Wypowiem się o jedynej dystrybucji Linux-a jaka u mnie działa - Mandriva 2007. Zajmuje sporo miejsca na dysku ale instaluje praktycznie wszystkie niezbędne aplikacje (np. OpenOffice.org, Amarok [odtwarzacz muzyki], Gimp, Mozilla Firefox itp.). Poza tym nigdy wcześniej nie spotkałem się i nie obsługiwałem Linux-a, więc Mandriva była pierwszą dystrybucją którą miałem zamiar używać. Po około dwóch tygodniach użytkowania nauczyłem się obsługiwać go w podstawowych zadaniach typu instalacja sterowników, programów, gier, konfiguracja urpmi, instalacja i obsługa drukarek itp.
Sama instalacja przebiegła sprawnie, podział na partycje też (musiałem usunąć jedną z Windows-owych żeby zrobić miejsce na partycję Linux-a). Przy tworzeniu partycji pamiętaj o utworzeniu dodatkowej partycji SWAP o rozmiarze dwukrotnie większym niż posiadana pamięć RAM (partycję tą można utworzyć przy tworzeniu innych partycji, wystarczy wybrać system plików jako LINUX SWAP).
Co do kupna na Allegro - Mandrive widziałem na aukcjach, więc można ją tam kupić.
Chappy pisze:- Pytanie: czy po sformatowaniu partycji będe mógł obie potem zamienić w jedną całość?
Tak. Nie wiem czy uda się to zrobić jakimiś programami typu PartitionMagic, ale na pewno można usunąć obie/jedną i połączyć/sformatować na dany system plików.
Chappy pisze:wygląd
Ja pracowałem w środowisku graficznym KDE, bardzo mi się podobało ale niekiedy były błędy np. przy zmianie motywów okien.
Chappy pisze:drukowaną instrukcją instalacji
Takową chyba możesz mieć jeśli ją wydrukujesz lub kupisz droższą wersję Mandrivy
.
Nie wiem co inni myślą o tej dystrybucji Linux-a, ale mi przypadła do gustu
.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3