże 15, jak niegdyś mi się obiło o uszy.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
Jak bylem na szkoleniu Microsoftu - nic takiego nie bylo mowione. Zadzwonie w wolnym czasie i sie zapytam
Byłoby miło, gdybym to ja mylił się w tej kwestii. Bądź co bądź, WPA potrafi wnerwić...
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
Mam pytanie czy dokupując i dodając RAM oraz napęd muszę się "spowiadać" w czasie aktywacji jeśli oryginalne komponenty są dalej w centralce?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, 16:55 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sądzę.