[pomocy]poszukuje wtyczek do winampa

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

pieprzu13

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: pieprzu13 » 3 lut 2007, 11:09

[pomocy]poszukuje wtyczek do winampa

Witam!
Poszukuje dobrych wtyczek do winampa poprawiających jakość dźwięku.Proszę od razu napisać jak je ustawić.Dzięki z góry
pieprzu13

<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 3 lut 2007, 11:27

Re: [pomocy]poszukuje wtyczek do winampa

Z tymi wtyczkami poprawiającymi jakość dźwięku jest podobnie jak z programami przyspieszającymi internet. Może takie wtyczki istnieją, ale nie spodziewaj się, że na dwóch zwykłych głośniczkach wyciśniesz jakieś fajne efekty. Sorry za OT, ale nie rób sobie nadziei, że z tych linków, które zaraz ktoś dla Ciebie znajdzie w Google i Ci poda, zrobisz coś megafajnego. Jedyna droga do polepszenia jakości dźwięku to zakup lepszego sprzętu i żadne wtyczki nic Ci tu nie dadzą.
<<

pieprzu13

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: pieprzu13 » 3 lut 2007, 12:47

Witam Piki!
Mój sprzęt to głośniki creativa T3030 z tubą basową.Słyszałem o tych wtyczkach do winampa i chciałem się głównie przez sprawdzenie ich dowiedzieć się czy naprawdę działają.Ogólnie na swój sprzet nie narzekam.Dzięki Pozdro
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 3 lut 2007, 15:03

Wiele osób marzy o takim sprzęcie jak Twój. Ja osobiście mam zestaw Creative Inspire P5800 i również nie narzekam, ale to nie jest temat, w którym mamy się chwalić sprzętem, więc do rzeczy.

Skoro masz tak dobry sprzęt, to tym bardziej nie powinno Cię ciekawić działanie takich wtyczek. Przy takim sprzęcie jedyne co możesz zrobić, żeby poprawić jakość dźwięku, to pobawić się equalizerem w Winampie i w ustawieniach karty dźwiękowej. Oprócz tego, przynajmniej u mnie, w ustawieniach karty dźwiękowej są dostępne efekty specjalne, które diametralnie zmieniają brzmienie dźwięków. Jednak nie do każdego rodzaju muzyki to pasuje, więc osobiście tego nie używam. Pamiętaj, czasami niezłe zamieszanie w ustawieniach może dużo zmienić na lepsze i tego się trzymaj :)
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 3 lut 2007, 15:59

Jeśli chcesz mieć wysoka jakość odtwarzanego dźwięku, wypróbuj program foobar2000, program ten słynie z bardzo wysokiej jakości odtwarzanego dźwięku. Ma on trochę prymitywny wygląd, ale po instalacji skórek już nie ma takiego wrażenia.

Kod: Zaznacz cały

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=24&id=650
Foobar jest to program autorstwa Piotra Pawłowskiego, współtwórcy WinAmpa, który zrezygnował ze współpracy z NullSoftem. Foobar cieszy się opinią programu o rewelacyjnej jakości odtwarzanego dźwięku. Główną cechą wyróżniającą program z "tłumu" jest zastosowane w nim wewnętrzne przetwarzanie danych realizowane na 64 bitach z konwersją na sygnał 16/24 bitowy wyjściowy z ditherem (odpowiednio dobranym szumem poprawiający wrażenia odsłuchowe). Stratne formaty dekodowane są do 32bit więc nie zachodzi obcinanie dużych wartości sygnału.
<<

pieprzu13

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: pieprzu13 » 3 lut 2007, 21:00

Czy mógłby mi ktos podać najlepsze ustawienia equalizera do programu foobar 2000.Proszę o pomoc. chodzi mi głownie o gatunek techno
Intel Core 2 Quad 2.40 GHz l NVIDIA GeForce 8600GT (256Mb) l 4GB RAM l Samsung HD321KJ 320GB l
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 3 lut 2007, 21:31

Equalizer powinieneś ustawić sobie sam, według słuchu. Nikt nie powinien podawać Ci konkretnych ustawień, bo wystarczy, że masz inne ustawienia np. w ustawieniach karty dźwiękowej i już inaczej będzie to wszystko brzmiało. Posiedź nad tym te 10 minut, skup się i ustaw sobie najbardziej pasujące do Twojego gustu ustawienia.