Czcionka w Wordzie
Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.
• Strona 1 z 1
Witam. Proszę o szybką pomoc! Czy jeśli mam u siebie w komputerze zainstalowane dodatkowe czcionki i ich użyje w wordzie to czy jeśli skopiuje ten dokument na inny komputer np. wyśle mailem to czy te czcionki dalej tam będą??
Re: Czcionka w Wordzie
Musisz w Opcjach ustawić coś w stylu "Zapisz dokument wraz z czcionką" bo inaczej jeśli na którymś komputerze nie bedzie tej czcionki to będą różne krzaczki itp.
Prawda zrób tak jak IWAN pisze a bedzie dobrze ja tez tak miałem...
Jednak się trochę pomyliłem... Ale mniejsza z tym. Aktualnie mam zainstalowany pakiet OpenOfiice, tak więc nie mogłem sprawdzić jak się to robi, ale przewertowałem kilka gazet i znalazłem rozwiązanie.
Tekst pochodzi z Komputer Świata numer 17/99. Wskazówka dotyczy Worda 97, ale ja sprawdzałem kiedyś na 2000 i było tak samo, więc w 2003 też pewnie tak będzie.Zapisanie dokumentu z czcionkami
Zawsze chcemy, aby nasz dokument wyglądał jak najlepiej. W tym celu często używamy różnych czcionek. Kiedy jednak przeniesiemy do innego komputera nasz wypielęgnowany tekst, może się okazać, że nie prezentuje się on już tak efektownie. Stanie się tak, gdy będą tam zainstalowane inne czcionki (zwane także fontami) niż w naszym. Word nie będzie mógł ich znaleźć i skorzysta ze standardowych. Aby nie mieć takich kłopotów, można zawsze stosować tylko standardowe czcionki, takie jak Arial czy Times New Roman. Jest jednak na szczęście inny sposób, lepszy, bo nie wymagający rezygnacji z ulubionych fontów. Uruchamiamy Worda, klikamy na Narzędzia, nastepnie na Opcje, tam z kolei wybieramy zakładkę Zapisywanie i zaznaczamy opcję <Osadzanie czcionek TrueType>. Wtedy nasz dokument będzie wyglądał tak samo na każdym komputerze. Pamiętajmy jednak, że ten sposób ma jedną wadę. Za każdym razem, gdy będziemy nagrywać plik na dysk, razem z informacjami o tekście w pliku osadzane będą także czcionki TrueType. Powoduje to powiększenie rozmiaru pliku. Aby temu w części zaradzić, zaznaczamy dodatkowo opcję <Osadzanie tylko znaków używanych>
Dzięki